NATO ODGOVORIO ZELENSKOM: Moramo da završimo ovaj konflikt, a ne da ga proširimo!

Novosti onlajn

08. 03. 2022. u 14:52

NAKON što je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio da je Ukrajina odustala o priključivanju NATO-u oglasio se i Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

НАТО ОДГОВОРИО ЗЕЛЕНСКОМ: Морамо да завршимо овај конфликт, а не да га проширимо!

Foto: Profimedia

- Situacija u Ukrajini može da izmakne kontroli - poručio je generalni sekretar NATO-a Stoltenberg - Putin nastavlja i posledice njegovih akcija su devastirajuće. Više civila je ubijeno i ranjeno, a dva miliona ljudi je napustilo Ukrajinu. Ovo je najbrže rastuća bezbednosna kriza u Evropi od Drugog svetskog rata, rekao je on.

Dodao je da ima više pouzdanih informacija o gađanju civila koji pokušavaju da napuste Ukrajinu.

- Gađanje civila je ratni zločin i totalno je neprihvatljivo. Moraju da se prave humanitarni koridori koji se poštuju, rekao je Stoltenberg. Rekli smo da će Putin platiti cenu za agresiju na Ukrajinu, a ta cena se već plaća. Žrtve koje vidimo u Ukrajini su strašne i utiču na sve nas i imamo odgovornost da osiguramo da konflikt ne eskalira, rekao je Stoltenber

Prema njegovim rečima, eskalacija sukoba bi bila još više destruktivna i smrtonosna.

- Situacija može da izmakne kontroli. Da bi osigurao da nema mesta kalukalcijama u Moskvi, NATO je pojačao svoje prisustvo u zemljama istočnim partnerima, rekao je on.

Stoltenberg je rekao da NATO ima 140 aviona i 200 brodova i hiljade trupa u regionu.

- Zaštitićemo svaki pedalj Litvanije, i štitićemo svaki pedalj teritorija naših saveznika, poručio je on. Severna Amerika i Evropa stoje zajedno čvršće nego ikada u istoriji, kazao je on.

- NATO je ujedinjen u ovom kritičnom trenutku za našu bezbednost, poručio je.

Na pitanje novinara o tome kako će pomoći Kijevu, Stoltenberg je rekao da je NATO poslao pomoć Ukrajini na više načina.

- Moramo da završimo ovaj konflikt, a ne da ga proširimo. Zato smo pojačali svoje prisustvo u Litvaniji i istočnom delom kako bi Rusija shvatila da moramo da zaštitimo svoje partnerske teritorije, rekao je on.

Podsećamo, Zelenski je rekao da kada je reč o NATO-u, Ukrajina je izgubila interesovanje za to pitanje jer su shvatili da NATO nije spreman da prihvati Ukrajinu, navodeći i da se Alijansa plaši kontradiktornih stvari i sukoba sa Ruskom Federacijom. Za ljudske žrtve u Ukrajini okrivio je Zapad, za koji kaže da odbija da zatvori nebo i obezbedi Ukrajini avione.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024