BIOLOŠKO ORUŽJE ODMAH DA SE ISTRAŽI: Rusi i Kinezi uporni da se u UN rasvetle biolaboratorije u Ukrajini

D. Vujičić

19. 03. 2022. u 19:37

U Ujedinjenim nacijama uporno odbijaju da se ispita rad na biološkom oružju u Ukrajini. U petak po podne to je učinila i Izumi Nakamicu, predstavnica Južne Koreje, inače podsekretar Ujedinjenih nacija za pitanje razoružanja rečima da "UN nisu svesne da se u Ukrajini sprovodi bilo kakav program biološkog oružja".

БИОЛОШКО ОРУЖЈЕ ОДМАХ ДА  СЕ ИСТРАЖИ: Руси и Кинези упорни да се у УН расветле биолабораторије у Украјини

Foto Shutterstock

Ni pomena o tome da navode Ruske Federacije o ovakvim aktivnostima treba bar ispitati. A uz Rusiju na ovome snažno insistira i Kina.

Rusija je u Savetu bezbednosti drugi put istakla da poseduje konkretne dokaze o saradnji SAD i Ukrajine na teritoriji pod kontrolom Kijeva u razvijanju zabranjenog bio-oružja.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova ponovilo je zahtev da se postojanje i rad američkih biolaboratorija u susedstvu Rusije detaljno rasvetli pred telima UN.

Nakamicu je naglasila da UN nemaju mandat ni kapacitet da istraže takve tvrdnje, koje potpadaju pod Konvenciju o biološkom oružju iz 1972. godine.

Ruski ambasador Vasilij Nebenzija rekao je u Savetu bezbednosti da njegova delegacija poseduje jasne dokaze o sporazumu Sjedinjenih Država i Ukrajine o istraživanju biološkog oružja u 11 laboratorija na teritoriji Ukrajine, koji datira iz 2005. godine. Prema tom sporazumu između Ministarstva odbrane SAD i Ministarstva zdravlja Ukrajine ukrajinskoj vladi je zabranjeno otkrivanje informacija o američkom programu, a Ukrajina se obavezala da prenese američkom Ministarstvu odbrane opasne patogene za biološka istraživanja. Pentagonu je odobren pristup državnim tajnama Ukrajine u vezi sa ovime.

Koplja u SB između Rusije sa Kinom i Zapada oko nelegalnih biolaboratorija u SB žestoko se lome jer, kako ocenjuju analitičari, eventualno postojanje ovakvih laboratorija baca i drugačiju sliku na karakter sukoba.

AMERIČKI POTPUKOVNIK TRAŽI ISTINU

RUSKI ambasador u UN Nebenzija pokazao je dokumenta na koja je američkoj javnosti već ukazala članica Demokratske stranke, potpukovnik američke vojske Tulzi Gebard. Ona je pozvala Belu kuću da sarađuje sa Moskvom u istrazi jer za tako nešto, kako je navela, postoje razlozi. Gabardova je svoj prilog raspravi o biološkom oružju iznele u dvominutnom videu na mrežama i od strane američkih "patriotskih kongresmena" je žigosana kao izdajnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ČUJU SE EKSPLOZIJE I SIRENE ZA VAZDUŠNI NAPAD: Iranski informativni kanal objavio snimak navodnog izraelskog udara (VIDEO)