HAOS NA KORZICI: Napadnute državne institucije, zapaljena poreska uprava (VIDEO)

Novosti online

13. 03. 2022. u 23:49

DEMONSTRANTI u gradu Bastiji na severu francuskog ostrva Korzika napali su danas zdanja državnih institucija i bacali Molotovljeve koktele na policiju u najnovijem talasu demonstracija zbog pokušaja ubistva jednog korizikanskog nacionaliste u zatvoru lociranom u kontinentalnom delu Francuske.

ХАОС НА КОРЗИЦИ: Нападнуте државне институције, запаљена пореска управа (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Protest koji je sredinom popodneva okupio oko 7.000 ljudi postao je nasilan kada je oko 300 demonstranata sa kapuljačama počelo da baca Molotovljeve koktele i druge projektile na policiju i državne institucije zapalivši javnu poresku upravu, navodi se u saopštenju lokalne prefekture, prenosi Rojters.

U sukobima demonstranata sa pripadnicima policije bilo 38 povređenih, među kojima 24 policajca, saopštila je prefektura večeras.

Na francuskom ostrvu Korzika protekle nedelje bilo je nekoliko protesta praćenih sukobima policije i demonstranata ogorčenih zbog pokušaja ubistva davljanjem Korzikanca, ekstremnog nacionaliste Ivana Kolone od strane jednog osuđenika u zatvoru na jugu Francuske, prenosi Tanjug.


Ivan Kolona, korzikanski ektremista, posle napada je u komi, a ovaj slučaj doveo je do novih poziva da se svi zatvoreni korizikanski nacionalisti prebace da služe svoje kazne na Korzici.

Kolona služi doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva Kloda Erinjaka 1998. godine, koji je kao prefekt Korzike predstavljao oličenje moći francuske države na ostrvu Korzika koje ima dugu istoriju separatističkog nasilja, navodi Rojters.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio