(MAPA) NASTAVLJA SE RUSKA OFANZIVA: Kotao u Donbasu spreman da provri, snage LNR nastavljaju napredovanje, borbe kod Harkova.

P. Z. S. / telegram voenkorKotenok

11. 05. 2022. u 22:49 >> 02:20

RUSIJA je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane režima u Kijevu osam godina“.

(MAPA) НАСТАВЉА СЕ РУСКА ОФАНЗИВА: Котао у Донбасу спреман да проври, снаге ЛНР настављају напредовање, борбе код Харкова.

Foto Tanjug/AP telegram rvvoenkor

Vojni ekspert Boris Rožin dao je kratak rezime rezultata operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine

 

MARIUPOLj

Nastavlja se bezbrižan juriš na Azovstal. Izgubivši gomile otpada, neprijatelj nastavlja da drži ključne zgrade na teritoriji fabrike, koje su izložene snažnim vazdušnim i artiljerijskim udarima, što dovodi do povećanja gubitaka.

ZAPOROŽJE
Na liniji Kamenskoje-Orehov-Guljaipole bez promena. Takođe nema značajnijeg napretka na liniji Guljajpolje-Velika Novoselovka.

Ilustracija riafan.ru



UGLEDAR
Na pruzi Novomihajlovka-Ugledar-Velika Novoselovka nije bilo promena. Teške borbe su zabeležene u oblasti Novomihajlovke.

MARINKA
U selu nema značajnijeg pomaka. Borbe se, kao i do sada, vode na području deponije.

AVDIEJEVKA
Borbe se nastavljaju u blizini autoputa Avdejevka-Konstantinovka. Izveštava se da je APU digla branu u vazduh kako bi sprečila napredovanje trupa koje su napredovale. Takođe se vode borbe kod Novobahmutovke i u oblasti Troickog.

Ilustracija riafan.ru



LNR
Nakon zauzimanja Popasne, odbrana neprijatelja je ispitana u pravcu Artemovska. Borbe se nastavljaju u oblasti Toškovka i Voevodovka. Neprijatelj se i dalje potiskuje od Rubižna. Teške borbe vode i u rejonu Belogorovke, gde su ugrožene komunikacije Severodonjecke grupacije Oružanih snaga Ukrajine. Obe strane trpe ozbiljne gubitke. Ipak, rastu rizici od opkoljavanja dela Donbaske grupacije Oružanih snaga Ukrajine.

IZJUM
Teške borbe se nastavljaju u oblasti Kurulke i Paškova, kao i kod Velike Kamiševake. Kod Jampolja, neprijatelj je pretrpeo velike gubitke i bio je primoran da se povuče. Sa severozapada se Krasnom Limanu približavaju trupe. Komanda Oružanih snaga Ukrajine užurbano prebacuje rezerve ovde za podršku ovom delu fronta.

HARKOV
Neprijatelj nastavlja da napada u pravcu Lipca i Kazačije Lopana, sa namerom da potisne ruske trupe dalje od Harkova. Takođe postoji napredovanje iz Starog Saltova u pravcu Ternovaje, u čijem području se vode borbe. Očigledno je da je potrebno pojačanje grupisanja na harkovskom pravcu. Približavanje Oružanih snaga Ukrajine granicama povećava opasnost od granatiranja naselja na teritoriji Ruske Federacije. Biće problematično suzbiti ove napade bez kontrole severa Harkovske oblasti.

NIKOLAJEV
Nema značajnih promena i u Nikolajevskom i u Nikopoljskom pravcu. Borbe su pozicione prirode.

ODESA
Nema značajnih promena. Neprijatelj je prestao da pokušava da iskrca trupe na ostrvo Zmejni, pretrpevši ozbiljne gubitke. Prema nekim izvorima, među ubijenima na Zmejnu bili su i strani vojni savetnici. Planovi da se Serpentin zauzme do 9. maja su propali.

BONUS VIDEO - Pogledajte: Ovako izgleda grad pod zemljom u "Azovstalju" koji su opkolili Rusi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna