ZBOG SANKCIJA RUSIJI NEMA TUŠIRANJA TOPLOM VODOM? Nemačke vlasti apeluju na građane da smanje potrošnju usled energetske krize u Evropi

Novosti online/Đ. M.

16. 04. 2022. u 15:09

NEMCIMA je savetovano da dobro razmisle o tuširanju toplom vodom ako vlasti odluče da uvedu potpuni embargo na ruski gas zbog situacije u Ukrajini, piše Raša Tudej.

ЗБОГ САНКЦИЈА РУСИЈИ НЕМА ТУШИРАЊА ТОПЛОМ ВОДОМ? Немачке власти апелују на грађане да смање потрошњу услед енергетске кризе у Европи

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Moraćete da se zapitate da li je zaista potrebno da se tuširate toplom vodom sedam dana u nedelji ako se grejete na gas - rekao je u intervjuu za "n-tv" šef Savezne agencije za mreže Nemačke Klaus Miler.

Njegove reči su podsećaju na sličnu izjavu nekadašnje evropske komesarke za konkurenciju Margrete Vestager, koja je savetovala stanovnike EU da "kontrolišu koliko se tuširaju i koliko se njihova deca tuširaju, a kada isključe vodu, mogu da kažu "Eto ti sada, Putine".

Prema Milerovim rečima, ako Nemačka prekine isporuke iz Rusije, rezerve gasa u zemlji trajaće do kraja leta ili najkasnije do početka jeseni.

- Ali tada će skladišta biti prazna. I ne želimo da dođemo u takvu situaciju pred zimu - rekao je zvaničnik.

Usred sve većeg pritiska na EU da doda ruske energetske kompanije na svoju već ogromnu listu sankcionisanih tela zbog situacije u Ukrajini, Nemačka je prošlog meseca pokrenula plan za hitne slučajeve za upravljanje snabdevanjem gasom.

Taj plan bi mogao da rezultira ograničavanjem potrošnje energije i davanjem prioriteta domaćinstvima i kritičnoj infrastrukturi, kao što su bolnice, proizvođači lekova i hrane. U intervjuu za "Di Cajt" ranije ove nedelje, Miler je takođe upozorio građane da počnu da se "odvikavaju od luksuza u svojim domaćinstvima".

EU je prošle nedelje odobrila novi paket sankcija Rusiji, uključujući zabranu uvoza uglja, počev od avgusta. Nemačka pojačava napore da smanji ruske isporuke, ali Berlin kaže da bi moglo potrajati do leta 2024. godine da bi se u potpunosti prekinula zavisnost od ruske energije. Ruska nafta sada čini 25% nemačkog uvoza, u odnosu na 35% početkom februara. Uvoz gasa je takođe smanjen na 40% sa prethodnih 55%. Ruski uvoz kamenog uglja je prepolovljen, na 25%.

BONUS GALERIJA: Černobilj - nekad i sad

BONUS VIDEO: IZVEŠTAJ SA FRONTA - DNR objavio kakva je situacija u Mariupolju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!