ЖЕЛЕ РАСПАД ОДКБ-А И ЕВРОАЗИЈСКЕ УНИЈЕ Лавров: Запад врши притисак на државе Централне Азије

М.Ђорђевић

13. 05. 2022. у 10:38

ЗАПАДНЕ земље покушавају да наруше савезничке односе у оквиру ЗНД-а, ОДКБ-а, ШОС-а и ЕАЕУ, чиме покушавају да ојачају свој утицај у Централној Азији, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, преноси РИА Новости.

ЖЕЛЕ РАСПАД ОДКБ-А И ЕВРОАЗИЈСКЕ УНИЈЕ Лавров: Запад врши притисак на државе Централне Азије

Фото: ЕПА

- Разговарали смо о ситуацији у Централној Азији, укључујући и покушаје које чине наше западне колеге – САД, ЕУ, чланице НАТО-а. Покушаји који имају за циљ да наруше односе унутар ОДКБ-а, у оквиру ЗНД-а, у оквиру ШОС-а и Евроазијске економске уније, рекао је Лавров новинарима у петак после састанка Савета министара спољних послова земаља ЗНД у престоници Таџикистана.

Став западних земаља, које захтевају од других држава да се придруже санкцијама Русији, је дрзак и неваспитан, сматра шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

- Овде су, наравно, санкције осмишљене да одиграју улогу рушења ових веза, и Запад то не крије, рекао је Лавров, преноси РИА Новости.

Према његовим речима, када Американци окупе земље Централне Азије на различитим нивоима, директно им кажу да се не усуде да наставе сарадњу са Русијом и да је Русија уопште већ уништена земља, те да треба да се кладе на њих.

- Исто кажу и за Кину, јер, како они тврде, Кина се неће усудити да прекрши санкције Запада. Изузетно самоуверена, дрска, неваспитана позиција. Тако ћу назвати поступке наших западних колега, рекао је шеф руске дипломатије.

Европска унија планира да постане додатак НАТО-а

Европска унија се претворила у агресивног играча, зато је упитна „безопасност“ жеље Кијева да уђе у ЕУ, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

- Украјинске колеге јавно изјављују да су спремне на неутралан ванблоковски статус, уз гаранције. Али истовремено на све могуће начине покушавају да истакну жељу да постану чланови Европске уније, рекао је он.

Лавров је рекао да таква жеља Кијева изазива озбиљне сумње, ... с обзиром на то да се Европска унија од конструктивне економске платформе ... претворила у агресивног, милитантног играча.

- Те земље ЕУ јуре управо по трасама које НАТО већ поставља, потврђујући тиме тренд да се спајају са Северноатлантском алијансом и да ће, у ствари, обављати функције њеног додатка, нагласио је шеф министарства спољних послова.

БОНУС ВИДЕО: ПОТРЕСНО СВЕДОЧЕЊЕ ИЗ МАРИУПОЉА: Живела је тачно два месеца у подруму куће

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КИНА АРОГАНТНО НАРУШАВА МИР Премијер Тајвана о акцијама кинеске војске