KIJEV PRETI VAŠINGTONU "HISTERIJOM" Ukrajina ne dobija željene raketne sisteme od SAD?

R. V.

31. 05. 2022. u 09:15

ALEKSEJ Arestovič, savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Zelenskog, zapretio je da će Kijev učiniti Vašingtonu „primernu histeriju“ ako ne obezbedi višestruke raketne sisteme, javljaju RIA Novosti.

КИЈЕВ ПРЕТИ ВАШИНГТОНУ ХИСТЕРИЈОМ Украјина не добија жељене ракетне системе од САД?

Foto: EPA/printskrin/ilustracija

Njegove reči prenosi izdanje "Strana.UA".

Ranije je američki predsednik Džo Bajden odlučio da Ukrajini ne isporučuje raketne sisteme koji mogu da pogode Rusiju. Prema Arestovičevim rečima, reč je o granatama sa dometom gađanja do 300 kilometara, ali za Kijev su "pogodni i sistemi sa dometom gađanja do 70 kilometara".

Foto: Printskrin/strana.today

- Ali govorimo o projektilima, a ne o sistemima (namenjenim za ispaljivanje istih). Odluka o kompleksima biće doneta u bliskoj budućnosti, a ako ih ne dobijemo, "upriličićemo Vašington uzornom histerijom" - izjavio je Arestovič.

Naoružavanje Ukrajine raketama dugog dometa izazvalo je zabrinutost na Zapadu da bi se ovi sistemi mogli koristiti za napad na mete unutar teritorije Rusije, što bi moglo dovesti do eskalacije sukoba, navodi američka televizija "Si-En-En".

U pozadini ruske Specijalne operacije za zaštitu Donbasa, koja je počela 24. februara, Vašington i NATO saveznici nastavljaju da upumpavaju oružje Ukrajini. Moskva je više puta izjavljivala da snabdevanje oružjem sa Zapada samo produbljuje sukob, a transport njime postaje legitimna meta.

BONUS VIDEO:

UKRAJINSKA VOJSKA DIGLA MOST U VAZDUH: Rusi obnavljaju porušeno

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024