ISTOČNI ODGOVOR ZAPADU I DOLARU: Evroazijski ekonomski savez i Kina pripremaju nezavisan međunarodni valutni sistem

Novosti online

14. 03. 2022. u 22:07

DRŽAVE-članice Evroazijskog ekonomskog saveza i Kina rade na projektu nezavisnog međunarodnog valutno-finansijskog sistema.

ИСТОЧНИ ОДГОВОР ЗАПАДУ И ДОЛАРУ: Евроазијски економски савез и Кина припремају независан међународни валутни систем

Zlatne poluge

O tome su se dogovorili učesnici ekonomskog dijaloga „Nova etapa valutno-finansijske i ekonomske saradnje Evroazijskog ekonomskog saveza i Kine. Globalne transformacije: izazovi i rešenja“, koja je održana 11. marta u formi video konferencije.

Predviđa se da će sistem biti zasnovan na novoj međunarodnoj valuti koja će se oslanjati na indeks nacionalnih valuta država-članica i cena roba na berzama.

Prvi projekat će biti razmatran do kraja marta.

Kako je podvukao ministar za integracije i makroekonomiju Evroazijske ekonomske komisije Sergej Glazjev, Kina je prva na svetu prešla na etapu oporavka nacionalne ekonomije.

-U skladu sa opštim izazovima i rizicima, koji su povezani sa usporavanjem svetske ekonomije i ograničenim merama u odnosu na države Evroazijskog ekonomskog saveza i Kine, naše zemlje moraju da aktiviraju praktičnu saradnju, kako na nivou redovnih ekspertskih dijaloga tako i na polju zajedničkih mera i projekata, izjavio je ministar.

Učesnici dijaloga su razmatrali i saradnju u sferi energetike i informacione tehnologije, robne trgovine, kao i mere za adaptaciju država na spoljni ekonomski pritisak.

Evroazijski ekonomski savez je međunarodno ekonomsko udruženje za integracije, koje je formirano 1. januara 2015. godine na bazi Carinske unije i Jedinstvenog ekonomskog prostora. Članice ovog saveza su Rusija, Jermenija, Belorusija, Kazahstan i Kirgizija.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati