ŽESTOK SUKOB MAKRONA I MORAVJECKOG ZBOG PUTINA: "On je antisemita i desničar!"

Tanjug

09. 04. 2022. u 09:09

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron nazvao je poljskog premijera Mateuša Moravjeckog "krajnje desničarskim antisemitom koji zabranjuje LGBT osobe", nakon što ga je kritikovan zbog svojih razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

ЖЕСТОК СУКОБ МАКРОНА И МОРАВЈЕЦКОГ ЗБОГ ПУТИНА: Он је антисемита и десничар!

Foto: Christian Hartmann, Pool Photo via AP/Ludovic Marin, Pool via AP

Makron je u svojoj obraćanju u petak naveo i da je "njegova dužnost" da razgovara sa Putinom i da će nastaviti to da radi, pošto, kako je pojasnio, to "omogućava da učestvuje u pregovorima".

- Razgovorima sa njim i sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim, možemo pomoći u pregovorima. U jednom trenutku će doći do prekida vatre i moraće da se izgradi mir. To se ne može bez garanta. Francuska je posvećena da bude jedan od ovih jemaca - rekao je francuskim medijima Makron.

On je dodao da su primedbe Moravjeckog neosnovane i skandalozne, ali da ga "ne iznenađuju" jer se po njegovim rečima poljski premijer „meša u francusku političku kampanju", navodi BBC.

Portparol poljske vlade Pjotr Miler odbacio je Makronovu optužbu za antisemitizam, rekavši da je francuski predsednik otišao "predaleko" u izboru reči, prenosi BBC.

Poljska je u petak pozvala francuskog ambasadora zbog Makronovog komentara datog francuskim novinama.

Francuski predsednik vodi redovne razgovore sa Putinom od početka sukoba u Ukrajini, a poljski premijer Moravjecki je uporedio ove napore Makrona sa pregovorima sa Hitlerom, navodi BBC.

- Emanuele Makrone, toliko puta ste razgovarali s Putinom. Šta ste postigli? Sa zločincima se ne pregovara. Da li biste pregovarali s Hitlerom? - izjavio je u ponedeljak Moravjecki.

BONUS GALERIJA: Rusko vazduhoplovstvo

BONUS VIDEO: Dirljiv susret oca sa decom u Mariupolju - Nisu se videli mesecima, a onda su pokuljale emocije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri