GASPROM RAZJASNIO - KAKO DA PLAĆATE GAS U RUBLJAMA: Američki medij došao u posed pisma upućenog klijentima ruske kompanije

P. Z. S. / ria.ru

07. 05. 2022. u 16:37

GASPROM je poslao pismo svojim evropskim kupcima u kome kaže da predsednički dekret od 4. maja „pojašnjava proceduru” iz prvobitnog dekreta za plaćanje gasa u rubljama i da oni mogu da nastave da plaćaju gas bez kršenja sankcija, prenosi Blumberg, pozivajući se na dokument koji poseduje.

ГАСПРОМ РАЗЈАСНИО - КАКО ДА ПЛАЋАТЕ ГАС У РУБЉАМА: Амерички медиј дошао у посед писма упућеног клијентима руске компаније

Foto AP

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je 4. maja ukaz o privremenom postupku za ispunjavanje finansijskih obaveza u oblasti korporativnih odnosa prema pojedinim stranim poveriocima. U njemu se kaže da nakon prijema sredstava od stranog kupca na poseban devizni račun, ovlašćena banka ih prenosi na korespondentne račune Nacionalnog klirinškog centra. Zatim se pripisuju računima koji obezbeđuju sprovođenje obračuna po transakcijama kupovine i prodaje deviza.

Gasprom je u pismu naveo da uredba garantuje transparentnost tokova gotovine stranih kupaca i isključuje mogućnost bilo kakvog „trećeg lica“ da učestvuje u nagodbi. Navedena procedura očigledno isključuje sankcionisanu Centralnu banku, navodi se u saopštenju agencije.

Predsednik Vladimir Putin je 23. marta najavio prebacivanje plaćanja za isporuku gasa zemljama EU i drugim državama koje su uvele restriktivne mere protiv Rusije u rublje. Zatim je potpisao odgovarajući dekret i rekao da ako neprijateljske zemlje ne budu plaćale u rubljama od 1. aprila, onda će Rusija to smatrati neispunjenjem gasnih ugovora.

Prema novoj šemi, Gazprombank će otvoriti posebne račune u valuti i rubljama za strane kupce za plaćanje gasa. Kupac će moći da prenese sredstva na prvi račun u valuti navedenoj u ugovoru o nabavci "plavog goriva", banka će ga prodati na Moskovskoj berzi, nakon čega će rublje uplatiti na račun kupca gasa i plaćati od njega kod dobavljača gasa - Gasproma.

Zbog odbijanja Bugarske i Poljske da pređu na ovu šemu, Gasprom je 27. aprila obustavio isporuke u ove zemlje. Istog dana Blumberg je, pozivajući se na izvore, pisao da je 10 evropskih kupaca ruskog gasa otvorilo račune kod Gasprombanke, a četiri su već platila gas u rubljama. Agencija je takođe pojasnila da su nova isključenja evropskih potrošača verovatna u drugoj polovini maja, kada će morati da se izvrše naredne uplate.

BONUS VIDEO - Pogledajte: Ovako izgleda grad pod zemljom u "Azovstalju" koji su opkolili Rusi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina