KALINJINGRAD POSLEDNJA PREPREKA STVARANJU "NATO JEZERA"? Opasne sugestije bivšeg vrhovnog komandanta Alijanse

Милица Шкорић
Milica Škorić

10. 05. 2024. u 22:47

BIVŠI vrhovni komandant NATO-a Džejms Stavridis sugerisao je da bi članice vojnog bloka predvođene SAD trebalo da "neutrališu" zapadnu rusku enklavu Kalinjingrad, ako Moskva ozbiljno ugrozi bezbednost baltičkih država.

КАЛИЊИНГРАД ПОСЛЕДЊА ПРЕПРЕКА СТВАРАЊУ НАТО ЈЕЗЕРА? Опасне сугестије бившег врховног команданта Алијансе

Foto: Profimedia

Kalinjingrad je pripadao Nemačkoj do kraja Drugog svetskog rata, kada je postao deo SSSR-a prema Potsdamskom sporazumu. Ostao je u sastavu Rusije nakon raspada Sovjetskog Saveza i, nakon nekoliko uzastopnih talasa širenja NATO-a, našao se potpuno okružen članicama bloka.

U autorskom tekstu za "Blumberg", objavljenom na Dan pobede, Stavridis je opisao Kalinjingrad kao poslednju prepreku stvaranju "NATO jezera" od Baltičkog mora.

- Jedan pogled na kartu pokazuje da je to u velikoj meri (ali ne i potpuno) tačno – obala ima nekoliko delova ruske teritorije. Ostatak priobalnog primorja je u rukama NATO-a: Švedska, Finska, Estonija, Letonija, Litvanija, Poljska, Nemačka i Danska - napisao je penzionisani admiral američke mornarice i bivši vrhovni saveznički komandant NATO-a.

Stavridis je pohvalio prošlogodišnju vojnu vežbu "Baltops" kao demonstraciju toga "kako bi NATO mogao da upotrebi svoje snage na Baltičkom moru u čitavom spektru pomorskih aktivnosti" i da pošalje "zloslutni signal" Rusiji.

Treba očekivati da "NATO iskoristi svoje baltičko jezero kako bi izvršio pritisak na majušni Kalinjingrad, koji služi kao geografski klin između baltičkih država NATO-a – Estonije, Letonije i Litvanije – i ostatka alijanse", napisao je Stavridis.

Kako tvrdi, "u slučaju rata, Kalinjingrad će morati da se neutrališe kako ruske kopnene snage – koje verovatno deluju kroz vazalnu državu Moskve Belorusiju – ne bi mogle da preuzmu kontrolu nad kritičnim Suvalki jazom".

Suvalki jaz je uski pojas zemljišta između ruskog saveznika Belorusije i Kalinjingrada koji se proteže duž granice Litvanije i Poljske. Nakon eskalacije sukoba u Ukrajini, baltičke članice NATO-a su ograničile kopneni saobraćaj između ostatka Rusije i Kalinjingrada pod embargom EU.

Međutim, odustali su od potpune blokade, pošto su neki analitičari ocenili da bi onemogućavanje Rusiji da pristupi sopstvenoj teritoriji u izvesnoj meri mogao razlogom za objavu rata.

BONUS VIDEO: RUSKA ARTILjERIJA IZVODI NAPAD - Posade 2S3 Akacija u jurišnoj akciji u pravcu Avdejevke

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)