(UŽIVO) RAT U UKRAJINI: Ruski oficir - "NATO je spremao vojsku Ukrajine za napad na Rusiju"

Novosti onlajn

17. 04. 2022. u 07:20 >> 14:36

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 53. dan.

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Руски официр - НАТО је спремао војску Украјине за напад на Русију

Foto Tanjug/AP

Ako dođe do agresije, razaranja i smrti biće i na vašoj teritoriji

Državni sekretar Saveta bezbednosti Belorusije Aleksandar Volfovič rekao je da se republička vojska sprema da odgovori na moguću provokaciju susednih zapadnih zemalja i istakao da će u slučaju agresije na Minsk s njihove strane doći do razaranja i na njihovoj teritoriji, prenosi RIA Novosti.

„Oni svoju infrastrukturu dovode u sklad. Mislim da obični ljudi, Poljaci, Litvanci, vide šta se danas dešava u Ukrajini, razaranja,tragedije, kako obični ljudi ginu. Nadam se da neće ispasti da će oni pokrenuti agresiju na Belorusiju. Neprijateljstva se neće odvijati samo u Belorusiji. Ne, biće i razaranja, smrti, eksplozija i na njihovoj teritoriji“, rekao je državni sekretar za TV kanal Belorusija 1 .

Volfovič je skrenuo pažnju da je u susednim zemljama povećan broj vojne i vojne opreme i naoružanja, da se modernizuje vojna infrastruktura, sve su učestaliji letovi vojne avijacije u blizini beloruskih granica, iz budžeta se izdvajaju velika sredstva za sektor odbrane.

On je naglasio da Belorusija mudro izdvaja sredstva za razvoj svoje vojske, kako bi „ako bude potrebno, u slučaju provokacije, bila spremna da da dostojan odgovor“. 

Bankrot Rusije može da izazove hiperinflaciju, nestašice i bankrot Evrope

Bankrot Rusije mogao bi da izazove hiperinflaciju i bankrot Evrope, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev povodom tvrdnje predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da je "bankrot Rusije samo pitanje vremena".

"Bankrot Rusije mogao bi da izazove bankrot Evrope, kako moralni tako i materijalni", napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu, dodajući da finansijski sistem EU nije toliko stabilan i da građani gube poverenje, prenosi TASS.

Štaviše, smatra Medvedev, vlasti u EU treba da očekuju "veliku zahvalnost Evropljana zbog hiperinflacije za koju ne može da se okrivi Rusija, za nestašicu osnovnih prehrambenih namirnica u prodavnicama i priliv izbeglica koji će izazvati talas nasilnog kriminala".

RIA: Ukrajinski militanti u Mariupolju odbili da se predaju

Ukrajinske snage u Mariupolju odbile su da polože oružje, javlja dopisnik RIA Novosti.

Prethodno je Ministarstvo odbrane Rusije pozvalo preostale pripadnike nacionalnih bataljona i Oružanih snaga Ukrajine da se dobrovoljno predaju kako bi spasili svoje živote.

Zelenski ne veruje u pouzdanost pojedinih država i lidera

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da mu je teško da veruje u pouzdanost nekih zemalja i lidera nakon eskalacije rata u njegovoj zemlji.

Na pitanje novinara CNN da li smatra da li izjave koje svetski lideri koriste, koje se povezuju sa holokaustom sada deluju "šuplje", on je kazao da ne veruje svetu.

"Nakon što smo videli šta se dešava u Ukrajini, mi - mislim da ne verujem u taj osećaj da treba da verujemo - nekim zemljama ili nekim liderima. Ne verujemo u reči. Posle eskalacije Rusije, mi ne verujemo našim susedima, ne verujemo u sve ovo", istakao je on.

Predsednik Ukrajine je dodao da ne veruje čak ni u dokumentovana bezbednosna uveravanja i međunarodno pravo dok rat u Ukrajini besni, a Rusija je optužena za navodne ratne zločine.

Foto: EPA/printskrin/ilustracija

"Čak ni ja ne verujem u dokumenta, jer imamo i Budimpeštanski memorandum - mislim da znate sve detalje. Za mene je to samo parče papira i ništa ne košta", rekao je Zelenski.

U intervjuu CNN, Zelenski je kazao da njegova vera i uverenje leži u praktičnim, opipljivim naporima i ukrajinskom narodu.

"Mi samo verujemo u ugovorene, pragmatične stvari. Ako ste naši prijatelji ili partneri, dajte nam oružje, dajte nam ruku, dajte nam podršku, dajte nam novac i zaustavite Rusiju... Možete to da uradite ako ste prijatelj", naglasio je predsednik Ukrajine.

Bankrot Rusije pitanje vremena, rat bi mogao da traje godinama

Bankrot Rusije je samo pitanje vremena, a ovim ratom predsednik Rusije Vladimir Putin uništava i sopstvenu državu i budućnost njenog naroda, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen.

U intervjuu za nemački list "Bild", ona je rekla da sankcije prodiru sve dublje u rusku ekonomiju svake nedelje i da je izvoz u Rusiju pao za 70 odsto.

"700 ruskih aviona je izgubilo licencu zbog nedostatka rezervnih delova i ažuriranja softvera. Stotine velikih kompanija i hiljade eksperata okreću leđa toj zemlji. Prema sadašnjim prognozama bruto domaći proizvod u Rusiji će pasti za 11 odsto", istakla je ona.

Kuleba o nastavku pregovora sa Rusijom

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da u skorije vreme nije bilo nikakve diplomatske komunikacije između Rusije i Ukrajine na nivou šefova diplomatija i da je situacija u Marijupolju, koju je opisao kao strašnu, možda "crvena linija" na putu pregovora.

- Marijupolj je možda crvena linija - rekao je on za Si-Bi-Es njuz, a prenosi Rojters.

Marijupolj je pod blokadom ruskih snaga, a Moskva tvrdi da su u nekadašnjem metalurškom kombinatu "Azovstalj" blokirani pripadnici ukrajinskih nacionalističkih bataljona i strani plaćenici koji odbijaju da se predaj

Dragi: "Italija je ponovo otvorila svoju ambasadu u Ukrajini"

 Italija je ponovo otvorila svoju ambasadu u Ukrajini i od sutra će biti potpuno operativna, izjavio je danas italijanski premijer Mario Dragi.

Dragi je napomenuo da je ponovno otvaranje ambasade u Kijevu dokaz da je Italija ostala bliska ukrajinskom narodu, prenosi AP.

Foto: EPA

Peskov: "Možemo da izdržimo"

"Rusija može da izdrži trenutnu konfrontaciju sa Zapadom", ocenio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Možemo“, rekao je Peskov za TV Rusija 1 odgovarajući na pitanje može li Ruska Federacija da "uspe" u konfrontaciji sa zapadnim svetom, za razliku od S S SR-a, prenosi list Izvestija.

Foto: AP

Estonija zabranila ruskim brodovima ulazak u svoje luke

Estonija je, u okviru sankcija EU, od danas zabranila ruskim brodovima ulazak u svoje luke, saopštilo je Ministarstvo ekonomije i infrastrukture te zemlje.

Brodovi koji plove pod ruskom zastavom, a kojima je potrebna pomoć mogu, u izuzetnim slučajevima, uploviti u estonske luke uz dozvolu uprave policije i granične službe, prenosi RIA Novosti, javlja Tanjug.

"NATO je spremao vojsku Ukrajine za napad na Rusiju"

NATO je polako pretvarao Ukrajinu u antirusiju i spremao njenu vojsku za napad na Rusiju, saopštio je iskusni oficir u Kopnenim snagama Rusije Rustem Klupov u intervjuu televiziji "Zvezda".

- Boravak snaga NATO-a na teritoriji Ukrajine je koristan za njih. Sve je išlo ka tome. Rukovodstvo Ukrajine se samim tim ohrabrilo, postalo bezobrazno do granice da je počelo da preti da će napraviti nuklearnu oružje. Drugog izbora, osim da izvedemo preventivni napad, „stavimo ih u ćorsokak“, pomerimo tu pretnju dalje, rusko rukovodstvo nije imalo - rekao je Klupov.

On je podsetio da je sve počelo još od 1999. godine: potpisivani su dokumenta sa NATO-om, zaključivana partnerstva Ukrajine sa Alijansom, izvođene su zajedničke vojne vežbe sa ukrajinskom vojskom.

Zvaničnici Marijupolja odbacuju ultimatum Rusije

Ukrajinske snage nastaviće da brane Marijupolj uprkos ultimatumu Rusije, saopštili su danas zvaničnici tog ukrajinskog grada koji je pod blokadom ruskih snaga.

Savetnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andrjuščenko rekao je, odgovarajući na zahtev ruskog Ministarstva odbrane za predaju, da ukrajinske snage nastavljaju borbu, prenosi CNN.

Šef ruskog Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Mihail Mizincev saopštio je ranije danas da su ruske oružane snage ponudile pripadnicima nacionalističkih bataljona i stranim plaćenicima blokiranim u Marijupolju da polože oružje, pa će im životi biti pošteđeni.

Istekao rok za predaju ekstremistima i stranim plaćenicima u čeličani "Azovstalj" u Marijupolju

Ministarstvo odbrane Rusije im je ranije dalo rok da se do 13.00 po moskovskom vremenu predaju. Međutim, prema prvim informacijama, oni to nisu iskoristili.

Pretpostavlja se da se tamo još nalazi oko 3.500 vojnika.

Foto: Profimedia/Vikipedija

Ukrajina od G7 traži 50 milijardi dolara finansijske pomoći

Ukrajina će od zemalja grupe G7 tražiti 50 milijardi dolara finansijske pomoći, a razmatra i izdavanje beskuponskih obveznica, kako bi u narednih šest meseci pokrila budžetski deficit nastao usled rata, saopštio je savetnik za ekonomiju ukrajinskog predsednika, Oleh Ustenko.

Ustenko je u obraćanju na nacionalnoj televiziji kazao da se ove opcije aktivno razmatraju, javio je Rojters.

Oslobođeni taoci po Erdoganovom zahtevu

Portparol ruskog ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov izjavio je danas da su ruski specijalci oslobodili taoce, koje su ukrajinski nacisti držali u džamiji u Mariupolju.

- Specijalna operacija oslobađanja talaca koje su ukrajinski nacisti držali u turskoj džamiji, sprovedena je 16. aprila tokom ofanzivnih akcija u Mariupolju, a na zahtev predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogan - rekao je portparol Konašenkov, prenosi TAS S.

Foto: AP Photo/Burhan Ozbilici, File

Srušen spomenik Žukovu

U Harkovu je jutros srušen spomenik maršalu Georgiju Žukovu.

Varvarski čin je uradila specijalna jedinica „Kraken” nacionalnog bataljona „Azov”.

Ekstremistima "Azova" naređeno da pucaju na one koji žele da se predaju

Kijev je zabranio da se vode pregovore o predaji u Marijupolju, naredivši ekstremistima "Azova" da pucaju na sve one koji pokušaju da polože oružje, saopštio je ruski general Igor Konašenkov.

Danas bez humanitarnih koridora

Ukrajina i Rusija nisu danas uspele da se dogovore o humanitarnim konvojima za evakuaciju civila iz ratom ugroženih područja, saopštila je zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

- Nismo uspeli da se dogovorimo o prekidu vatre duž ruta za evakuaciju. Zbog toga, nažalost, danas nećemo otvoriti humanitarne koridore - navela je ona na platformi Telegram.

U Marijupolju je u sastavu ukrajinskih snaga okruženo oko 400 stranih plaćenika

U Marijupolju je u sastavu ukrajinskih snaga okruženo oko 400 stranih plaćenika, saopštio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov

- Prema rečima ukrajinskih vojnika koji su se predali, na teritoriji preduzeća "Azovstalj", u sastavu ukrajinskih snaga, sada je okruženo oko 400 stranih plaćenika", rekao je Konašenkov.

Konašenkov: "Uništena fabrika za proizvodnju municije"

Visokopreciznim raketama vazdušnog baziranja uništena je fabrika za proizvodnju municije u Kijevskoj oblasti, saopštio je portparol ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

Foto: Printskrin/Ruptly

Više od 845.000 izbeglica stiglo u Rusiju

Više od 845.000 izbeglica stiglo je iz Ukrajine i Donbasa u Rusiju, javljaju ruski mediji.

Raketni napad na grad blizu Kijeva

Raketni napad u ranim jutarnjim satima oštetio je infrastrukturu u gradu Brovari u blizini ukrajinske prestonice Kijeva, saopštio je gradonačelnik Igor Sapožko u onlajn objavi.

On nije izneo detalje o obimu razaranja i potencijalnim žrtvama, prenosi Rojters.

Fon der Lajen: "EU sprema šesti paket sankcija protiv Rusije"

- Nastavljamo da razmatramo mere u okviru bankarskog sektora, posebno ‘Zberbanke’, koja obuhvata 17 odsto bankarskog sektora u Rusiji. I, naravno, reč je o energetici - istakla je Fon der Lajenova, komentarišući tačke šestog paketa sankcija Rusiji, prenosi Sputnjik.

Takođe, ona je za izdanje „Bild am zontag“ istakla da je glavni cilj smanjenje prihoda ruskih vlasti.

Istovremeno, Fon der Lajenova je naglasila da EU trenutno „razmatra pametne mehanizme“, koji će omogućiti da u sledeći paket sankcija bude uključena i nafta.

Ursula fon der Lajen, Foto AP

U Nikolajevu katastrofalna situacija sa vodom

Centralno vodosnabdevanje ne radi već četvrti dan. Vodovod Dnjepar-Nikolajev je oštećen. Ljudi moraju da idu na reku i na izvore.

Gradonačelnik Nikolajeva Aleksandar Senkevič kaže da ovo pitanje ne može biti brzo rešeno.

Britanski podaci: "Ruske snage preraspoređuju opremu ka istoku"

Britansko ministarstvo odbrane jutros je objavilo najnovije obaveštajne informacije o ratu u Ukrajini, u kojima se navodi da ruske snage nastavljaju preraspoređivanje borbene opreme i opreme za podršku iz Belorusije prema istočnoj Ukrajini.

To uključuje lokacije u blizini Harkova i Severdonjecka, prenosi agencija Rojters.

Ruska artiljerija nastavlja da gađa ukrajinske položaje širom istoka zemlje gde Rusija planira da obnovi ofanzivnu aktivnost, navodi se u obaveštajnim podacima.

DNR: Ranjen 121 civil

Ukrajinska vojska je 42 puta u poslednja 24 časa otvorila vatru na DNR. Tom prilikom ranjen je 121 civil, javlja Sputnjik.

DNR: Ukrajinska vojska je ispalila pet raketa iz sistema "Grad" na teritoriju Jasinovate

Foto printskrin youtube rt.com

Američki saveznici odbijaju da uvedu sankcije Rusiji

Napominje se da je najneugodnija zemlja za SAD Indija, koja se stalno uzdržava od donošenja odluka kojima se osuđuje rusko delovanje.

List "Ekonomist" takođe navodi da dugogodišnji saveznici SAD u Aziji, Bliskom istoku, Africi i Latinskoj Americi odbijaju zahteve za uvođenje sankcija Rusiji.

Foto shuterstock

Volodin: „Ne postoji drugi način“

Vjačeslav Volodin je naveo korake koje bi Zelenski morao da preduzme kada bi razmišljao o blagostanju Ukrajinaca:

- povući trupe sa teritorije Donjecke i Luganske Narodne Republike;

- da se na ugovornoj osnovi utvrde obaveze za priznavanje Krima i vanblokovskog statusa Ukrajine, kao i za denacifikaciju i demilitarizaciju zemlje.

- Ne postoji drugi način - naglasio je predsednik Državne dume.

Foto: Printscreen/Jutjub

Više eksplozija odjeknulo ovog jutra u Kijevu

Više eksplozija ođeknulo je jutros u ukrajinskoj prestonici Kijevu, javili su lokalni mediji.

Tokom protekle noći sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u gotovo svim delovima Ukrajine, preneo je Rojters.

Kako je javio AP, komanda ruske vojske upozorila je da će obnoviti raketne udare na prestonicu nakon gubitka komandnog broda crnomorske flote krstarice "Moskva".

MO ponudilo militantima i plaćenicima na Azovstalju da polože oružje

Ruske oružane snage ponudile su militantima nacionalnih bataljona i stranim plaćenicima koji su 17. aprila od 6 sati po moskovskom vremenublokirani na teritoriji mariupoljskog kombinata „Azovstal“ da prekinu neprijateljstva i polože oružje, rekao je načelnik Međuresornog koordinacionog štaba Ruske Federacije za humanitarni odgovor, načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije, general – pukovnik Mihail Mizincev.

- Oružane snage Rusije nude militantima nacionalističkih bataljona i stranim plaćenicima od 6 sati po moskovskom vremenu 17. aprila 2022. da prekinu bilo kakva neprijateljstva i polože oružje. Svako ko položi oružje garantovano će spasiti svoje život -, rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...