UKRAJINCI DOVUKLI TEŠKO NAORUŽANJE U HEMIJSKI KOMBINAT U HARKOVU: General Mizincev - "Znaju da će civili biti žrtve njihovih ciničnih akcija"

Novosti onlajn

04. 05. 2022. u 22:04

UKRAJINSKE snage postavile su haubice i višecevne raketne sisteme na teritoriju cementare i hemijskog kombinata u Harkovu gde se nalaze cisterne sa toksičnim tečnostima, izjavio je načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane general-pukovnik Mihail Mizincev.

УКРАЈИНЦИ ДОВУКЛИ ТЕШКО НАОРУЖАЊЕ У ХЕМИЈСКИ КОМБИНАТ У ХАРКОВУ: Генерал Мизинцев - Знају да ће цивили бити жртве њихових циничних акција

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Jedinice Oružanih snaga Ukrajine postavile su u Harkovu, u neposrednoj blizini gusto naseljenih stambenih naselja, na teritoriji fabrike cementa i koksa, haubice D-30 i višecevne raketne bacače. Ova preduzeća imaju veliki broj cisterni sa toksičnim tehničkim tečnostima - istakao je general.

Prema njegovim rečima, ukoliko tečnost bude uništena doći će do ispuštanja hemikalija u atmosferu, nakon čega će uslediti kontaminacija vazduha, zemlje i izvora vode, što će dovesti do masovnog trovanja ljudi.

- Znajući da će samo civili biti žrtve njihovih ciničnih akcija, ukrajinski borci namerno provociraju Oružane snage Rusije da uzvrate vatru kako bi na ruske vojnike prebacili odgovornost za moguće žrtve među lokalnim stanovništvom - objasnio je Mizincev.

General je dodao da rusko Ministarstvo odbrane unapred upozorava takozvani civilizovani Zapad da ove i druge slične provokacije ukrajinskih vlasti planiraju da se u najskorije vreme masovno prošire preko zapadnih medija i na raznim internet resursima.

Foto AP

Mizincev je dodao i da su u Kramatorsku, na teritoriji škola br. 1 i br. 3 i stručne škole br. 39, jedinice ukrajinskih snaga postavile vojnu tehniku, teško naoružanje i opremile skladište municije, dok nije izvršena evakuacija stanovnika iz obližnjih kuća.

General je dodao da činovnici vojnih uprava gradova Zaporoške oblasti na teritoriji pod kontrolom Kijeva nezakonito prisvajaju humanitarnu pomoć, a zatim je preprodaju civilima.

Mizincev je naglasio da zbog ovakvih postupaka zvaničnika međunarodne organizacije razmatraju obustavljanje humanitarnih isporuka, kao što je to ranije učinila rumunska kancelarija Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Odeskoj oblasti, gde je zabeležena masovna krađa humanitarne pomoći.

On je rekao da takve činjenice pokazuju pravo lice ukrajinskih vlasti, otvoreno izražavajući nehuman stav prema sudbini naroda Ukrajine i ne poštujući moral i međunarodno humanitarno pravo.

Kako je naveo, Rusija je od 2. marta isporučila u Ukrajinu više od 17,5 hiljada tona humanitarne pomoći, a sprovedeno je 967 humanitarnih akcija.

Mizincev je dodao da je u protekla 24 sata u Rusiju evakuisano 10.617 ljudi iz DNR, LNR i opasnih regiona Ukrajine.

(Sputnjik)

 

BONUS VIDEO:

AVIONI NADLEĆU MOSKVU: Piloti ruskih akrogrupa i vazdušnih snaga vežbaju za paradu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!