NASLEĐE KOZA NOSTRE NA SICILIJI: Borba protiv mafijaškog mentaliteta

Milica Ostojić

23. 05. 2022. u 23:51

ĐOVANI Falkone 23.maj, Paolo Borselino 19. juli 1992, predstavljaju imena i datume koji su na najtragičniji način udarili pečat savremenoj istoriji Italije.

НАСЛЕЂЕ КОЗА НОСТРЕ НА СИЦИЛИЈИ: Борба против мафијашког менталитета

Foto: Epa

Atentati u mestu Kapaće na putu prema Palermu, u kom su poginuli tužilac Falkone, a 57 dana kasnije u Palermu tužilac Borselino, a koje je izvela sicilijanska mafija „Koza nostra“.  500 kilograma trinitrotoluola na autoputu i u razarajućoj eksploziji izgubili su život Falkone i njegova supruga Frančeska Morvilo takođe tužilac sa tri agenta obezbeđenja, a 100 kilograma eksploziva smeštenog u jednim kolima podignutim u vazduh sa daljinskim upravljačem u smrt je sa tužiocem Borselinom otišlo pet agenata iz obezbeđenja.

Danas je 30 godina od smrti Falkonea, a bili su to dani u prekretnici u novom načinu istrage i spoznaje o povezanosti mafije, dva hrabra prijatelja, tužioca, započinju novi moderni način ulaska u trag mafijaškim poslovima, povezuju konce velike igre mafije i istančane strukture i organizacije „Koza nostre“, mafije koja je već od 1980. godine u Palermu bila pružila svoje pipke kao najstrašnija socijalna zver pogubna po državu, društvo, pojedinca.

Do početka istrage otvorenim ratom među mafijama svaka tri dana u glavnom gradu Sicilije, Palermu, bivao je jedan mrtav, na kraju je broj žrtava iznosio 1200, a država je podcenjivala veličinu te pošasti.

Počinje otkrivanje mafijaških pripadnika „šefa šefova“ Totò Riine jer iza tih ubistava stoje „vilani“, seljačine, prostaci, njih oko 70 iz mesta Korleone u blizini Palerma, nenadmašni u izuzetnom nasilju i bez premca u dotadašnjoj surovosti Koza nostre. Započinje sudski proces ređaju se svedoci i pokajnici, istraga je rezultirala hapšenjem 475 mafijaša i njihovih sledbenika, mnogi osuđeni na doživotnu robiju.

Danas posle 30 godina ima i onih koji kažu da je Falkone počeo da umire u danu kada je Kasacioni sud potvrdio doživotne robije za 19 čelnika Koza nostre, osveta ili preventivna akcija da Falkone ne bi saznao tajne koje nisu smele da izađu na svetlost dana, možda zaštita interesa identiteta velikih imena iz tadašnje politike umešanih u mračne poslove, naknadno ocenjuju analitičari. 

Postoji i jedan događaj koji je ovih dana izašao na videlo, o neuspešnom atentatu na Falkonea nakon čega je usledila etapa približavanja pretnje za tužioca. Naime u 58 sveća napunjenih dinamitom koje su bile smeštene u grebenu ispred dvorišta njegove vile u mestu Adaura, 21 juna 1989, gde je imao sastanak sa dvoje kolega iz Švajcarske Karlom Del Ponte i Klaudiom Lehmanom, trebalo je da eksplodiraju ali nije uspeo mafijaš zadužen za daljinski okidač da reaguje kako je bilo isplanirano, nađen je jedan peškir sa njegovim otiscima na kojem je sedeo i čekao.

Danas ima i onih koji su pušteni iz zatvora iako osuđeni na doživotnu robiju, kao Đovani Bruska svedok pokajnik koji je ubijao za račun „šefa šefova“ a na užas nacije posle samo 25 godina robije (31. maja 2021.) koji slovi kao egzekutor Đovani Falkonea, pušten po Zakonu o pokajnicima, ali spoljni naručioci atentata nikada nisu pronađeni.

Siclijanska mafija jeste oslabila ali nije ni slučajno istrebljena, udružila se sa drugim mafijama, promenila strategiju i krenula u druge zemlje kao i novim svetskim putevima u raznim poslovima.

                                         

BONS VIDEO: Šuma gde se desilo dvostruko ubistvo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili