RAT U UKRAJINI: Konašenkov - "Ruske artiljerije i raketne snage pogodile su 17 lokacija sa ukrajinskom vojskom" (FOTO/VIDEO)

Novosti online

13. 05. 2022. u 07:23 >> 22:37

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 79. dan. Nastavljaju se borbe za Zmijsko ostrvo a Ukrajina tvrdi da je pogođen još jedan ruski brod u Crnom moru.

РАТ У УКРАЈИНИ: Конашенков - Руске артиљерије и ракетне снаге погодиле су 17 локација са украјинском војском (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Šolc: "Nećemo prihvatiti mir koji nameće Rusija"

Nemačka neće prihvatiti mir koji Rusija nameće Ukrajini, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

- Nećemo prihvatiti nikakav nametnuti mir Ukrajini - rekao je Šolc na predizbornom mitingu Socijaldemokratske partije Nemačke u Severnoj Rajni-Vestfaliji, gde će u nedelju biti održani regionalni izbori.

Foto AP

SAD bi mogle da obustave isporuke naoružanja Ukrajini

SAD bi mogle da obustave isporuke naoružanja Ukrajini, ukoliko Kongres ne odobri novi paket sredstava za Kijev, saopštio je Pentagon.

- Ako se ne dobije odobrenje Kongresa, to će od 19. maja početi da utiče na mogućnosti neprekidnog snabdevanja. To ne znači da će sve stati 19. ili 20. maja, ali želimo da se osiguramo. Ako ne dobijemo ta ovlašćenja, postoji mogućnost da dođe do perioda kada se ništa neće isporučivati. Želeli bismo da budemo sigurni da ćemo uspeti to da izbegnemo - rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

 

Granatiran Donjeck

Ukrajinske snage granatirale su Petrovski rejon u Donjecku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

- Večeras je zabeleženo granatiranje koje su ukrajinske oružane formacije izvele u pravcu Krasnogorovka – Donjeck, konkretno Petrovski rejon. Ispaljene su četiri granate kalibra 122 milimetra - navodi se u saopštenju centra.

 

Reznikov: "Ukrajina primorala Rusiju da uđe u fazu dugog rata"

Ukrajina je primorala Rusiju da svede svoje ciljeve na operativni i taktički nivo i da uđe u "fazu dugog rata", a odbrambena pomoć Kijevu je veća nego ikad, saopštio je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

- Da bismo sada pobedili, moramo pažljivo planirati resurse, izbegavati greške, projektovati svoju snagu tako da neprijatelj na kraju ne može da nam se suprotstavi - naveo je ukrajinski ministar odbrane u saopštenju objavljenom danas na Fejsbuku, prenosi CNN.

 

Konašenkov: "Pogođeno je i 32 lokacije sa ljudstvom i vojnom tehnikom ukrajinske vojske"

Kako je precizirao, u pitanju su štabovi ukrajinske vojske u mestima Zolotoje i Vrubovka, a uništena je i komanda bataljona 24. mehanizovane brigade.

Pored toga, pogođeno je i 32 lokacije sa ljudstvom i vojnom tehnikom ukrajinske vojske, kao i skladište municije u Harkovskoj oblasti.

- Kao rezultat tih napada likvidirano je 300 ekstremista i onesposobljeno 37 jedinica vojne tehnike - naglasio je Konašenkov.

Istovremeno, artiljerije i raketne snage pogodile su 17 lokacija sa ukrajinskom vojskom, pet artiljerijskih jedinica i 370 rejona gde se nalazilo ljudstvo i tehnika.

Foto: Printskrin/Ruptly

Razgovarali Ostin i Šojgu

To je bio prvi put da je Ostin razgovarao sa Šojguom od 18. februara, naveo je portparol Pentagona Džon Kirbi u saopštenju, preneo je Rojters.

I rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je situacija u Ukrajini bila među temama o kojima su telefonom razgovarali ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i američki ministar odbrane Lojd Ostin, preneo je TASS.

Nemačka šalje IRIS-T SLM u Ukrajinu?

Nemačka proučava mogućnost prebacivanja nemačkog PVO sistema IRIS-T SLM u Ukrajinu. Sistem bi mogao biti raspoređen u Ukrajini od novembra, piše Bild.

Napadnuta snimateljska ekipa RT-a od strane ukrajinskih snaga

Snimateljska ekipa RT-a povređena je u napadu ukrajinskih snaga u Dokučajevsku. Dva snimatelja su povređena gelerima u predelu nogu i leđa, saopštio je televizijski kanal, prenosi Sputnjik.

Ministri G7: "Ukrajini stiže još oružja"

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj najavio je dodatnu vojnu podršku Ukrajini u vrednosti od 500 miliona evra, dodajući da je uveren da bi embargo EU na rusku naftu mogao biti dogovoren narednih dana, izveštava Rojters.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus takođe je najavila nove sankcije usmerene na finansijsku mrežu i uži krug ljudi oko ruskog predsednika Vladimira Putina, uključujući njegovu bivšu ženu i rođake, i pozvala na povećanje isporuka oružja Ukrajini.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je rekla uoči sastanka da će skup pružiti otpor ruskim pokušajima da podeli svet oko Ukrajine.

- Nikad od kraja Hladnog rata mi, partneri iz G7, nismo bili ovako ozbiljno izazvani. Nikada ranije nismo bili ujedinjeniji - napisala je ona u tvitu.

Lideri Grupe 7 ambicizno planiraju budućnost / Foto AP

"Sledimo Putinove instrukcije"

Rusija polazi od predsedničkog dekreta o evakuaciji iz industrijske lokacije Azovstalj, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući navode potpredsednika ukrajinske vlade koji je rekao da je Kijev spreman da potpiše dekret o proceduri.

- Mi smo se pridržavali instrukcija koje je izdao naš predsednik (Vladimir Putin), koji je rekao da svi civili mogu slobodno da napuste fabriku u bilo kom pravcu i ona su sprovedena - rekao je portparol Kremlja, preneo je TAS S.

Foto: EPA

EK ne namerava da odlaže embargo na rusku naftu

Evropska unija ne namerava da u okviru novog paketa sankcija protiv Rusije odlaže naftni embargo, rekao je novinarima u Briselu visoko rangirani izvor.

- Konačnu odluku donose države... Najbolje bi bilo da paket sankcija ostane celovit, mislim da će sankcije biti usvojene u celini - rekao je izvor odgovarajući na pitanje novinara da li je planirano da se novi paket ograničavajućih mera podeli i da se prvo potvrde individualne sankcije, a da se naftni embargo uvede kasnije.

Ukrajini nije isporučeno naoružanje dugog dometa

Velika Britanija nije isporučila Kijevu helikoptere ili oružje dugog dometa koji bi omogućili Ukrajini da nanese udare unutar Rusije, kaže ministar odbrane Ben Valas.

Liz Tras poziva na ne ukidanje sankcija

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras pozvala je ostale zemlje članice G7 da ne ukidaju sankcije Rusiji do potpunog povlačenja trupa iz Ukrajine i sklapanja mira.

Zelenski nudi razgovor s Putinom, uslov povlačenje trupa

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponovo je ponudio održavanje direktnih razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i rekao da bi povlačenje Rusije iz Ukrajine trebalo da bude polazna tačka za bilo kakve razgovore.

- Kao predsednik, spreman sam da razgovaram sa Putinom, ali samo sa njim. Bez ijednog njegovog posrednika. I to u okviru dijaloga, a ne ultimatuma, rekao je on u intervjuu italijanskoj televiziji RAI 1 emitovanom danas u Ukrajini, preneo je Rojters.

On je odbacio sugestije, koje je pripisao Parizu, da Ukrajina treba da učini ustupke zarad obezbeđivanja mirovnog sporazuma koji bi Putinu omogućio da sačuva obraz.

- Povucite se sa ove teritorije koju ste okupirali od 24. februara, kazao je on i dodao da je to prvi jasan korak ka razgovoru o bilo čemu.

Putin razgovarao sa Olafom Šolcom

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom. U centru pažnje bila je situacija u Ukrajini, sa akcentom na humanitarna pitanja.

Predsednik Rusije skrenuo je pažnju nemačkom kancelaru na to da ukrajinski vojnici grubo krše međunarodno pravo, koristeći se terorističkim metodama, saopštio je Kremlj.

Putin je Šolca izvestio o učešću Ujedinjenih nacija i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u evakuaciji civila koje su ukrajinski nacionalisti držali kao taoce u fabrici „Azovstalj“ u Marijupolju.

Kijev: Počelo suđenje ruskom vojniku za ubistvo civila

Suđenje ruskom vojniku optuženom da je ubio ukrajinskog civila počelo je danas u sudu u Kijevu, što je prvo suđenje za ratni zločin otkako je otpočeo ruski napad na Ukrajinu, javio je AP. Narednik Vadim Šišimarin (21) optužen je da je upucao Ukrajinca (62) u glavu, u severoistočnom selu Čupahivka, a preti mu doživotna robija.

Šišimarin, član tenkovske jedinice koju je zarobila ukrajinska vojska, priznao je da je pucao u civila, što je objavljeno u video snimku Bezbednosne službe Ukrajine.

- Naređeno mi je da pucam. Ispalio sam jedan metak, čovek je pao, a mi smo nastavili, rekao je Šišimarin o ubistvu koje se desilo 28. februara, dodaje AP.

Uhapšen neonacista, planirao teroristički napad u Sociju

Ruske snage bezbednosti sprečile su teroristički napad u tržnom i zabavnom centru u Sočiju i uhapsile neonacistu koji je planirao da izvrši smrtonosni napad 9. maja, saopštila je danas Federalna služba bezbednosti (FSB).

- FSB je sprečila teroristički čin u Sočiju. Privreden je državljanin Rusije, rođen 1991. godine, pristalica ideologije neonacizma. On je 9. maja ove godine pripremao oružani napad na građane u jednom od tržno-zabavnih centara u Sočiju, navodi se u saopštenju, prenela je RIA Novosti.

Kremlj: Finska "novinarska patka" da prekidamo isporuke gasa

Ne postoje planovi za obustavu isporuka ruskog gasa Finskoj, i takvi izveštaji finskih medija su „još jedna novinarska patka“, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- Gasprom snabdeva gasom razne potrošače u Evropi, uključujući i zemlje članice NATO-a. Gasprom je više puta dokazao svoju pouzdanost kao kompanija koja snabdeva energetskim resursima evropski kontinent. Stoga su ovi izveštaji najverovatnije samo još jedna novinska patka, rekao je Peskov na današnjem brifingu za novinare, prenosi Tas s.

Britanija sankcionisala Putinovu bivšu ženu i rođake

 Velika Britanija je uvela najnoviji paket sankcija Rusiji zbog njenih vojnih aktivnosti u Ukrajini, usredsredivši se na finansijsku mrežu ruskog predsednika Vladimira Putina, njegovu bivšu ženu i rođake.

- Razotkrivamo i usredsređujemo se na sumnjivu mrežu koja podržava Putinov luksuzni način života i povećava poročnost u njegovom unutrašnjem krugu, saopštila je britanska ministarka inostranih poslova Liz Tras, prenosi Rojters.

Porasle isporuke ruskog gasa Slovačkoj preko Ukrajine

Dnevne poružbine za isporuke ruskog gasa Slovačkoj preko Ukrajine porasle su danas, prema podacima slovačkog operatera TSO Eustrim.

Nominacije za transport gasa preko granične kote Velke Kapušani porasle su na oko 946.741 megavat-sati (MWh) dnevno, u odnosu na 625.135 MWh dnevno u četvrtak, pokazuju podaci, izveštava Rojters.

Ruski Gasprom je saopštio da nastavlja danas isporuke u Evropu preko Ukrajine preko merne stanice Sudža, u količini od 61,97 miliona kubnih metara, što je povećanje u odnosu na 50,6 miliona kubnih metara u četvrtak.

Kijev: Ukrajina će se boriti za Zmijsko ostrvo

Ukrajina će se boriti za udaljeno Zmijsko ostrvo u Crnom moru "koliko god bude potrebno", rekao je danas načelnik obaveštajne službe ukrajinske vojske Kirilo Budanov.

- Ko kontroliše to ostrvo, može u bilo kojem trenutku da blokira kretanje civilnih brodova u svim pravcima ka jugu Ukrajine, kazao je Budanov, preneo je Rojters.

Linde:Članstvo Švedske u NATO bi imalo stabilizujući efekat

Švedska ministarka spoljnih poslova An Linde izjavila je danas da bi članstvo te zemlje u NATO povećalo bezbednost za susedne zemlje oko Baltičkog mora i imalo stabilizujući efekat.

Ona je dodala da je status vojne neutralnosti Švedske odigrao dobru ulogu, ali sada smo, kako je navela, u novoj situaciji, prenosi Rojters. 

Konašenkov: Oboren ukrajinski Su-27 15 dronova

Ruska protivvazdušna odbrana uništila je presretač Su-27 i 15 ukrajinskih dronova tokom specijalne operacije, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

- Ruska protivvazdušna odbrana oborila je presretač Su-27 ukrajinskih vazduhoplovnih snaga u blizini Lozovaje u oblasti Harkova, a oboreno je i 15 ukrajinskih bespilotnih letelica, izvestio je general-major Konašenkov, prenosi TASS.

Portparol je dodao i da su ruske snage presrele dva ukrajinska projektila MLRS Smerč iznad Topoljskog u oblasti Harkova.

Rublja nastavila da jača prema dolaru i evru

Ruska nacionalna valuta je ojačala danas na Moskovskoj berzi na oko 63 rublje za dolar, dostigavši prvi put nivo na kojem je bila početkom februara 2020. godine, dok je prema evru dotakla nov petogodišnji maksimum.

Rublja je ove godine, prema izveštaju agencije "Blumberg" postala najuspešija valuta na svetu podržana kontrolom kapitala koju je Rusija uvela krajem februara kako bi zaštitila finansijski sektor i sprečila odliv deviza iz zemlje usled zapadnih sankcija uvedenih zbog napada Moskve na Ukrajinu.

Lavrov: Stav zapadnih zemalja drzak i nevaspitan

Stav zapadnih zemalja, koje zahtevaju od drugih država da se pridruže sankcijama Rusiji, je drzak i nevaspitan, smatra šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Prema njegovim rečima, kada Amerikanci okupe zemlje Centralne Azije na različitim nivoima, direktno im kažu da se ne usude da nastave saradnju sa Rusijom i da je Rusija uopšte već uništena zemlja, te da treba da se klade na njih

- Isto kažu i za Kinu, jer, kako oni tvrde, Kina se neće usuditi da prekrši sankcije Zapada. Izuzetno samouverena, drska, nevaspitana pozicija. Tako ću nazvati postupke naših zapadnih kolega, rekao je šef ruske diplomatije.

Borelj: EU šalje još 500 miliona evra vojne pomoći

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj izjavio je danas da će evropski blok pružiti još 500 miliona evra vojne pomoći Ukrajini. On je, takođe, rekao da je uveren da će narednih dana biti postignut dogovor među članicama EU po pitanju sporazuma o embargu na uvoz ruske nafte, preneo je Rojters.

Borelj se trenutno nalazi u nemačkom letovalištu na severu Nemačke, Vajzenhausu, gde učestvuje na sastanku ministara grupe zemalja G7.

Foto AP

Avganistan planira da kupuje gas i naftu od Rusije

Avganistanski otpravnik poslova u Moskvi Džamal ​​Nasir Garval rekao je da ta zemlja planira da kupuje gas i naftu od Rusije.

Prema rečima diplomate, Kabul namerava da proširi saradnju sa Moskvom radi napretka u odnosima.

„Što se tiče konkretnih oblasti, mi smo zainteresovani za kupovinu goriva, gasa, to je... ono što je pre svega potrebno našoj zemlji“, rekao je diplomata, a prenele su RIA Novosti .

Narodna milicija LNR: osujećen pokušaj proboja neonacista 

Narodna milicija LNR saopštila je da je u četvrtak suzbila pokušaj proboja nacionalističkih formacija Ukrajine do područja grada Rubižnje.

Vojni komandant Rubižnoga sa pozivnim znakom „Kambrod“ je u četvrtak za RIA Novosti rekao da se na teritoriji fabrike Zarja u gradu Rubižnoje nastavljaju borbe između Narodne milicije LNR i ukrajinskih trupa.

Više od 18 hiljada izbeglica prešlo je granicu sa Rusijom za dan

Više od 18.000 izbeglica iz Donbasa prešlo je tokom proteklog dana granične punktove u Rostovskoj oblasti, saopštilo je Pogranično odeljenje Federalne službe bezbednosti Ruske Federacije za region.

- U protekla 24 sata više od 18.000 građana prešlo je granicu da uđe u Rusiju preko kontrolnih punktova u Rostovskoj oblasti, navodi se u saopštenju.

Tras: Ukrajini još oružja, Rusiji još sankcija

Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tas izjavila je danas da je od vitalnog značaja da se održi pritisak na Rusiju, tako što će se Ukrajini slati još više oružja i tako što će se uvoditi dodatne sankcije, preneo je Rojters.

- Veoma je važno u ovom trenutku da nastavimo sa pritiskom na Vladimira Putina, tako što ćemo slati još oružja Ukrajini i pojačavati sankcije, rekla je ona prilikom dolaska na sastanak ministara spoljnih poslova grupe G7 koji se održava u severnoj Nemačkoj, u letovalištu Vajzenhaus.

Andrjuščenko: Ruske snage pokušavaju da zauzmu „Azovstalj”

Savetnik gradonačelnika Marijupolja Petro Andrjuščenko izjavio je da ruske snage jutros pokušavaju da prodru na teritoriju fabrike Azovstalj u tom gradu.

Andrjuščenko je rekao da ruske snage, dok traje granatiranje, pokušavaju da se probiju do centralnog dela fabrike, navodi Unian.

On je objavio i fotografiju, na njoj se vidi kako ruski vojnici šetaju oko fabrike.

Medvedev: Sankcije će stvoriti novu bezbednosnu arhitekturu u svetu

Antiruske sankcije dovešće do stvaranja nove bezbednosne arhitekture koja prepoznaje slabost zapadnjačkih koncepata međunarodnih odnosa. Osim toga, formiraće se novi međunarodni savezi zemalja na osnovu pragmatičnih kriterijuma, napisao je Dmitrij Medvedev na svom Telegram kanalu.

Mišel: Globalna bezbednost ugrožena

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas tokom posete Hirošimi da je globalna bezbednost ugrožena, kako je naveo, "ruskom invazijom na Ukrajinu i nedavnim raketnim testom Severne Koreje".

Mišel je rekao da je Hirošima, grad koji je pretrpeo atomsko bombardovanje, "oštar podsetnik" da je hitno potrebno ojačati međunarodna pravila za nuklearno razoružanje i kontrolu naoružanja, prenosi Rojters.

Zelenski: Strateški poraz Rusije je očigledan

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da Rusija ima velike strateške gubitke u Ukrajini.

- To je očigledno i to vidi ceo svet. Rusija jednostavno nema hrabrosti da to prizna - rekao je Zelenski.

On je zatim iskoristio priliku da Ruse još jednom nazove kukavicama jer pokušavaju da sakriju istinu.

Zahvalio je medicinskim sestrama i bolničarima što spasavaju živote ukrajinskih vojnika, a zatim je dodao da su ruske snage uništile 570 zdravstvenih ustanova od početka rata.

Ukrajinski militanti minirali plaže 

Pripadnici specijalne jedinice Oružanih snaga neutrališu mine koje su ukrajinske trupe postavile na obali Azova, javlja dopisnik RIA Novosti.

- Tokom izviđanja i operacija potrage otkrive su protivamfibijske mine. Prilikom povlačenja ukrajinske jedinice minirali su akvatorij i priobalni pojas. Time ugrožavaju civile, rekao je za RIA oficir inžinjerijske jedinice. Novosti.

Snage specijalaca su očistile teren i uništile municiju.

Aleksej Puškov:Nuklearnog oružja u Ukrajini dovešće do apokalipse

Raspoređivanje NATO nuklearnog oružja u Ukrajini moglo bi da dovede do apokalipse, napisao je senator Aleksej Puškov na Telegramu.

Prema njegovom mišljenju, ovaj neprihvatljiv korak će imati nepredvidive posledice po svetsku bezbednost.

„Raspoređivanje nuklearnog oružja u Ukrajini je siguran put ka apokalipsi. To se mora isključiti pod svim okolnostima“, rekao je Puškov.

Ukrajinske trupe granatirale Pantelejmonovku i Jasinovatu

Ukrajinske trupe granatirale su Pantelejmonovku u petak ujutro, ispalivši šest granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (JCCC) .

Ukrajinski vojnici su u 6.50 po moskovskom vremenu pucali na selo Jasinovataja u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši deset raketa iz MLRS-a Grad, javlja kancelarija DPR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (JCCC) na svom Telegram kanalu.

Kancelarija DNR je ranije izvestila o dva napada ukrajinskih trupa na Jasinovatu, u 6.30 i 6.40 sati. Tada su nacionalisti ispalili ukupno 15 projektila.

Pokušaji terorističkog napada u Tiraspolju 

Nepoznate osobe su pokušale da molotovljevim koktelima zapale skladište nafte i vojnu kancelariju u Tiraspolju, saopštio je pres centar Ministarstva unutrašnjih poslova nepriznate Pridnjestrovne Moldavske Republike.

- Na oba objekta nema materijalne štete i povređenih. Na mestu incidenta rade uviđajne i operativne ekipe, utvrđuju se okolnosti incidenta, navodi se u izveštaju

Ukrajinske trupe granatirale Donjeck granatama kalibra 122 mm

Ukrajinske trupe granatirale su Petrovski okrug Donjecka, ispalivši osam granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

- Vatra je zabeležena sa strane VFU u 08.00 u naselju Novomihajlovka – grad Donjeck (Petrovski okrug): ispaljeno je osam granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Telegram-kanalu .

Kijev: Pogodili smo još jedan ruski brod u Crnom moru

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da su njihove snage pogodile još jedan ruski brod u Crnom moru, javlja AP.

Savetnik ukrajinskog predsednika Oleksij Arestovič rekao je u četvrtak kasno uveče da je brod za logistiku "Vsevolod Bobrov" pogođen kada je pokušao da dostavi protivvazdušni sistem na Zmijsko ostrvo.

On je rekao da je brod teško oštećen, ali da ne veruje da je potonuo. Portparol regionalne vojne administracije u Odesi rekao je da je na brodu izbio požar posle pogotka.

Iz Rusije nema potvrde o napadu, niti izveštaja o eventualnim žrtvama.

Zahtev Finske za članstvo u NATO početkom sledeće nedelje

Finska je spremna da uputi zvaničan zahtev za članstvo u NATO početkom sledeće nedelje, izjavio je danas finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto za japanski javni servis NHK.

- Ukoliko parlament odobri, najverovatnije ćemo do sredine nedelje podneti zahtev. Švedska će razmotriti ovo pitanje otprilike u isto vreme, kazao je Havisto, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, Finska je spremna za bilo kakav razvoj događaja na svojoj granici koju deli sa Rusijom, ali bi volela da situacija u toj oblasti ostane mirna.

Marčenko: Ukrajina potrošila 8,3 milijardi dolara na rat

Ukrajina je bila primorana da potroši 8,3 milijardi dolara na rat sa Rusijom umesto na razvoj, saopštio je ministar finansija Sergej Marčenko za Rojters.

- Potrošnja, preusmerena iz nekih sredstava koja su prvobitno bila predviđena budžetom za razvoj, išla je za kupovinu i popravku oružja, za hitnu pomoć interno raseljenim licima.., rekao je ministar finansija Sergej Marčenko.

Ministri odbrane Ukrajine i SAD o situaciji na frontu

Ministri odbrane SAD i Ukrajine Lojd Ostin i Oleksej Reznikov razgovarali su telefonom o situaciji na frontu u Ukrajini, saopštio je Pentagon.

Razgovarano je i o pitanjima u vezi sa američkim i međunarodnim naporima za vojnu pomoć Ukrajini, prenosi Interfaks Ukrajina.





 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku