PREDSEDNIČKI IZBORI U FRANCUSKOJ: Izlaznost do 17 sati nešto manja nego 2017. godine - poslednje ankete daju prednost Makronu (FOTO)

Novosti onlajn/M.Stevanović

10. 04. 2022. u 17:20

U PRVOM krugu predsedničkih izbora u Francuskoj, do 17 časova, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, na birališta je izašlo 65,0% odsto birača, piše list "Le Figaro".

ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ У ФРАНЦУСКОЈ: Излазност до 17 сати нешто мања него 2017. године - последње анкете дају предност Макрону (ФОТО)

Foto: EPA

Ovo je  4,4% manje u odnosu na izbore 2017. godine (kada je u preseku u 17 časova izlaznost bila 69,42%) i 5,6% manje u odnosu na 2012. godinu (kada je do 17 časova glasalo 70,59% birača upisanih u birački spisak).

Kako piše "Le Figaro", današnja izlaznost je ipak veća od 2002. godine, kada su održani izbori sa rekordno malom izlaznošću - do 17 sati tada je glasalo 58,45% birača. 

Podsetimo, u Francuskoj se danas održava prvi krug predsedničkih izbora, a oko 48,7 miliona birača pozvano je da iskoristi svoje pravo glasa i izabere jednog od 12 predsedničkih kandidata, među kojima su četiri žene i osam muškaraca.

Glasanje je počelo u 8.00 i završava se u 19 časova, s tim što je, kako navode francuski mediji, biračkim mestima u pojedinim velikim gradovima pružena mogućnost da se zatvore u 20 sati.

Tako će, između ostalog, u Parizu, Marseju, Lionu, Nici, Kanu i Monpelijeu birališta biti zatvorena u 20 časova, prenosi Tanjug. 

Foto: EPA

Glavni rival sadašnjem predsedniku Emanuelu Makronu je liderka desnice Marin le Pen, ali se sudeći po ispitivanjima javnog mnjenja, očekuje da Makron odnese pobedu.

Foto: EPA

S obzirom na to da se ne očekuje apsolutna većina glasova ni za jednog kandidata u prvom krugu, dva kandidata s najvećim brojem glasova ulaze u završnicu predsedničke trke u drugom krugu – 24. aprila.

Poslednje ankete daju prednost centristi Makronu sa 26 odsto glasova, zatim slede Marin le Pen sa 23 procenta, Žan-Lik Melenšon 17,5 odsto i Erik Zemur sa 9,5 procenata glasova birača.

U drugom krugu, predviđaju ispitivanja javnog mnenja, Makron bi mogao da pobedi sa 53 odsto glasova, a Le Penova bi dobila 47 procenata.

Prve projekcije izbornih rezultata biće objavljivane počev od 20 časova.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna