RUSKI GENERAL OBELODANIO SPISAK: Tvrdi da su ovo projekti i zvaničnici SAD i EU angažovani u laboratorijama u Ukrajini

P. Z. S. / ria.ru

14. 04. 2022. u 17:17

RUSKOJ vojsci su poznata imena američkih i evropskih zaposlenih u Ukrajinskom naučno-tehnološkom centru (UNTC), koji se bavio istraživanjima u interesu vojno-biološkog programa SAD, rekao je gneral Igor Kirilov, načelnik trupa RCBZ-a ruskih oružanih snaga.

РУСКИ ГЕНЕРАЛ ОБЕЛОДАНИО СПИСАК: Тврди да су ово пројекти и званичници САД и ЕУ ангажовани у лабораторијама у Украјини

Foto Shutterstock

- Poziciju izvršnog direktora UNTC-a (Naučno-tehnološkog centra Ukrajine) obavlja američki državljanin Kertis Belajač. Rođen 27. avgusta 1968. u Kaliforniji, studirao je na Kalifornijskom univerzitetu za menadžment Anderson. Magistrirao je međunarodne finansije i radi u Ukrajini. od 1994. godine, rekao je general-potpukovnik.

Predsedavajući odbora EU UNTC je Edi Artur Majer. Iz SAD, rad centra nadgleda Fil Dolif, koji u Stejt departmentu ima funkciju zamenika savetnika sekretara za međunarodnu bezbednost i programe neširenja oružja za masovno uništenje.

Kako je naglasio Kirilov, dokumenti koje je primilo Ministarstvo odbrane potvrđuju povezanost UNTC sa Pentagonom preko Black & Veatch, glavnog izvođača američkog vojnog resora. Konkretno, Moskva ima na raspolaganju prepisku potpredsednika firme Metjua Vebera, gde on izražava spremnost da sarađuje sa UNTC na vojno-biološkim istraživanjima u Ukrajini.

Od 2014. godine UNTC je završio preko 500 projekata u Ukrajini, Gruziji, Moldaviji i Azerbejdžanu.

Prema Kirilovovim rečima, SAD su poslednjih godina potrošile više od 350 miliona dolara na rad centra, koji, u skladu sa dokumentima povelje, funkcioniše kao međunarodna međuvladina organizacija i, na prvi pogled, nema nikakve veze sa Pentagonom. Pravni status UNTC određen je sporazumom od 25. oktobra 1993. između vlada Ukrajine, Kanade, SAD i Švedske.

-Istovremeno, Ekspertski centar za hemijske i biološke pretnje Ministarstva odbrane Rusije utvrdio je da je glavna delatnost UNTC da deluje kao distributivni centar za grantove za sprovođenje istraživanja od interesa za Pentagon, uključujući i na terenu, biološkog oružja, rekao je Kirilov.

Kupci i sponzori UNTC sa strane Amerike su Stejt department i Pentagon, a finansiranje takođe dolazi preko Agencije za zaštitu životne sredine, Ministarstva poljoprivrede, zdravlja i energetike SAD.

- Amerikanci su prvenstveno bili zainteresovani za istraživanja dvostruke namene, na primer, projekat 6166 „Razvoj tehnologija za modeliranje, procenu i predviđanje uticaja sukoba i pretnji od širenja oružja za masovno uništenje”, projekat 9601 „Transfer ukrajinskih tehnologija za proizvodnju složenih materijala dvostruke namene u Evropsku uniju, primetio je Kirilov.

On je pojasnio da su mnoge studije posvećene proučavanju potencijalnih agenasa biološkog oružja i uzročnika ekonomski značajnih infekcija, kao što su patogena ptičja influenca i afrička svinjska kuga. Projekti P-364, 444 i 781, usmereni na proučavanje širenja patogena opasnih infekcija preko vektora insekata, divljih ptica i slepih miševa, finansirani su u interesu vojnog resora SAD.

VOJNO BIOLOŠKI PROGRAM PENTAGONA

Kako je već saopšteno u ruskom Ministarstvu odbrane, Sjedinjene Države su potrošile više od sto miliona dolara na rad bioloških laboratorija u Ukrajini, koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu i bavile se, posebno, uzročnicima kuge i antraksa.

Ukupno, mrežu je činilo više od 30 institucija koje rade u interesu Pentagona. Posle početka ruske specijalne operacije, iz Ukrajine je uklonjeno sve u vezi sa nastavkom američkog programa.

BONUS VIDEO - SNIMAK IZ MARIUPOLjA: Nacisti "Azova" pucali na ruski tenk T-72

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri