LAVROV IZAZVAO BURU U ITALIJI: Žestoka svađa posle intervjua ruskog diplomate, Berluskoni na udaru

Milica Ostojić

03. 05. 2022. u 12:08

NAKON odluke italijanskog parlamentarnog Komiteta za nacionalnu bezbednost (Kopasir) da raspravlja o državnoj TV Rai zbog toga što su u nekim emisijama učestvovali ruski novinari i „širili propagandu Kremlja“ sada je na udar došla i privatna kompanija „Medijaset“ i Kanal 4 gde je emitovan intervju sa Sergejom Lavrovim.

ЛАВРОВ ИЗАЗВАО БУРУ У ИТАЛИЈИ: Жестока свађа после интервјуа руског дипломате, Берлускони на удару

Foto: EPA

Započinje istraga Kopasira protiv emisije „Bela zona“, a prve ocene o intervjuu izneo je premijer Mario Dragi da su reči Lavrova „devijantne, sramne“ i da je na Kanalu 4 tako imao „miting u trajanju od 40 minuta“, a u povodu izjave Lavrova da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski „iznosi argument kako je moguće da kod njih postoji nacifikacija kada je on Jevrejin“, i da „možda greši, ali je i Hitler imao jevrejske krvi“, te da „to apsolutno ništa ne znači jer mudri jevrejski narod kaže da su najvatreniji antisemiti po pravilu Jevreji“.

Stižu optužbe od lidera Demokratske partije (PD) Enrikla Lete da Italija nije smela da dozvoli da se na jednoj velikoj nacionalnoj televiziji prenosi spot propagande, da je to „nedopustivo i nepodnošljivo za jednu zemlju koja je bombardovana“, a sa sramnim frazama o Hitleru i Jevrejima.

Iz Kopasira stižu optužbe sa pitanjem kako je moguće da ministar Spoljnih poslova Rusije koji je pod sankcijama učestvuje u emisiji, da je Kanal4 je odgovoran za zaobilaženje sankcija i da je dao megafon Putinu. Sada teret pada i na Berluskonija „i ljubav sa Putinom“ iako pomenuti kanal naglašava da Berluskoni nema nikakve veze sa tim.

Član Kopasira je i Silvio Berluskoni pa ostaje da se vidi šta će pokazati istraga o učešću Lavrova na privatnoj TV, a Đorđa Meloni lider partije „Italijanska braća“ i Mateo Salvini lider „Lige“ osuđuju reči Lavrova ali pozivaju da se ne napada sloboda informisanja.

Generalni Direktor za informacije Medijaset Mauro Kripa zauzima distancu od izjava Lavrova ali intervju Ministra Spoljnih poslova Rusije smatra „ dokumentom koji odslikava savremenu istoriju“, a novinar koji je napravio intervju, Đuzepe Brindizi, nema nikakvih sumnji: ponovo bih uradio ovaj intervju „već večeras“ a intervjuisao bih kada bi bilo moguće i Putina“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna