ENTONI BLINKEN SAMOUVEREN: Prigovori Turske se mogu brzo prevazići

Tanjug

27. 05. 2022. u 22:31

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je uveren da se prigovori Turske na ulazak Finske i Švedske u NATO mogu brzo prevazići, verovatno na vreme za samit lidera alijanse krajem sledećeg meseca.

ЕНТОНИ БЛИНКЕН САМОУВЕРЕН: Приговори Турске се могу брзо превазићи

Foto: EPA

Na konferenciji za novinare u Vašingtonu sa ministrom inostranih poslova Finske Pekom Havistoom Blinken je rekao da SAD nemaju razloga da veruju da se zabrinutost Turske ne može rešiti, preneo je AP.

- Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju pridruživanje Finske i Švedske alijansi i dalje sam uveren da će obe uskoro postati članice NATO - rekao je Blinken i dodao: "Radujemo se što ćemo Finsku i Švedsku nazvati našim saveznicima".

Havisto je rekao da su njegova zemlja i Švedska imae dobre pregovore s predstavnicima Turske u vezi sa njihovom zabrinutošću poslednjih dana i dodao da će se razgovori nastaviti sa ciljem da se problemi reše pre samita NATO u Madridu krajem juna.

Švedska i Finska podnele su prošle nedelje pisane prijave za ulazak u NATO.

Ovaj potez predstavlja jednu od najvećih geopolitičkih posledica ruskog rata u Ukrajini i mogao bi da promeni bezbednosnu mapu Evrope, navela je američka agencija.

BONUS VIDEO:

VOJSKA DNR U "AZOVSTALjU": Pogledajte izbliza ruševine čeličane i tajne podzemne prostorije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)