SVET STREPI OD INCIDENTA NA SEVERU: U Norveškoj uz rusku granicu počinju veliki NATO vojni manevri u kojima učestvuje najmanje 30.000 vojnika

R. Dr.

15. 03. 2022. u 09:24

U JEKU rata u Ukrajini, koji se približava 20. danu, sever Evrope postaje poprište jednog od najvećih manevara NATO poslednjih decenija. U vežbi "Hladan odgovor", koja se od ponedeljka održava u Norveškoj, učestvovaće oko 30.000 vojnika iz 25 država Evrope i Amerike. Prvi put od početka sukoba u Ukrajini značajne NATO snage naći će se tik uz Rusiju - u priobalju Barencovog mora.

СВЕТ СТРЕПИ ОД ИНЦИДЕНТА НА СЕВЕРУ: У Норвешкој уз руску границу почињу велики НАТО војни маневри у којима учествује најмање 30.000 војника

Foto: EPA

"Hladan odgovor" je vežba koja se dugo priprema i čije je održavanje dobro poznato ruskim vlastima. Operativna komanda norveške vojske obavestila je još sredinom januara Komandu ruske Severne flote o detaljima manevara. Prvobitnim planom predviđeno je da traje tokom marta i u aprilu, kao i da obuhvata snage na kopnu, mornaricu i ratno vazduhoplovstvo. Cilj je uvežbavanje intervidovskog reagovanja savezničkih snaga u zimskim uslovima.

Norveška je u skladu sa međunarodnom praksom pozvala sve članice OEBS da delegiraju specijalne posmatrače, s tim da je Rusija odbila da pošalje svog kontrolora. Imajući u vidu izuzetne napetosti u odnosima Moskve i NATO, postoji bojazan od incidenta, koji bi postojeću krizu mogao dodatno da produbi.

U generalštabu vojske Norveške, koja je formalni domaćin vežbe, ističu da je ona isplanirana mnogo pre zaoštravanja ukrajinske krize i da nema veze sa događajima u ovoj zemlji.

- Ovo je vojna vežba koja obuhvata uvežbavanje vojnih operacija odbrane. Duboko poštujemo međunarodno pravo i propise, a ceo program manevara potpuno je transparentan - objašnjavaju u norveškoj vojsci.

Svet ipak ima razloga za brigu oko ove NATO vežbe - Rusija je prethodnih nedelja uputila nekoliko vrlo oštrih i nedvosmislenih poziva NATO da se u ukrajinskom sporu drži po strani. Moskva će, kako je rečeno, svakoga ko se direktno umeša u sukob smatrati legitimnim vojnim ciljem.

Norveška, koja je članica NATO od 1949. godine i Rusija dele granicu u dužini oko 200 kilometara. Deo ruske države na severu, oivičen Barencovom i Belim morem, strateški je važan, a u njegovom središtu je moćna luka i vojna baza Murmansk. Dobar deo Skandinavije, posebno Finsku, smatra svojom interesnom zonom odbrane. Kremlj zato apsolutno odbija promenu neutralnog statusa Finske i eventualno njeno približavanje NATO savezu.

BAZE MOŽE DA PREUZME AMERIKA

NORVEŠKA je poslednjih godina sve češće poligon za vežbe NATO, a Moskva je redovno upozoravala da je za nju neprihvatljivo gomilanje snaga zapadne vojne alijanse u ruskom zaleđu. Najveći manevri nazvani "Spoj trozupca" održani su 2018. godine, kada se na krajnjem severu okupilo 50.000 NATO vojnika. Norveška, inače, ima sklopljen sporazum sa SAD prema kome u slučaju krize Oružane snage SAD mogu da preuzmu četiri mornaričke baze na krajnjem severu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!