NOVI OKRŠAJ IZNAD CRVENOG MORA: Hitno se oglasili Amerikanci - Huti ostvaruju pretnje

Novosti online

29. 04. 2024. u 06:43

CENTRALNA komanda SAD (CENTCOM) saopštila je da je američka vojska u nedelju oborila pet dronova iznad Crvenog mora, prenose RIA novosti.

НОВИ ОКРШАЈ ИЗНАД ЦРВЕНОГ МОРА: Хитно се огласили Американци - Хути остварују претње

Foto: Tanjug/AP

„Između 01.48 i 02.27 sati 28. aprila, snage CENTCOM-a su uspešno oborile pet bespilotnih letelica iznad Crvenog mora“, navodi se u poruci komande na društvenoj mreži.

Dodaje se da su bespilotne letelice predstavljale „neposrednu pretnju“ za SAD , koalicione i trgovačke brodove u regionu.

Vladajući pokret Ansar Alah (Huti) na severu Jemena, koji kontroliše veći deo jemenske obale Crvenog mora, ranije je upozorio na svoju nameru da napadne sve brodove povezane sa Izraelom, pozivajući druge zemlje da povuku svoje posade i ne prilaze im na moru. Jedan broj brodarskih kompanija odlučio je da obustavi transport kroz Crveno more.

SAD i Velika Britanija izvode udare na položaje Huta od sredine januara, nazivajući to odgovorom na pretnje slobodi plovidbe u Crvenom moru. Mohamed Ali al-Huti, član najvišeg političkog saveta Ansar Alaha, nazvao je napade terorističkim varvarstvom i namernom i neopravdanom agresijom.

 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JEZIVO: Hiljade ustaša došlo na Hrvatska - Italija! I žene, i starci, svi pevaju strašne stihove!