(UŽIVO) RAT U UKRAJINI: Putinova armija ostvarila važan cilj, Kadirov saopštio važne vesti

Novosti onlajn

28. 03. 2022. u 07:46 >> 19:55

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 33. dan.

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Путинова армија остварила важан циљ, Кадиров саопштио важне вести

Foto: EPA/Ilustracija

Nisam zabrinut da li će doći do širenja sukoba

 Predsednik SAD Džo Bajden prvi put javno govori u medijima nakon što je naišao na brojne kritike zbog načina na koji je govorio o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

- Neću da se izvinim zbog toga. Uopšte nisam zabrinut da bi zbog mojih komentara moglo da dođe do eskalacije sukoba ili da će oni oslabiti NATO kao što neki tvrde - rekao je Bajden.

On je zatim dodao da je tim rečima samo želeo da iskaže svoje ogorčenje i da to ne znači da SAD menja svoju politiku.

- Mišljenje koje sam tada izneo zasnovano je na emocijama koje sam osetio tog dana zbog postupaka tog čoveka - rekao je predsednik.

Sankcije Rusiji plaća američka sirotinja

Američke vlasti očekuju da će cena hrane i energetskih resursa porasti u SAD zbog situacije u Ukrajini, izjavila je direktorka Veća ekonomskih savetnika Bele kuće Sesilija Rouz.

Kadirov u Marijupolju

Čečenski lider Ramzan Kadirov otkrio je da se nalazi u Marijupolju sa svojim borcima.

Pao Marijupolj

Gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko izjavio je danas da je njegov grad u rukama ruske vojske. Kako javlja dopisnik RT, grad je skoro uništen.

Ruska delegacija stigla u Istanbul

Avion ruske delegacije, koja će učestvovati u pregovorima sa Ukrajinom, sleteo je u Istanbul.

Pregovori ruske i ukrajinske delegacije biće održani u palati Dolmabahče u Istanbulu, pišu turski mediji.

Karlsberg se povlači iz Rusije

Karlsberg je saopštio da će prodati imovinu u Rusiji i napustiti rusko tržište.

Berlin zabranio simbol podrške ruskoj vojsci – „Z“

„Svako ko javno koristi registarsku tablicu 'Z' ruskih oružanih snaga u Berlinu treba da bude krivično gonjen“, stoji na sajtu gradske vlasti Berlina.

Rusi objavili snimak uništavanja kamufliranih položaja raketnog sistema "Grad"

Rusija proteruje troje diplomata, imaju 72 sata da napuste zemlju

Ambasador Slovačke u Moskvi pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde mu je saopšteno da Moskva proteruje troje slovačkih diplomata i da moraju da napuste teritoriju zemlje u roku od 72 sata, saopštio je ruski spoljnopolitički resor.

Granatirana Gorlovka

Ukrajinske trupe granatirale su Gorlovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši 12 granata kalibra 122 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Ukrajinske snage granatirale su i selo Goljmovski severno od grada Gorlovke u DNR, ispalivši osam mina kalibra 120 milimetara, dodaje se u saopštenju.

Severna Makedonija proteruje pet ruskih diplomata

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije saopštilo je danas da je pet ruskih diplomata proglašeno personama non grata i naložilo im da napuste Severnu Makedoniju u narednih pet dana.

G7 odbila zahtev da plaća uvoz ruskih energenata u rubljama

Šef nemačkog ministarstva ekonomije je rekao da zemlje G7 ne prihvataju opciju plaćanja ruskog gasa u rubljama.

Prema njegovim rečima, ministri svih zemalja G7 složili su se da bi promena valute plaćanja predstavljalo kršenje ugovora i zahtevali da njihove kompanije ne plaćaju u rubljama.

Dojče vele je uvršten na listu medija-stranih agenata u Rusiji

Lavrov održao konferenciju za srpske medije

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov obratio se srpskim medijima na konferenciji u Moskvi.

Šef ruske diplomatije, Sergej Lavrov, za medije je govorio o najnovijim razvojima događaja u Ukrajini i o najvažnijim međunarodnim temama koje su trenutno aktuelne.

Dopisnik "Novosti" iz Moskve, Branko Vlahović, učestvovovao je u ovoj konferenciji i imao priliku da šefu ruske diplomatije postavi važna pitanja.

Pregled stanja: Uništena 23 područja koncentrisane vojne tehnike Ukrajine

- Dana 27. marta operativno-taktička avijacija i raketne snage pogodile su 36 vojnih objekata Ukrajine. Među njima su dva komandna mesta, dva protivvazdušna raketna sistema, jedan višecevni raketni sistem, tri skladišta municije i dva skladišta goriva i maziva i 23 zone koncentrisane ukrajinske vojne tehnike - rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

Portparol je istakao da je grupa Oružanih snaga Rusije napredovala dva kilometra duboko u odbranu ukrajinskih trupa i stigla do predgrađa Novoselovke, dok su jedinice LNR napredovale pet kilometara i oslobodile još dva naselja.

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je 1.713 ukrajinskih tenkova i drugih oklopnih vozila i 308 dronova, 170 višecevnih raketnih bacača, 715 komada artiljerijskog oruđa i minobacača, kao i 1.557 specijalnih vojnih vozila.

Italijani ne mogu da plaćaju u rubljama

Generalni direktor najveće italijanske naftne i gasne kompanije „Eni“ Klaudio Deskalci izjavio je da ovaj koncern ne može da plaća ruski gas u rubljama, prenosi portal RBK.

On je istakao da isporuke gasa ostaju veliki problem za zemlju.

Istovremeno, Deskalci je naglasio da je nemoguće plaćati gas u ruskoj valuti, pošto „oni nemaju rublje“.

„I to nije predviđeno ugovorom koji predviđa plaćanje u evrima. Ne možete to jednostrano menjati“, rekao je on i dodao da je za plaćanje u rubljama potreban novi ugovor.

Ukrajinski vojnici su tokom dana 22 puta otvorili vatru na teritoriju DNR

Ukrajinski vojnici su tokom dana 22 puta otvorili vatru na teritoriju DNR, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

U saopštenju se navodi da je u pravcu Dorlova ispaljeno 11 granata kalibra 122 mm, a korišćen je i minobacač kalibra 122 mm.

U pravcu Donjecka ukrajinske trupe su koristile, između ostalog, višecevni bacač raketa (5 raketa), artiljeriju kalibra 122 mm (17 granata) i minobacače kalibra 120 mm, kao i teške mitraljeze i streljačko oružje.

Basurin: Predgrađa Marijupolja u potpunosti kontrolišu snage DNR

Predgrađa Marijupolja u potpunosti kontrolišu snage DNR, a u centru grada se nastavljaju borbe, izjavio je portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

Rusi oborili pet ukrajinskih lovaca

Vazdušno-kosmičke snage i protivvazdušna odbrana Rusije oborile su tokom proteklog dana pet ukrajinskih lovaca i 19 dronova, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

Hajneken napušta Rusiju

Holandski Hajneken napušta Rusiju, prenosi svoje poslovanje u zemlji na treća lica, saopštila je kompanija.

Fabrike kompanije nastaviće da rade i da proizvode pića pod lokalnim brendovima, ranije je saopšteno.

Evakuacija iz Mariupolja

Tokom proteklog dana iz Marijupolja u selo Bezimeno evakuisano je više od 680 ljudi, među kojima je više od 140 dece, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

DNR: Ukrajinskim snagama ponestaju zalihe municije

Ukrajinskoj vojsci ponestaje municije, zbog čega mnogi polažu oružje, izjavio je portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

Oružane snage Ukrajine nisu poštedele Svetouspenski hram na periferiji Mariupolja

Cela zgrada hrama je uništena gelerima od granata koje su padale svuda po porti hrama.

Vojska DNR je zamolila ekipu kanala Donbass rešaet da ne idu dalje u portu hrama, jer može biti neeksplodiranih granata.

Ukrajinske trupe granatirale grad Jasinovatu

Ukrajinske trupe su u 7.50 časova (6.50 po srednjoevropskom vremenu) granatirale grad Jasinovatu u DNR, ispalivši tri granate kalibra 152 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Jasinovata se nalazi na oko 25 kilometara severno od Donjecka i u njoj se nalazi najveća železnička stanica u Evropi. Zapadno od grada, koji od 2014. godine kontrolišu snage DNR, u pravcu Avdejevke, skoro osam godina se nalazi kontakt linija sa borbenim položajima ukrajinskih trupa.

Ruski teretni brod pogođen u Crnom moru

Teretni brod "Omski 205" pod ruskom zastavom pogođen je u Crnom moru. Na brodu koji je iz Turske plovio za Rostov na Donu u trenutku udara nalazilo se 12 mornara. 

Sa broda je poslat signal za pomoć kome je u pomoć pritekao spasilački brod i odvukao ga ka obali.

Evakuisano više od 1.000 Ukrajinaca

Više od 1.000 Ukrajinaca evakuisano je u nedelju humanitarnim koridoroima, saopštila je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

- Evakuacija je sprovedena preko dva humanitarna koridora. Evakuisano je čak 1.100 ljudi - navela je Vereščuk.

Zakazana nova runda pregovora

Dogovoreno je da se pregovori između Rusije i Ukrajine održe u Turskoj, 29. marta

Portparol turskog predsedništva Ibrahim Kalin rekao je za Si-En-En da će pregovori biti održani u utorak.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

POJAVIO SE NOVI SNIMAK! Evo kako je Novak Đoković pogođen flašom u glavu (VIDEO)