MAKRON ŽELI POLITIČKU ZAJEDNICU EVROPE: Predlog francuskog predsednika usmeren na budućnost Starog kontinenta posle rata u Ukrajini

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

09. 05. 2022. u 23:02

KADA se mir bude vratio na evropsko tlo, moramo da stvorimo novu ravnotežu bezbednosti i da nikada ne popustimo pred izazovima. To je u ponedeljak, na zatvaranju Konferencije o budućnosti Evrope, povodom obeležavanja Dana Evrope, u Evropskom parlamentu u Strazburu poručio francuski predsednik Emanuel Makron, koji trentuno predsedava EU. Istovremeno je pružio snažnu podršku suverenitetu Ukrajine, predsedniku Zelenskom i građanima ove zemlje.

МАКРОН ЖЕЛИ ПОЛИТИЧКУ ЗАЈЕДНИЦУ ЕВРОПЕ: Предлог француског председника усмерен на будућност Старог континента после рата у Украјини

Foto AP

- Koji je naš cilj u odnosu na jednostranu odluku Rusije da izvrši invaziju na Ukrajinu i agresiju nad njenim narodom? - upitao je Makron. - Prekinuti ovaj rat što pre, sve uraditi da Ukrajina može da izdrži i da ga Rusija nikada ne dobije, sačuvati mir na ostatku evropskog kontinenta.

Poručio je da je na Ukrajini da utvrdi uslove pregovora s Rusijom, da je obaveza EU da bude uz nju da bi se došlo do mira, a onda obećao obnovu te zemlje.

- Ali, mi nismo u ratu protiv Rusije - naglasio je.

Povodom zahteva Ukrajine da postane članica EU, istakao je da je "srcem" ona već deo evropske porodice, ali i poručio da bi do članstva realno mogle da prođu i decenije, zbog čega je izašao sa "istorijskim predlogom" da se formira "Evropska politička zajednica", koja bi obuhvatila i države van sastava EU, oslanjajući se na Miteranovu ideju o "konfederalnoj Evropi".

O svemu je potanko imao priliku da porazgovara večeras s glavnim evropskim saradnikom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, tokom posete Berlinu, tradicionalno rezervisane prve destinacije posle reizbora u Jeliseju.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen podržala je Makronovu ideju o reformi evropskih ugovora. Izjasnila se protiv konsenzusa u donošenju daljih odluka, u cilju trajnog poboljšanja načina na koji funkcioniše EU.

- Pokušaj Rusije da promeni kartu Evrope i našu istoriju podsetio nas je na mogućnost gubitka i naše prošlosti i naše budućnosti - poručila je Ursula fon der Lajen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri