MUK U HAGU: Nova bruka antisrpske jazbine u Ševeningenu

Novosti online

29. 04. 2024. u 15:52

PRES-SLUŽBA Međunarodnog mehanizma krivičnih sudova poručila je da nema komentar u vezi sa zdravstvenim stanjem prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

МУК У ХАГУ: Нова брука антисрпске јазбине у Шевенингену

Foto: EPA

Na pitanje Srne kada će Mehanizam preduzeti korake radi pružanja propisne zdravstvene njege Karadžiću, pres-služba je odgovorila da nema daljih komentara i da se "poziva na raniji odgovor od 12. aprila", iako iz Mehanizma ni tada nisu odgovorili na pitanje Srne kada će MMKS preduzeti korake radi premeštaja prvog predsednika Republike Srpske iz jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji zbog veoma lošeg zdravstvenog stanja.

Iz Zatvorske službe Velike Britanije naveli su da "ne mogu da komentarišu bilo šta u vezi sa onima koji služe zatvorsku kaznu u Britaniji".

Srna je poslala pitanja u utorak, 9. aprila, nakon izveštaja o katastrofalnim uslovima u kojima Karadžić služi kaznu.

Uprkos brojnim zahtevima, uključujući one upućene predsedniku MMKS Grasijeli Gati Santani, Karadžić se i dalje nalazi u britanskom zatvoru i još se ne preduzimaju koraci za njegov premeštaj.

Sonja Karadžić Jovičević, kćerka prvog predsednika Srpske, izjavila je ranije Srni da je Santana dobila desetine dopisa sa dokazima kontinuirane torture kojoj je Karadžić izložen gotovo tri godine.

Ona je navela da je sudija Santana do sada dobila desetine dopisa advokata Gorana Petronijevića sa navedenim primerima i dokazima kontinuirane torture.

Ukazujući na podatke britanske Vlade, Jovičevićeva je napomenula da se navodi da je zatvorski sistem pretrpan, resursi oskudni, a pravovremena zdravstvena pomoć često nedostupna.

- Sami ističu da nisu ni opremljeni ni sposobni da ispune odredbe Ugovora o preuzimanju i smeštaju osuđenika Haškog tribunala -  napomenula je Jovičevića.

Jovičevićeva je istakla da je za zdravstveno stanje Radovana Karadžića, nepružanje pomoći, pregleda i adekvatne terapije, osim uprave britanskog zatvora u kome služi kaznu, još odgovorniji Rezidualni mehanizam tribunala u Hagu.

- Oni svojim odlukama o transferu zatvorenika u druge zemlje sami sebe proglašavaju `kontrolnim mehanizmom` uslova i okolnosti u kojima zatvorenici služe kaznu, oni koje su oni osudili i premestili. Oni su i jedini koji mogu i moraju da donesu odluku o premeštaju kada zatvor ne ispunjava uslove koje je njima garantovao - rekla je Jovičevićeva.

Jovičevićeva je ranije izjavila Srni da njen otac trpi užasne bolove jer mu nisu dali neophodne lekove niti ima lekarsku pomoć, te da sve ovo smatra pokušajem ubistva.

BONUS VIDEO: IDF gađao više lokacija u južnom Libanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima