KIJEV TRAŽI AMERIČKE VBR M270: Vašington strahuje da bi moglo da se koristi za napad na Rusiju

P. Z. S. / ria.ru

18. 05. 2022. u 23:55

KIJEV već nekoliko meseci traži od Sjedinjenih Država da isporuče precizne raketne sisteme za više lansiranja M270 (VBR), ali Vašington ne žuri da pristane, plašeći se dugotrajnog i eskalacionog ukrajinskog sukoba, piše list Politiko, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

КИЈЕВ ТРАЖИ АМЕРИЧКЕ ВБР М270: Вашингтон страхује да би могло да се користи за напад на Русију

Foto US Federal Goverment

Prema pisanju publikacije, predstavnici Kijeva su u poslednje vreme sve više razočarani što se administracija DŽoa Bajdena opire transferu proizvodnje raketnih sistema dugog dometa. Ovo oružje, sa stanovišta Ukrajine, ima odlučujući značaj u kontekst neprijateljstava u Donbasu, primećuje list.

-Zvaničnici ukrajinske vlade su tražili od Sjedinjenih Država da isporuče VBR u roku od tri meseca, kažu izvori.

Istovremeno, primećuju strahovanja Bele kuće da se ovi sistemi mogu koristiti za nanošenje udara na rusku teritoriju, što će izazvati „širenje i produženje sukoba sa Ukrajinom”.

Drugi izvor je rekao da je nabavka takvog oružja u „aktivnoj diskusiji“. On, međutim, ističe da još ne postoji vremenski okvir za postizanje mogućeg dogovora o ovom pitanju.

Kako proizilazi iz materijala novina, SAD su poslednjih meseci, preko svojih istočnoevropskih saveznika, tajno prebacile u Ukrajinu nekoliko jedinica MLRS sovjetskog tipa. Međutim, Kijev insistira na snabdevanju preciznijim i moćnijim američkim sistemima, nastojeći da „zaustavi napredovanje Rusije u Donbasu“.

BONUS VIDEO: AKCIJA KOD MARINIKE: Ruska artiljerija udara po ukrajinskim položajima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SMANJUJE SE ŠANSA UKRAJINACA: Silovit napad Rusa na Lisičansk - oglasio se zamenik Kadirova