GENERAL MIZINCEV UPOZORAVA: Ukrajinska vojska postavlja tešku artiljeriju u škole i bolnice

P. Z. S. / ria.ru

20. 05. 2022. u 21:22

UKRAJINSKA vojska oprema vatrene položaje u zgradama i na susednim teritorijama škola, razmeštajući tamo borbena vozila pešadije, tešku artiljeriju i skladišta municije, rekao je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije.

ГЕНЕРАЛ МИЗИНЦЕВ УПОЗОРАВА: Украјинска војска поставља тешку артиљерију у школе и болнице

Foto: Profimedia/Ilustracija


-U Slavjansku (Licej železničkog saobraćaja, ulica Gagarin, 5; škola br. 4, ulica Danila Galickog, 17), Avdejevka (škola br. 1, ulica Donjecka, 58A) Donjecke Narodne Republike, kao i Konotop, Sumska oblast (škola br. 3, ul. Klubnaja, 150; škola br. 12, ul. Jaroslava Mudre, 2), vatreni položaji bataljona teritorijalne odbrane nalaze se u zgradama i na susednoj teritoriji obrazovnih ustanova. Tamo su postavljena borbena vozila pešadije, teška artiljerija i skladišta municije, rekao je Mizincev na brifingu.

General je naveo još primera kako ukrajinska vojska koristi civilne infrastrukturne objekte u vojne svrhe: prema njegovim rečima, u DNR Kramatorsk, opremljeno je uporište ukrajinske vojske u dečijoj klinici broj 3, minirani su prilazi zgradi , osoblje poliklinike i pacijenti su držani u podrumu. Istovremeno, teško bolesna deca, uključujući i onu obolelu od raka i insulin-zavisnu, nemaju mogućnost da blagovremeno dobiju medicinsku pomoć.

Mizincev je rekao da su u blizini sela Šestovica u oblasti Černigova ukrajinski neonacisti minirali drumski most preko Desne, koji planiraju da dignu u vazduh i optuže Oružane snage Rusije za navodno neselektivne udare na vitalnu civilnu infrastrukturu.
General je napomenuo da se svakodnevno belježe kršenja od strane Kijeva normi međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija u vezi sa zabranom raspoređivanja teškog naoružanja u stambenim područjima, korištenjem civila kao „živog štita“ i civilne infrastrukture u vojne svrhe, što ukazuje na tekuću destruktivnu politiku kijevskog režima prema sopstvenim građanima.

BONUS VIDEO - PREDAJA PRIPADNIKA "AZOVA": Ukrajinski vojnici napuštaju "Azovstalj"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri