EU NEMA ODBRANU U SLUČAJU RATA: Slaba PVO, problemi sa logistikom, nedostatak naoružanja i mogućnosti za proizvodnju

M.Đorđević

13. 05. 2022. u 12:00

U odbrambenom sistemu evropskih zemalja Ahilovih peta ima koliko i vojnika, piše španski El Pais, pozivajući se na dokumente Evropske komisije, prenosi RIA Novosti.

ЕУ НЕМА ОДБРАНУ У СЛУЧАЈУ РАТА: Слаба ПВО, проблеми са логистиком, недостатак наоружања и могућности за производњу

Foto arhiva

- Evropske zemlje imaju veoma slabu protivvazdušnu odbranu gradova i infrastrukture, postoji nedostatak naoružanja i nedovoljni kapaciteti za njihovu proizvodnju, navodi se u članku.

U slučaju vojnog sukoba, Evropa se suočava sa problemima sa logistikom, a vojska nema šifrovane satelitske komunikacije sa evropskom pokrivenošću, dodaje El Pais. Pored toga, Evropska komisija je uočila rupe u sajber bezbednosti i nedostatak municije nakon što je isporučena ukrajinskoj vojsci.

Situacija u Ukrajini pokazala je negativne posledice niske potrošnje na odbranu „u miru“ u evropskim zemljama, navodi se u dokumentu.

Evropska unija se suočava sa najvećim povećanjem vojnih izdataka od kraja Drugog svetskog rata.

Nakon početka ruske vojne specijalne operacije demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, zemlje NATO-a počele su da razmišljaju o jačanju odbrane. Članovi organizacije obećali su da će značajno povećati potrošnju na oružje. Međutim, finansijska pitanja izazivaju žestoku debatu: novca nema dovoljno, posebno u uslovima rekordne inflacije već više decenija.

BONUS VIDEO: UDAR "KALIBRA": Rusi objavili snimak kako uništavaju ukrajinsku vojsku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!