DRUGA DRŽAVA U SVETU KOJA JE OVO URADILA: Bitkoin postaje službena valuta u Centralnoafričkoj Republici

Novosti onlajn

28. 04. 2022. u 08:47

CENTRALNOAFRIČKA Republika odobrila je bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja u zemlji i time postala druga država u svetu koja je to učinila.

ДРУГА ДРЖАВА У СВЕТУ КОЈА ЈЕ ОВО УРАДИЛА: Биткоин постаје службена валута у Централноафричкој Републици

Foto AP

Zakonodavci su prošle nedelje usvojili predloge, uključujući stvaranje regulatornog tela koje će imati nadzor nad digitalnim valutama, rekao je ministar finansija Erve Ndoba. Zakonodavstvo koje se primenjuje ima za cilj da olakša korišćenje kriptovaluta u ekonomiji, rekao je on.

- Postoji zajednički narativ da su podsaharske afričke zemlje često jedan korak iza kada je u pitanju prilagođavanje novoj tehnologiji. Ovog puta zapravo možemo reći da je naša zemlja korak ispred - rekao je Ndoba.

Ndoba je rekao da ne pokušavaju da prate El Salvador, koji je u septembru postao prva zemlja koja je uvela bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja. Taj potez su tada kritikovali mnogi ekonomisti, uključujući i Međunarodni monetarni fond (MMF), koji je naveo da se povećava rizik od ekonomske nestabilnosti.

Centralnoafrička Republika, koja ima rezerve zlata i dijamanata, i dalje je jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu. Godine sukoba i političke krize koja je zahvatila zemlju 2020. godine imali su ozbiljan uticaj na ekonomiju i narušili odnose sa međunarodnim partnerima, što je dovelo do kašnjenja u raspodeli vitalne pomoći, piše Blumberg.

Ono što je zanimljivo u njihovoj odluci jeste da je za korištenje bitkoina i trgovanje istim potreban internet, a u ovoj državi je, prema podacima iz 2019, samo 4 posto ljudi imalo pristup internetu.

U Centralnoafričkoj Republici službena valuta je inače centralnoafrički franak, a sada će tome dodati i kriptovalutu bitkoin.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina