SAD I TZV. KOSOVO HOĆE DA IMA SOPSTVENU SREBRENICU! Predsednica lažne države u perfidnoj igri optužila Beograd

С.Ровчанин Томковић
S.Rovčanin Tomković

29. 04. 2024. u 07:00

PREDSEDNICA lažne države Kosovo Vljosa Osmani, i pored toga što još nisu preskočili poslednju stanicu ka članstvu u Savetu Evrope - glasanje na Komitetu ministara 17. maja najavljuje da će porodice nestalih moći da tuže Srbiju Evropskom sudu za ljudska prava za povredu prava na život njihovih najmilijih.

САД И ТЗВ. КОСОВО ХОЋЕ ДА ИМА СОПСТВЕНУ СРЕБРЕНИЦУ! Председница лажне државе у перфидној игри оптужила Београд

fejsbuk

Ovu mogućnost iznela je za vikend, u danu kada se na tzv. Kosovu obeležava dan nestalih, a upotrebila je i pefridnu igru reči. Ona je selo Meja, u blizini Đakovice, gde su u akcijama naših snaga stradali i Albanci koji su prethodno ubili pet srpskih policajaca, nazvala "kosovskom Srebrenicom".

Uopšte nije slučajno da se ovo poređenje pojavljuje baš sada kada se Beograd bori protiv donošenja Rezolucije u Srebrenici, pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, dokumenta koji naš narod označava genocidnim. I nema sumnje da će se Priština kad god bude mogla pozivati na ovaj dokument i govoriti o "svojim Srebrenicama".

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je 16. i 17. maja sednica Komiteta ministara Saveta Evrope o prijemu tzv. Kosova u tu organizaciju, a da će glasanje biti najverovatnije 17. maja.

- Parlamentarna skupština Saveta Evrope je završila svoju ulogu. Oni su dali preporuku, ali to ne znači da o tome mora da se raspravlja odmah. Neke zemlje izražavaju rezervu, to su Francuska i Italija. A kada Francuska i Italija izraze rezervu, onda se postavlja veliko pitanje, jer oni tamo nemaju sad baš 100 odsto većinu. Prošli put je na glasanju bilo 33 "za", a treba 31. Znači, to je već poljuljano - rekao je Dačić i naveo da je Mađarska priznala tzv. Kosovo, ali da su glasali protiv prijema u SE. - Sada se postavlja pitanje da li će oni koji su već dali svoj glas to učiniti ponovo. Moramo da se borimo i nećemo se predati u svakom slučaju. Međutim, ovde je veoma je teška borba i videćemo kako će se dalje odvijati.

SB UN vanredno o BiH

VANREDNA sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o BiH, na zahtev Rusije, najverovatnije će biti održana sutra. Rusija je tražila zakazivanje, Slovenija je osporavala, Malta je tražila zatvorenu sednicu, ali, prema rečima Dačića, verovatno će biti održana, dok redovna sledi sredinom maja.

Na sutrašnjem zasedanju trebalo bi da se onlajn obrati srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović. Dačić smatra da je predlog rezolucije o Srebrenici nepromišljeni politički gest koji ima skrivene namere i da bi najveći broj zemalja voleo da to uopšte ne bude sada na dnevnom redu. Glasanje je bilo najavljeno za 2. maj, ali je odloženo. 

Kada se prihvatila posla da spremi izveštaj o stanju na terenu, izvestilac Dora Bakojani je rekla da se pred Prištinu stavljaju tri obaveze kao uslov za članstvo - da vrati imovinu manastiru Visoki Dečani, da formira Zajednicu srpskih opština, i da se eksproprijacija zemljišta na severu KiM, koje vlast otima za vojne baze vrši samo po zakonu, odnosno da se imovina vrati. Međutim, kasnije je ostao samo prvi uslov koji je sproveden, i to osam godina posle odluke tzv. kosovskog ustavnog suda da su Visoki Dečani vlasnik zemlje. Ostala dva će, rekla je Bakojanijeva, morati da ispune kada uđu u SE. No, neke zemlje smatraju da ZSO treba da se formira ranije, jer je to obaveza preuzeta još 2013. godine Briselskim sporazumom.

Kako je naveo Dačić, predstavnici privremenih prištinskih institucija sada "guraju da pošalje ustavnom sudu tzv. Kosova Statut Zajednice srpskih opština":

- Francuzi kažu da je potreban odgovor tog suda, a neki drugi kažu da je dovoljno samo da se pošalje zahtev.

Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusalji Ljilja rekla je juče da nije dogovoreno na nacrt Statuta ZSO bude upućen ustavnom sudu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama