ZA JAČU FRANCUSKU: Emanuel Makron u Jelisejskoj palati položio zakletvu za novi mandat

Novosti online

08. 05. 2022. u 08:18

PLANETA na kojoj se lakše živi i jača Francuska na njoj, glavno je obećanje reizabranog francuskog predsednika Emanuela Makrona na inauguraciji u njegov drugi mandat, koja je juče svečano održana u Jelisejskoj palati.

ЗА ЈАЧУ ФРАНЦУСКУ: Емануел Макрон у Јелисејској палати положио заклетву за нови мандат

Predsdnik Makron stiže u palatu, Foto AP

Prve od 450 zvanica stigle su u Jelisejsku palatu oko 10 sati, sat pred početak zvanične ceremonije. Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali i bivši šefovi države Nikola Sarkozi i Fransoa Oland, kao i predsednici Ustavnog saveta Loran Fabijis, Nacionalne skupštine Rišar Feran, Senata Žerar Larše i premijer Žan Kasteks. Tu je bila i predsednikova porodica, među kojom i supruga Brižit.

Ceremonijalnim korakom Makron je ušao koji minut iza 11 sati, uz zvuke Hendlovih nota.

Loran Fabijis je proklamovao zvanične rezultate, umanjivši ih greškom za stotinak hiljada, jer je permutovao brojke, a onda je pred Makrona, po tradiciji, general Benoa Piga prezentovao ogrlicu Velikog majstora nacionalnog reda Legije časti.

Reizbor predsednika je redak trenutak u Petoj republici. Obavljen je tek treći put, posle Fransoe Miterana 1988. i Žaka Širaka 2002. godine.

Makron je, polažući zakletvu, održao govor u kom je između ostalog obećao "demokratsku renesansu" u Francuskoj koja je, kako je rekao, "potrebna zemlji". Istakao je i da je na izborima francuski narod izabrao "republikanski i evropski projekat", kao i "projekat nezavisnosti u destabilizovanom svetu".

- U trenutku kada mi Francuzi ponovo poveravaju najviši zadatak, prati me svest o teškoći ovog vremena - istakao je novi-stari stanar Jelisejske palate.

POČASNI 21 PLUTON ZA PREDSEDNIKA

Makron je, zatim, s terase Jelisejske palate odslušao 21 topovski plotun ispaljen u njegovu čast iz pravca Vojno-memorijalnog centra Invalidi, posle čega je u parku Jeliseja izvršio smotru trupa i odao počast zastavi uz zvuke Marseljeze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)