VLADA NEMAČKE SAOPŠTILA: Evropa neće morati Rusiji da gas plaća u rubljama

Tanjug

30. 03. 2022. u 23:43

NEMAČKA Vlada saopštila je danas da je od Rusije dobila uveravanja da evropske kompanije neće Moskvi morati da plaćaju isporuke gasa u rubljama

ВЛАДА НЕМАЧКЕ САОПШТИЛА: Европа неће морати Русији да гас плаћа у рубљама

Foto Shutterstock

Kako javlja Dojče vele (DW) ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u telefonskom razgovoru nemačkom kancelaru Olafu Šolcu da evropske kompanije mogu da nastave da gas plaćaju u evrima i dolarima, saopšteno je iz Šolcovog kabineta.

Rojters javlja, pozivajući se na portparola nemačke Vlade, da je Šolc posle razgovora s Putinom izjavio da će Nemačka nastaviti da plaća ruski gas u evrima ili dolarima, kao i da je Putin preneo kancelaru Šolcu da se ništa neće promeniti za evropske partnere uprkos planu da se plaća u rubljama.

Dojče vele prenosi i saopštenje Kremlja posle razgovora dvojice lidera u kojem se navodi da su se Šolc i Putin složili da eksperti dve države nastave dalje diskusije o ovom pitanju.

TASS prenosi da je portparol nemačke Vlade Štefen Hebeštrajt posle razgovora dvojice lidera saopštio da se Rusija slaže da joj evropski partneri gas plaćaju u evrima preko Gasprom banke, koja će ta plaćanja konvertovati u rublje.

Hebeštrajt je saopštio da je Putin Šolcu preneo da će Rusija prihvatati plaćanja iskljkučivo u evrima i da će, kao što je to i ranije bio slučaj, ta plaćanja biti transferisana na Gasprom banku.

Foto: Sergei Karpukhin/Pool photo via AP

Portparolj Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas novinarima da plaćanja u rubljama svakako neće stupiti na snagu počev od sutra, 31. marta, navodi TASS.

- 'Plaćanja i isporuke su dugačak proces.To ne znači da sve ono što će biti isporučeno sutra treba da do večeri bude plaćeno (u rubljama) - naveo je Peskov, kako prenosi ruska agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna