RAT U UKRAJINI: Žestoka noćna raketiranja na jugu Ukrajine: Oboren Mi-24 kod Harkova; Ranjeni američki plaćenici (FOTO/VIDEO)

Novosti online

27. 04. 2022. u 13:38 >> 22:48

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 63. dan. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš se juče sastao sa predsednikom Vladimirom Putinom i ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, i rekao je da je neophodno stvoriti uslove za dijalog o Ukrajini i prekid vatre. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da Rusija nema pravo da pretvara nuklearnu energiju u oružje i da "ucenjuje svet upotrebom nuklearnog oružja".

РАТ У УКРАЈИНИ:  Жестока ноћна ракетирања на југу Украјине: Оборен Ми-24 код Харкова; Рањени амерички плаћеници (ФОТО/ВИДЕО)

Foto AP

Blinken: Ukrajina će odlučivati o akcijama van svojih granica

Na Ukrajini je da odluči da li će preduzeti vojne akcije van svojih granica, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken. podkomitetu američkog Senata za državne, inostrane operacije i srodne aktivnosti.

Gutereš: U toku plan evakuacije civila iz Azovstalja

U toku je plan za evakuaciju civila iz železare Azovstal u Marijupolju, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Guteres.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, on je dodao da je to veoma složena operacija sa kojom se u principu složio ruski predsednik Vladimir Putin.

Raketiran Herson ispaljene Točka-U i VBR Uragan

U centru Hersona, u blizini televizijskog centra, odjeknula je serija snažnih eksplozija, javlja dopisnik RIA Novosti.

Grad su pogodile najmanje dve rakete Točka-U i nekoliko projektila iz Uragana.

 

Noćne borbe

Raketiranje Odese (jedna od eksplozija je veoma jaka) i Nikolajeva.

Ruska protivvazdušna odbrana radi iznad Hersona, očigledno obaraju rakete i dronove.

Ranjeno 15 civila u oslobođenim naseljima DNR

Više od 15 civila je povređeno kao posledica granatiranja ranije oslobođenih teritorija Donjecke Narodne Republike od strane ukrajinskih trupa, saopštilo je predstavništvo Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (ZCCC).

-Na operativnoj liniji JCCC DNR primljena je informacija o ranjavanju 19 civila u posledicama granatiranja od strane Oružanih snaga Ukrajine (Oružane snage Ukrajine – prim. aut.) ranije oslobođenih teritorija Republike, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Napominje se da je od granatiranja stradalo 13 stanovnika Mariupolja, tri osobe iz sela Staromlinovka, kao i dva stanovnika Volnovahe i jedna osoba iz Pavlovke. U misiji dodaju da je ukupan broj žrtava na oslobođenoj teritoriji 1.276.

 

Žestoko raketiranje Jasinovataje

Ukrajinske trupe ispalile su 80 raketa Grad na Jasinovataju u DNR u 21.50, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

-Zabeležena je vatra sa položaja VSU u pravcu: 21.50 – naselje Avdejevka – naselje Jasinovataja: sa BM-21 „Grad“ ispaljeno je 80 raketa, – navodi se u poruci predstavništva.

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru

Raketiran Donjeck

Ukrajinski vojnici u 21.00 ispalili su pet raketa iz BM-21 „Grad“ u Petrovskom okrugu Donjecka, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

- Zabeležena je vatra VCU u pravcu: 21:00 – naselje Novomihajlovka – grad Donjeck (Petrovski okrug): sa BM-21 Grad je ispaljeno pet raketa“, saopštilo je predstavništvo.

 

Oboreni ukrajinski dronovi

Oboreni dronovi su rezultat neuspešnog naleta na Energodar. Snage PVO presrele su poljske bespilotne letelice Varmate, od kojih je jedna kretala u pravcu nuklearke Zaporožje, a druga je, po svemu sudeći, trebalo da napadne civilnu infrastrukturu u samom gradu.

 

ENI plaća u rubljama?

Italijanska kompanija Eni sprema se da otvori račune u rubljama kod Gasprombanke, javlja Blumberg, pozivajući se na svoje izvore.

 

Britanska vojna pomoć Kijevu

Više od 5.000 protivtenkovskih projektila, 1.360 komada protivstrukturne municije, 4,5 tone eksploziva i 5 sistema protivvazdušne odbrane - Ukrajina je dobila od Britanije nakon početka ruskog NMD-a, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Foto Tanjug/AP

Granatirana naselja u DNR

Ukrajinske trupe su pet minuta granatirale Gorlovku i Želežnu Balku u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši tri granate kalibra 122 mm i koristeći teške mitraljeze, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

-Mine su ispalile oružane formacije Ukrajine u sledećim pravcima: 18.30 (poklapa se sa moskovskim vremenom) – naselje Kudrjumovka – naselje Horlivka: tri granate kalibra 122 mm. pucano; 18.35 (poklapa se sa moskovskim vremenom) – naselje Novgorodskoe – naselje Železnaja Balka: korišćeni su teški mitraljezi, navodi se u poruci objavljenoj na Telegram kanalu predstavništva.

Izabran novi gradonačelnik Hersona

Za novog gradonačelnika Hersona, pod kontrolom ruskih oružanih snaga, imenovan je zamenik gradskog veća Aleksandar Kobec, rečeno je agenciji RIA Novosti iz vojno-civilne administracije tog grada.

Kako navodi ruska agencija, dosadašnji gradonačelnik Igor Kolihajev je smenjen.

-Aleksandar Kobec je postao novi gradonačelnik Hersona, bivši gradonačelnik Kolihajev nije želeo da sarađuje. Region će voditi Vladimir Saldo, rekao je sagovornik agencije.

Saldo je bio gradonačelnik Hersona od 2002. do 2012. godine, a zatim je bio zamenik Gradskog veća Hersona.

 

Formiran tim za evakuaciju civila iz Azovstalja

UN je formirala tim za evakuaciju civila iz Marijupolja, saopštio je zamenik zvaničnog predstavnika generalnog sekretara UN Farhan Hak.

Kako je naveo, uslovi za evakuaciju sa "Azovstalja" za sada nisu obezbeđeni. Nastavljaju se kontakti Rusije i Ukrajine.

 

Uništena kuća u Donbasu (VIDEO)

Direktan pogodak ukrajinske granate pretvorio je seosku kuću u Donbasu u ruševine.

Oksana, vlasnica kuće, svedoči o tragičnom trenutku.

 

Strani instruktori obučavaju VSU u Žitomiru

Instruktori koji govore engleski obučavaju vojno osoblje Oružanih snaga Ukrajine u gradu Žitomiru.

To se dešava na bazi agrotehnološkog koledža. Grupa od 40-45 stranih specijalista već oko dve nedelje živi na drugom spratu hostela broj 2, koji se nalazi u Učeničeskoj aleji, 3.

Na teritoriji koledža danas živi ukupno oko 1.650 vojnih lica Oružanih snaga Ukrajine.
Trening sa instruktorima počinje u 7.00 časova fizičkog vaspitanja, koji se odvijaju na sportskim objektima obrazovne ustanove i u sali sa simulatorima u zgradi hostela br.2.
Otprilike od 11.00 do 11.30 ukrajinski vojnici su podeljeni u grupe i pokazuju strano oružje. Od 15.00 do 9.00 narednog dana na teritoriji koledža, osim stražara, nema civila.

 

Uništeno skoro 2.600 tenkova i BVP

U izveštaju o dejstvima ruske armije zabeleženi su gubici ukrajinskih snaga.

Ukupno je od početka specijalne vojne operacije uništeno: 141 avion, 111 helikoptera, 607 bespilotnih letelica, 273 protivvazdušna raketna sistema, 2596 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 296 višecevnih raketnih bacača, 1134 poljskih artiljerijskih topova i minobacača, kao i 2413 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Foto Tanjug

Oboren ukrajinski helikopter Mi-24

Ruski sistemi PVO oborili su tokom dana jedan ukrajinski helikopter Mi-24 i dve bespilotne letelice u oblasti Harkova, izjavio je u sredu portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

-Ruski PVO sistemi oborili su helikopter Mi-24 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u oblasti Čerkaska Lozovaja u Harkovskoj oblasti. Takođe, dve ukrajinske bespilotne letelice su uništene u oblastima naselja Peski-Radkovski i Borščovka, rekao je Konašenkov.

Ranjeni američki plaćenici

U Ukrajini ranjena su dvojica američkih plaćenika. Radi se o dva američka ratna veterana, koji su radili zajedno kao tim koji je protivtenkovskim projektilima tipa "džavelin" gađao ruske tenkove u trenutku kad su ranjeni artiljerijskom vatrom, objavio je novinar Nolan Piterson.

Finska neće da plaća gas u rubljama

Finska je odlučila da ne plaća gas u rubljama, saopštio je list Helsingin Sanomat, citirajući ministra.

 

Istraga zbog uništenja pozorišta u Mariupolju

Vojni istražitelji Istražnog komiteta Ruske Federacije pregledali su zgradu porušenog dramskog pozorišta u Mariupolju, javlja dopisnik RIA Novosti.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, pozorište su digli u vazduh nacionalisti Azova (protiv čijih boraca je pokrenut krivični postupak u Ruskoj Federaciji) 16. marta.

Foto Tanjug/AP

Ukrajinsko tužilaštvo: Ruske snage upotrebile suzavac na protestu u Hersonu

Ruske snage upotrebile su suzavac i šok bombe da rasteraju ljude koji su se okupili da protestuju u gradu Hersonu, navodi se u saopštenju iz Kancelarije glavnog tužioca Ukrajine.

Lokalne vlasti su saopštile da je Rusija juče imenovala svog gradonačelnika Hersona, a nakon što su njene snage preuzele sedište administracije, prenosi agencija Rojters.

Neki stanovnici su organizovali povremene mitinge protiv okupacije u Hersonu, a masa se danas ponovo okupila u centru grada.

-Tokom mirnog proukrajinskog mitinga na Trgu slobode u gradu Hersonu pripadnici ruskih oružanih snaga upotrebili su suzavac i šok bombe protiv civilnog stanovništva, navodi se u saopštenju Kancelarije glavnog tužioca Ukrajine.

Takođe se navodi da se incident istražuje i da su najmanje četiri osobe ranjene.

Ruska strana još nije komentarisala ovaj incident, navodi britanska agencija.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je juče da su ruske oružane snage oslobodile celu oblast Herson na jugu Ukrajine.

Raketirano naselje u LNR

Ukrajinske trupe u 17.40 raketirale Stahanovo u LNR, ispalivši 20 projektila iz BM-21 „Grad“ – predstavništvo u ZCCC

Granatirana Gorlovka

Ukrajinske trupe u 16.20 (vreme se poklapa sa moskovskim) granatirale su Gorlovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši pet granata kalibra 122 mm, saopštilo je republičko predstavništvo u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

- Zabeležena je vatra Oružanih snage Ukrajinena pravcu: 16.20 – naselje Đeržinsk – naselje Gorlovka: ispaljeno je pet granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo na svom Telegram kanalu.

Foto: Jutjub/The Sun

Pvređena žena u ukrajinskom raketiranju Irmina

Jedan civil povređen je u granatiranju ukrajinskih trupa sela Irmino u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

Agencija je ranije u sredu izvestila da je u 10.00 časova zabeležila granatiranje Irmina u LNR, ukrajinske trupe su ispalile tri rakete iz višecevnog raketnog sistema BM-30 Smerč (VBR).

- U granatiranju sela Irmino, ranjena je žena rođena 1960. godine, saopštilo je odeljenje na Telegram kanalu. Napominje se da je zbog granatiranja oštećen stambeni objekat.

Zarobljena smaohotka

Rosgvardejci su uništili naoružanu grupu nacionalista u oblasti Harkov i zaplenili samohodnu artiljerijsku jedinicu, bez žrtava.

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru

Tekst potpisa

Ukrajinci spremaju novu „Buču“

Propagandisti Oružanih snaga Ukrajine pripremaju novi lažni masakr civila u blizini centralne pijace u Lisičansku, da bi kasnije za zločin optužili vojsku LNR.

Tobdžije 57. brigade greškom su prethodnog dana gađale to područje. Sada tamo dovoze razbijene automobile i tela ukrajinskih vojnika obučenih u civile.

Američki, letonski, poljski i britanski novinari su pozvani da snimaju navodno ubijene civile.

 

Ukrajinci se povlače i za sobom dižu mostove u vazduh

U oblasti Krasnog Limana dignut je u vazduh još jedan most, ovoga puta automobilski. Najverovatnije je reč o mostu na deonici Krasni Liman - Seversk u blizini Jampolja.

Oružane snage Ukrajine se povlače sa svojih pozicija, uništavajući putnu infrastrukturu.

Pancir S1 oborio Bajraktara

Danas je u oblasti naselja Kozinki, Belgorodske oblasti (ovo je veoma blizu graničnog prelaza Verigovka), još jedan Bajraktar ​​TB2 oboren proračunom PVO sistema Pancir-S1.

 

Rubežno očišćeno

Trupe Rusije i LNR izbacile su Oružane snage Ukrajine iz predgrađa Rubežnoja.

Pod kontrolom ukrajinskih snaga bezbednosti u predgrađu Rubežnoja, ostala je samo hemijska fabrika Zarja, izjavio je Kadirovljev pomoćnik u Alaudina.

 

Granatirano naselje u LNR

Ukrajinske trupe granatirale su naselje Zolote-5 u Luganskoj Narodnoj Republici, ispalivši šest granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (JCCC).

- Sa strane oružanih formacija Ukrajine zabeleženo je granatiranje: 16.20 časova – iz pravca naselja Zolote-4 prema naselju Zolote-5 iz artiljerije kalibra 122 milimetra (6 granata), navodi se u Telegramu misije.

Ruska ofanziva ka Kramatorsku i Limanu

Ruska vojska napreduje na Kramatorsk i Liman, ruske Vazdušno-kosmičke snage udaraju na Oružane snage Ukrajine, grme snažne eksplozije.

Udarac je zadat u fabrici klimatizacije, gde se nalaze Oružane snage Ukrajine, takođe na položajima kod Družkovke. U pravcu Čerkasko-Aleksandrovka veliki požar.


 

Ukrajinski izveštaj: Izgubili 45.000 vojnika

Oružane snage Ukrajine su tokom dana izgubile 284 ubijene, ranjene i zarobljene osobe. Ukupni gubici poginulih, ranjenih i zarobljenih u Oružanim snagama Ukrajine, NSU i Državnoj graničnoj službi su preko 45 hiljada ljudi.

Foto EPA

Medvedev: Istorija će reći na čijoj strani je istina

Istorija će sve postaviti na svoje mesto, pokazati na čijoj je strani istina, Rusija će morati da prođe svoj težak put, smatra zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev u svetlu ruske operacije za zaštitu Donbasa.

 

Putin upozorio Zapad

Donete su sve odluke po pitanju munjevitog udara u slučaju pretnje strateškoj bezbednosti Rusije, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Ako se neko umeša u situaciju u Ukrajini i bude stvarao pretnju strateškog karaktera – udar će biti munjevit, upozorio je ruski lider.

 

 

Žestoke borbe u Marinki

Na društvenim mrežama su objavljeni snimci žestokih borbi i eksplozija u Marinki.

Rusi tvrde da su uništili hangar pun oružja iz Evrope i SAD

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njegove rakete uništile hangare u regionu Zaporožja u kojima se nalazila "velika serija stranog oružja i municije koju su ukrajinskim trupama isporučile Sjedinjene Države i evropske zemlje".

Otvorena vatra na skladišta oružja u Pridnjestrovlju?

Ministarstvo unutrašnjih poslova samoproglašene republike Pridnjestrovlje, saopštilo je danas da je sa teritorije Ukrajine pucano na skladišta oružja u blizini sela Kolbasna na njenoj teritoriji.

- Ujutro 27. aprila u 8 sati i 45 minuta po lokalnom vremenu otvorena je vatra sa ukrajinske strane u pravcu stambenog naselja Kolbasna - navelo je ministarstvo na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

Podoljak eksplozije u ruskim provincijama nazvao "karmom"

Savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zeleskog, Mihail Podoljak, nazvao je eksplozije u ruskim provincijama koje se graniče sa Ukrajinom "karmom" i plaćanje duga za sukob u Ukrajini.

Peskov: Nema dogovora da se UN uključe u evakuaciju Azovstala

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da na sastanku Putina i Gutereša nisu postignuti konkretni dogovori o uključivanju UN u evakuaciju civila iz Azovstala.

Zelenski: Rusija želi da destabilizuje Pridnjestrovlje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski veruje da Rusija pokušava da destabilizuje situaciju u regionu Pridnjestrovlja, i da su ukrajinske oružane snage spremne za moguću eskalaciju ruskih trupa na ovu samoproglašenu republiku na teritoriji Moldavije.

Odgovarajući na pitanja novinara, nakon sastanka sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaelom Marijanom Grosijem u Kijevu, Zelenski je rekao da u potpunosti deli ocenu situacije koju je dala moldavska predsednica Maja Sandu, prenosi Gardijan.

Volodin: Obustaviti isporuke i drugim neprijateljskim zemljam

Predsednik Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, Vjačeslav Volodin, ocenio je danas da je gasni gigant Gasprom doneo ispravnu odluku o potpunoj obustavi isporuka gasa Bugarskoj i Poljskoj i da bi Moskva trebalo da postupi isto i prema drugim „neprijateljskim" zemljama.

- Isto to treba učiniti i prema drugim zemljama koje su nam neprijateljske - napisao je na Volodin na svom nalogu na ruskoj društvenoj mreži Telegram, prenosi Rojters.

Istovremeno, ruski proizvođač gasa Gasprom saopštio je da snabdeva Evropu prirodnim gasom preko Ukrajine u skladu sa zahtevima evropskih potrošača, ali da je danas primio manje takvih zahteva u odnosu na utorak.

PVO uništila dron na nebu kod Voronježa

Ruska PVO je navodno uništila dva ukrajinska drona iznad Voronježa.

Ruske snage uspostavile kontrolu nad naseljem Zarične

Ruske snage su uspostavile kontrolu nad naseljem Zarične nakon što su ušle u naselje Jampil, saopštila je ukrajinska vojska u svom najnovijem operativnom izveštaju jutros u 6 sati.

U ruskim naseljima Belgorodske oblasti, generalštab Oružanih snaga Ukrajine tvrdio je da su ruske snage lansirale dva raketna diviziona OTRK „Iskander-M“.

Ukrajinski branioci su i dalje blokirani u fabrici Azovstal u Mariupolju, dok ruske snage sprovode "mere filtriranja" nad civilima, dodali su zvaničnici. Rusija takođe pokušava da nadoknadi gubitke prevozom nove opreme u Ukrajinu železnicom, navodi se u izveštaju.

Glasni prasci u Kursku, radili sistemi za vazdušnu odbranu

Građani ruskog grada Kurska prijavili su da su rano jutros čuli glasne praske, koje su verovatno izazvali sistemi za protivvazdušnu odbranu grada, saopštio je guverner.

- U 02.45 časova mnogi građani Kurska čuli su glasne praske. Detalji incidenta se utvrđuju. Prema preliminarnim informacijama, radio je sistem za protivvazdušnu odbranu. Žrtave i materijalna šteta nisu prijavljeni - naveo je guverner

Litvanski predsednik traži od Šolca da isporuči tenkove Ukrajini

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda pozvao je nemačkog kancelara Olafa Šolca da isporuči Ukrajini borbene tenkove "Leopard" i poručio da bi Nemačka trebalo da ubrza isporuku oružja Kijevu.

- Nisam na položaju kancelara Olafa Šolca. Mogu samo da kažem šta bih uradio na njegovom mestu: Isporučio bih tenkove - rekao je Nauseda, a prenela je medijska grupa Funke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)