VARŠAVA I BALTIČKE ZEMLJE "SEKU" KORIDOR SUVALKI: Severna alijansa planira zatvaranje ruske enklave Kalinjingrad i granice sa Belorusijom

I. S.

08. 04. 2022. u 21:09

POLjSKA bi, udružena sa baltičkim zemljama mogla potpuno da zatvori granicu sa Rusijom, odnosno, enklavom Kalinjingrad, ali i sa Belorusijom, što bi dovelo do potpunog odsecanja ovog, najisturenijeg dela Ruske Federacije, jer je koridor Suvalki jedina kopnena veza između Kalinjingrada i Belorusije.

ВАРШАВА И БАЛТИЧКЕ ЗЕМЉЕ СЕКУ КОРИДОР СУВАЛКИ: Северна алијанса планира затварање руске енклаве Калињинград и границе са Белорусијом

Mapa Kalinjingrada

Koridor dug 65 kilometara, NATO koristi za snabdevanje Letonije, Litvanije i Estonije oružjem i opremom. On praktično važi za najslabiju tačku, Ahilovu petu Severnoatlantske alijanse i odavno su stratezi NATO upozoravali da će postati drugi front sukoba Moskve i Vašingtona, ukoliko Rusija krene na Ukrajinu.

Da bi ovo preduhitrila, Alijansa se ubrzano organizuje da napadne koridor. Ukrajinski ambasador Andrej Deščica, kaže da njegova zemlja pregovara sa Poljskim i baltičkim državama o zatvaranju granica sa Rusijom i Belorusijom.

- Ukrajina pregovara sa vladom u Varšavi, da se potpuno zatvore granice između Poljske i Belorusije, čak i ako odluka ne bude doneta u u Briselu - kaže Daščica. - Ukrajina je apelovala na Litvaniju, Letoniju i Estoniju, da istovremeno zatvore granice sa RF i Belorusijom, pa bi svaki transport u Rusiju i iz nje preko Letonije, Litvanije i Estonije bio blokiran. U međuvremenu, odluka Litvanije da zatvori granicu sa Belorusijom dovela bi u pitanju komunikacije između glavnih teritorija Rusije i Kalinjingrada, nekadašnjeg Kenigzberga.

S druge strane, Litvanija je spremna da po svaku cenu brani koridor Suvalki u slučaju izbijanja rata. Ona sa Poljskom već duže razvija zajednički plan odbrane koridora. Vilnjus se pribojava da će Rusija i Belorusija tenkovima i vojskom, u zajedničkoj operaciji, blokirati ovaj strateški komunikacioni pravac, čime će ova članica EU i NATO biti potpuno odsečena od ostatka Evrope, a time i još dve države, Letonija i Estonija.

Zato su izradile detaljan plan odbrane koridora, po kom bi bila formirana zajednička poljsko-litvanska borbena grupa sa jedinim zadatkom da izdrži koliko god može dok ne stigne pojačanje litvanske i estonske armije, kao i NATO borbenih grupa, stacioniranih na Baltiku. U planu koji navodno postoji, utvrđena je lokacija jedinica gde će biti položaji ako Rusi krenu tenkovima, kakav će biti manevar borbenih grupa, vatrena podrška i PVO koja treba da zaustavi borbenu avijaciju i helikopterski desant.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)