UKRAJINSKI TERORISTI NAPADAJU HUMANITARCE: Vojni obaveštajci Kijeva svete se posle gubitka teritorije i vojnih poraza na istoku zemlje

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

30. 05. 2022. u 20:35

POSLE gubitka teritorije i vojnih poraza na istoku zemlje, ukrajinska vojna obaveštajna služba i njeni saradnici pokušavaju da se osvete tamošnjem narodu tako što su počeli da organizuju terorističke akcije. U ponedeljak ujutro u centru Melitopolja u Zaporoškoj oblasti, tokom podele humanitarne pomoći, u 7 sati i 40 minuta aktiviran je eksploziv postavljen u jednom automobilu. Ranjena su dva humanitarca, devojka (28) i mladić (25).

УКРАЈИНСКИ ТЕРОРИСТИ НАПАДАЈУ ХУМАНИТАРЦЕ: Војни обавештајци Кијева свете се после губитка територије и војних пораза на истоку земље

Foto RIA

Melitopolj je drugi po velični grad u Zaporoškoj oblasti, u kome živi oko 150.000 stanovnika, sadapod kontrolom ruske vojske. U vojno-civilnoj administraciji Zaporoške oblasti kažu da su terorističku akciju izvele grupe UGIL, što je skraćenica za Ukrajinska država Ivano-Frankovska i Lavova. Oni su ogorčeni što su Melitopolj i susedne teritorije bez borbe prešle na rusku stranu.

Nema sumnje da će na teritorijama koje su sada pod kontrolom ruskih jedinica ukrajinske tajne službe nastojati da aktiviraju terorističke grupe. Rukovodstvo grada Donjecka tvrdi da ne pamte da je tako veliki broj ukrajinskih granata pao u centar grada u stambenim četvrtima. Takvo granatiranje se može uporediti sa onim iz 2015. godine. Granate su letele od jutra do duboko u noć. Pogođene su dve škole i gimnazija. Poginulo je pet osoba i 16 je ranjeno.

Najverovatnije ukrajinska vojska pokušava da se osveti za sužavanje prstena oko opkoljenih važnih strateških gradova Slavjansk i Artjomovsk. U te gradove više ne stiže pomoć, jer su potpuno odsečeni. Dva puta su ukrajinski vojnici pokušali da naprave proboj u pravcu Hersona, ali ih je dočekala ruska artiljerija i avijacija, pa su zbog velikog broja žrtava morali da se povuku.

Ukrajinska oblast Herson počela je da izvozi žito iz prošlogodišnje žetve u Rusiju, izjavio je u ponedeljak Tas Kiril Stremousov, zamenik načelnika vojno-civilne uprave tog regiona pod kontrolom ruskih snaga. "Ima mesta za skladištenje novih useva, mada ovde (u silosima) ima dosta žita. Ljudi su počeli deo da istovaruju, pošto su postigli sporazume s kupcima iz Rusije", rekao je Stremousov.

On je dodao da su u toku i pregovori o isporuci semena suncokreta za proizvodnju ulja u domaćim i u ruskim fabrikama. Takođe je rekao da se Hersonska oblast priprema za žetvu ozimih žita i da će "radovi početi 20. juna".

Foto RIA

Ukrajinska vojska je sakrila 15 tenkova i oklopnih vozila u brodogradilištu "Okean" u Nikolajevu, ali su ih iz vazduha primetili ruski osmatrači. Osim tenkova i oklopnih vozila, uništeno je artiljerijsko oružje velikog kalibra.

U Kursku oblast, koja se graniči sa Ukrajinom, stigla je ruska vojska, kao i artiljerijsko oružje. Zadatak tog vojnog pojačanja je da zaštiti tu oblast od napada sa ukrajinske teritorije.

Članice NATO su nastavile da šalju oružje Ukrajini, koje Rusi nastoje da unište čim utvrde gde se nalazi. Ministarstvo odbrane Rusije pokazalo je snimak kako dronom uništavaju italijanske haubice kalibra 155 milimetra. Poljski radio je saopštio da je Poljska dala Ukrajini 18 samohodnih haubica "krab", kalibra 155 milimetara. Pre toga je Francuska dala šest haubica "cezar".

Ostanju u ukrajinskoj vojsci zapadni listovi su počeli da pišu objektivnije, jer su progovorili njihovi građani koji su kao najamnici bili u Ukrajini.

Uticajni "Vašington post" objavio je svedočenja američkih i nemačkih najamnika o haosu u ukrajinskim jedinicama. Jedan broj zapadnih plaćenika pre Ukrajine boravio je u Avganistanu. Neki od njih trebalo je da obuče Ukrajince kako se koriste protivtenkovske rakete "dževelin". Plaćenike su od ukrajinske granice do Kijeva prebacili školskim autobusima. Kad je trebalo da demonstriraju znanje upotrebe "dževelina", ispostavilo se da nemaju neophodne akumulatore.

Već posle prvih akcija ruskih udarnih helikoptera, pobegli su svi koje je on trebalo da obuči da rukuju američkim oružjem. Posle druge noći, polovina plaćenika je pobegla i nastojala da ode iz Ukrajine. Svi plaćenici sa kojima su razgovarali novinari, priznali su da im je bilo najvažnije da sačuvaju živote i pobegnu iz "tog pakla, jer nije bilo nikakvih šansi da se zadrže Rusi".

INDIJA KUPUJE RUSKI UGALj

OTKAZIVANjA ugovora o kupovini ruskog uglja, koja stižu iz evropskih zemalja, preusmerila su ponude Moskve na druga tržišta. Za taj ugalj je zainteresovana Indija, koja će dobiti značajan popust od Rusije. U odnosu na ugalj iz Australije i Indonezije, ruski će biti jeftiniji od 30 do 40 odsto. Zalihe uglja u Indiji su pale, pa joj je dobro došla ponuda iz Rusije. Većina indijskih elektrana koristi ugalj kao gorivo, pa su Rusi brzo našli kupce posle odustajanja evropskih kompanija.

UMORILI SE

GOSTOPRIMSTVO u zapadnim zemljama prema izbeglicama iz Ukrajine polako se smanjuje. To osećaju i izbeglice, pa se do sada kućama vratilo oko 60 odsto. U predsedničkoj administraciji Vladimira Zelenskog tvrde da se od 7,6 miliona izbeglica iz Ukrajine, u domovinu vratilo 4,8 miliona.

OTIMAJU PUMPE

U UKRAJINI je u toku otimanje benzinskih pumpi čiji su do sada vlasnici bili ruski biznismeni. Novi vlasnik tih 140 benzinskih pumpi biće ukrajinska državna kompanija "Naftogas".

TREćA SREĆA ZA POROŠENKA

BIVŠI predsednik Ukrajine Petro Porošenko uspeo je, iz trećeg pokušaja, da pređe granicu sa Poljskom. On je otputovao na kongres Evropske narodne partije u Roterdam, a prethodna dva puta je sprečen da napusti Ukrajinu, u pokušaju da učestvuje na sastanku NATO u Litvaniji. Porošenko je u ponedeljak uveravao Vladimira Zelenskog da opozicija radi sa vlastima na jačanju Ukrajine. Njen cilj je da pomogne Ukrajini oko statusa kandidata za članstvo u EU u junu, da je podrži u ratu protiv Rusije, nađe finansijsku pomoć i pomogne planiranje posleratne obnove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije