INCIDENT U AVIONU: Letelica hitno prizemljena jer pilot nije završio obuku

Novosti online

09. 05. 2022. u 18:04

AVION “Virdžgin Atlantik" bio je primoran da se prizemlji nakon sat od poletanja u ponedeljak za Njujork.

ИНЦИДЕНТ У АВИОНУ: Летелица хитно приземљена јер пилот није завршио обуку

Foto: pixabay

Razlog je posve neobičan, a to je zato što je utvrđeno da jedan od njegovih pilota nije završio obuku.

U onome što avio-kompanija naziva "greškom u rasporedu“, let VS3 se oko 40 minuta vratio na aerodrom Hitrou nakon što je problem primećen dok je leteo iznad Irske.

Kao deo politike poslovanja “Virdžin Atlantik", piloti moraju da završe "let za konačnu procenu“, koji ovaj službenik navodno još nije obavio.

Ogorčeni putnici u avionu Erbas A330 tada su bili primorani da čekaju na pisti na Hitrouu dok je pronađena kvalifikovana zamena. Oni su na kraju stigli u Njujork skoro tri sata kasnije nego što je planirano.

- Komandant nije imao izbora osim da se vrati na Hitrou i pronađe iskusnijeg člana posade. Bilo je neprijatno za sve, a putnici su bili besni - rekli su neki putnici.

Portparol "Virdžin Atlantika" je rekao za "Indipendent" da su oba pilota "potpuno licencirana i kvalifikovana" i da bezbednost leta nije ugrožena.

- Zbog greške u rasporedu, let VS3 iz Londona Hitrou za Njujork-JFK vratio se na Hitrou u ponedeljak 2. maja ubrzo nakon poletanja - potvrdio je portparol.

- Kvalifikovani prvi oficir, koji je leteo zajedno sa iskusnim kapetanom, zamenjen je novim pilotom kako bi se obezbedila puna usklađenost sa protokolima obuke Virdžin Atlantik-a, koji prevazilaze industrijske standarde. Izvinjavamo se zbog bilo kakvih neprijatnosti izazvanih našim klijentima koji su stigli dva sata i 40 minuta kasnije nego što je planirano kao rezultat promene posade - rekli su iz kompanije.

Portparol CAA je rekao: "Virdžin Atlantik nas je obavestio o incidentu. Oba pilota su bila odgovarajuće licencirana i kvalifikovana za let."

Neobični slučajevi i ranije

Ovo nije prvi put da je avion morao da se okrene na pola puta u putovanje – u januaru je jedan let Junajted erlajnsa morao da se okrene kada su dva putnika pokušala da se ušunjaju u poslovnu klasu na letu od Njujorka do Tel Aviva.

Istog meseca, avion Amerikan erljansa za London morao je da se vrati u Majami kada je jedan putnik odbio da se pridržava pravila o maski u avionu.

(B92)

BONUS VIDEO - PARADA ZA DAN POBEDE: Ruske oklopne jedinice pripremaju se za defile na ulicama Moskve

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere