ITALIJA ŠALJE TREĆU TURU ORUŽJA KIJEVU: Dragi - Radimo u koordinaciji sa EU i NATO-om

Milica Ostojić - Dopisnik iz Rima

20. 05. 2022. u 00:36

ITALIJA nastavlja da podržava Vladu Ukrajine u njenim naporima da se suprotstavi ruskoj invaziji.

ИТАЛИЈА ШАЉЕ ТРЕЋУ ТУРУ ОРУЖЈА КИЈЕВУ: Драги - Радимо у координацији са ЕУ и НАТО-ом

Foto: EPA

To radimo u tesnoj saradnji sa našim evropskim partnerima, učvršćeni smo sa principima Atlantske alijanse i ukorenjeni u Evropi sa kojom želimo da ojačamo političku ulogu i iskoristimo strukture odbrane i sa kojom delimo sankcije Rusiji kako bismo izolovali i pokorili Putina - to je suština jutrošnjeg izlaganja premijera Marija Dragija koje je izneo pred Senatom, a potom i pred Skupštinom o krizi u Ukrajini.

Premijer je iskoristio već postojeću odluku o slanju prethodnog kontingenta oružja Ukrajini i nije predviđeno glasanje u Parlamentu za ponovno slanje oružja „jer takva odluka već postoji u tzv. međuministarskom Dekretu, a koja je objavljena u Službenom glasniku“, sa pojašnjenjem ministra Odbrane Lorenca Guerinija da je slanje oružja „već uvršteno u parametre koje su označili Skupština i Senat“. Reč je o trećoj dostavi „težeg naoružanja“ Ukrajini.

Premijer Dragi je najavio da je Italija spremna da konsoliduje i doprinos u ojačavanju istočnog dela NATO-a sa 250 vojnika u Mađarskoj i 750 u Bugarskoj. I sve je u skladu i sa jučerašnjom podrškom premijerki Finske Sani Marin i nameri te zemlje da pristupi NATO-u, izraženoj u susretu u Rimu sa italijanskim premijerom, a koja je objasnila kako je „važno za njenu zemlju učešće u NATO-u radi ojačavanja bezbednosti Finske ali i Atlantske alijanse u njenoj sveukupnosti“, što je premijer Dragi svesrdno podržao.

U međuvremenu, juče je Moskva odlučila da protera 24 Italijana među članovima diplomatije iz Ambasade Italije i Konzulata, oduka koja je usledila nakon što je Italija izbacila 30 Rusa sa diplomatskim pasošem još 5. aprila sa obrazloženjem da su „radili sa diplomatskim imunitetom i sejali haos u regrutovanju agenata“. Rusija je tada najavila da će uslediti „adekvatan odgovor“.

BONUS VIDEO - RUSKI "ALIGATOR" I "KROKODIL" U AKCIJI: U brišućem letu jure ka ukrajinskim položajima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

HIT: Srbin zalutao na nudističku plažu u Grčkoj, nije verovao šta vidi