SLEPI MIŠEVI SPREMANI ZA UDAR NA RUSE: Koliko su opasni agensi za koje Moskva tvrdi da su ih SAD i Ukrajina proizvodili za bioterorizam

R. DRAGOVIĆ

12. 03. 2022. u 09:00

SMRTOSNOSNI biološki agensi, kakvi su, kako se tvrdi, bili predmet proučavanja u američkim laboratorijama u Ukrajini, mogli su biti upotrebljeni kao oružje protiv Rusije. To bi označilo otvaranje nove faze globalnog rata sa nesagledivim posledicama.

СЛЕПИ МИШЕВИ СПРЕМАНИ ЗА УДАР НА РУСЕ: Колико су опасни агенси за које Москва тврди да су их САД и Украјина производили за биотероризам

Foto Profimedia

Prve nezvanične procene rizika skrivenog u deponovanim patogenima, za čije se uništavanje prvih dana intervencije u Ukrajini vodila borba na život i smrt, pokazuju da je njihov materijal mogao biti upotrebljen na više načina.

Poznavoci bioterorizma i sofisticiranih metoda ratovanja ukazuju da je jedna od najopasnijih mogućnosti za primenu ove vrste naoružanja - kombinacija sa konvencionalnim oružjem. To podrazumeva ne samo biološka punjenja klasičnih projektila, koja bi tako kontaminirala željeni prostor, već i hibridne operacije - suočavanje neprijateljskog stanovništva sa ratnim razaranjem, ali i bolestima, zagađenjem vazduha i vode, zarazama...

Amerikanci su u Ukrajini, kako tvrdi ruska strana, istraživali uticaj virusa korona na slepe miševe. Ova životinjska vrsta, ističu u Moskvi, u središtu je projekta P-781 koji je uzeo baš slepe miševe kao nosioce potencijalnog biološkog oružja. Druga istraživanja uključivala su bakterijske i virusne patogene koji se mogu preneti sa slepih miševa na ljude - kuge, leptospiroze, bruceloze...

Ruska strana, međutim, najveću zabrinutost pokazuje povodom indicija da je u središtu rada američkih biolaboratorija u Ukrajini bilo stvaranje etnički specifičnog biloškog oružja čija bi meta bio - ruski narod. Reč je o najmodernijem obliku bioterorizma koji podrazumeva razvoj agenasa koji bi bili smrtonosni samo za pripadnike jedne etničke grupe, dok bi za ostale bili gotovo bezazleni. Do toga se dolazi preko precizne genske hirurgije, čiji je cilj otključavanje strukture ne samo mikroorganizama, već i ljudskog genoma.

- Sa velikim stepenom verovatnoće možemo reći da je jedan od zadataka SAD i njihovih saveznika stvaranje bioagenasa sposobnih da selektivno zaraze različite etničke grupe stanovništva - izjavio je Igor Kirilov, šef radijacionih, hemijskih i bioloških odbrambenih snaga ruske armije. Istraživanja u biolaboratorijama obavljana su u neposrednoj blizini granica Rusije - na obali Crnog mora i na Kavkazu.

Kirilov je rekao da su predstavnici zapadnih država izuzetno oprezni u pogledu prenosa biomaterijala, a velika količina krvnog seruma stanovnika raznih regiona Ukrajine, koji pripadaju isključivo slovenskoj etničkoj grupi, završila je u inostranstvu. Oko 350 kontejnera sa uzorcima prebačeno je iz Centra za javno zdravlje Ministarstva zdravlja Ukrajine u referentnu laboratoriju za zarazne bolesti australijskog instituta Doerti.

Da je i Ukrajina bila poprište primene "crne biologije" u režiji SAD, osim što je priznala i pomoćnica američkog držanog sekretara za političke poslove Viktorija Nuland, ukazuju i dokazi koje je ponudila ruska strana. U Ukrajini je, kako tvrde, smešteno 30 američkih bioloških laboratorija i drugih povezanih postrojenja. U njima postoje brojni opasni virusi i izazivači smrtonosnih oboljenja. Američko Ministarstvo odbrane kontroliše 336 bioloških laboratorija u 30 zemalja, gde se, skriveno ispod nauke, razrađuju potencijalno opasni programi.

PTICE "BOMBE"

UPOTREBA smrtonosnih agenasa moguća je i metodama više ili manje prikrivenih oblika bioterorizma - ubacivanjem u izvore vodosnabdevanja, podmetanjem u osetljivim objektima gde se okuplja veći broj ljudi, kao što su železničke i metro stanice, tržni centri... Opasni mikroorganizmi, kako tvrde ruski stručnjaci, mogli su biti ubačeni u Rusiju i uz pomoć zaraženih ptica, insekata ili drugih životinja.

PARALELA SA JAPANSKOM JEDINICOM

DELATNOST američkih biolaboratorija u Ukrajini ministarstvo odbrane Rusije uporedilo je sa eksperimentima koje je izvodila po zlu čuvena japanska jedinica 731 iz Drugog svetskog rata. Ovaj vojni odred, koji je formalno bio zadužen za prečišćavanje vode, još od tridesetih godina izvodio je surove opite na ljudima, kasnije ratnim zarobljenicima. Znanja stečena u surovim ispitivanjima praktično su primenjivali u ratnim dejstvima. Procenjuje se da su biološki efekti koje je izazvala japanska jedinica 731 usmrtili više stotina hiljada ljudi, najviše Kineza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije