POČEO PROBNI RAD: Finska nuklearka Okiluoto 3 počela sa radom

Tanjug

12. 03. 2022. u 19:15

FINSKI nuklearni reaktor Olkiluoto 3 (OL3), čije je puštanje u pogon dugo odlagano, počeo je danas sa probnom proizvodnjim električne energije, saopšteno je iz kompanije TVO koja rukovodi operativnim radom u postrojenju.

ПОЧЕО ПРОБНИ РАД: Финска нуклеарка Окилуото 3 почела са радом

Pogoni na atome ne zagađuju životnu sredinu / Foto EPA

Reaktor Olkiluoto 3 isporučivaće u startu ograničene količine struje u nacionalnu distributivnu mrežu, ali očekuje se da će u dogledno vreme rad ovog reaktora punim kapacitetom smanjiti potrebu za uvozom električne energije i doprineti smanjenju cena struje, preneo je Rojters.

Prva nova nuklearna elektrana u Finskoj u poslednje četiri decenije i prva u Evropi u poslednjih 15 godina, nuklearna elektrana OL3, dugo je bila opterećena bremenom tehnoloških problema koji su, u jednom trenutku, čak postali predmet tužbi.

OL3 će probno proizvoditi oko 0,1 gigavata, što je mali deo ukupnog kapaciteta, sa postupnim povećanjem proizvodnje do punog proizvodnog kapaciteta krajem jula.

-OL3 značajno poboljšava električnu samodovoljnost Finske i pomaže u postizanju ciljeva zacrtanih strategijom očuvanja životne okoline, izjavio je rukovodilac pogona Teolisuden Voima.

Kada bude potpuno operativna nukilearka, OL3 bi trebalo da podmiri oko 14 odsto potražnje za električnom energijom u Finskoj i tako smanji potrebu za uvozom iz Rusije, Švedske i Norveške.

BONUS VIDEO - DAN KADA JE KONAČNO ZATVOREN ČERNOBILj: Posledice nuklearne katastrofe trajaće 24.000 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju