ZBOG PODSTICANJA MRŽNJE: Sofija Sapega osuđena na šest godina zatvora

Tanjug

06. 05. 2022. u 11:43

BELORUSKI sud osudio je danas Sofiju Sapegu, devojku disidenta Romana Protaseviča, na šest godina zatvora zbog podsticanja društvene mržnje, saopštila je grupa Vjasnarajts.

ЗБОГ ПОДСТИЦАЊА МРЖЊЕ: Софија Сапега осуђена на шест година затвора

Foto: RT.ru

Ova dvadesetčetvorogodišnja državljanka Rusije letela je sa svojim dečkom, blogerom koji kritikuje beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka, na letu Rajanera iz Atine za Vilnjus u maju 2021, kada su ga beloruske vlasti preusmerile u Minsk, prenosi Rojters.

Belorusija je tada saopštila da je naredila da avion sleti nakon anonimne dojave da se u njemu nalazi bomba, a Protaševič i Sapega su odmah privedeni, iako se pretnja bombom pokazala lažnom.

Preusmeravanje komercijalnog leta radi njihovog hapšenja izazvalo je bes međunarodne zajednice i podstaklo Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države da uvedu dodatne sankcije Belorusiji, navodi Rojters.

Protaševiču tek treba da se sudi, a o istrazi koja se vodi protiv njega ne zna se mnogo.

Bloger, koji je pobegao iz Belorusije 2019. godine, radio je kao urednik na poljskom kanalu Neksta lajv u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Ovaj kanal, koji je otvoreno neprijateljski raspoložen prema Lukašenku, odigrao je važnu ulogu u emitovanju i koordinaciji ogromnih protesta opozicije 2020.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri