U POLJSKOJ SRUŠEN SPOMENIK CRVENE ARMIJE: Istorijski spomenik sravnjen sa zemljom (VIDEO)

Novosti online

24. 03. 2022. u 09:50

DIREKTAN prenos poljske nacionalne televizije ispratio je danas rušenje spomenika Crvene armije.

У ПОЉСКОЈ СРУШЕН СПОМЕНИК ЦРВЕНЕ АРМИЈЕ: Историјски споменик сравњен са земљом (ВИДЕО)

Foto: Skrinšot

Spomenik vojnicima Crvene armije srušen je u Poljskoj uz uživo prenos poljske nacionalne televizije. Sa spomenika su prvo skinuli zvezdu petokraku sa srpom i čekićem, a zatim su nastavili njegovo dalje uništavanje.

Sve je direktno prenosio provladin kanal TVP, a događaju su prisustvovali zvaničnici mesta Hžovice i Karol Navrocki, direktor Instituta nacionalnog sećanja Poljske.

- U javnom prostoru slobodne Evrope nema mesta za crvene zvezde. Nema, jer ovaj simbol krije zločine komunističkog režima od međuratnog perioda - rekao je Navrocki.

Institut nacionalnog sećanja je već neko vreme razmatrao uklanjanje spomenika Crvene armije, ali su trenutni odnosi Poljske prema Rusiji i kriza u Ukrajini dodatno ubrzali ovu odluku. 

 

Pripadnici Crvene armije su 27. januara 1945. godine ušli u grad na jugu Poljske i oslobodili nacistički logor smrti Aušvic u kom je ubijeno više od milion Jevreja, Poljaka i drugih naroda. Ovaj dan kada je Crvena armija izvela istorijski podvig danas se obeležava kao Međunarodni dan sećanja na holokaust.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri