ISPRAVKA: Nema dokaza da je Ukrajina koristila granate sa belim fosforom

Novosti online

28. 02. 2022. u 19:41

NAŠ portal preneo je izjavu koju je za "PolitEkspert" dao vojni analitičar Komsomolske Pravde, Viktor Baranec, koja glasi da su "jedinice Oružanih snaga Ukrajine gađale položaje ruskih padobranaca kod Kijeva granatama sa belim fosforom, što predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava".

ИСПРАВКА: Нема доказа да је Украјина користила гранате са белим фосфором

Foto: AP Photo/ Sergei Grits/Printscreen/Jutjub/wotdoesitmatter/Radio Komsomolьskaя Pravda

Ipak, portal Raskrinkavanje.ba ukazao nam je na sledeće - u slučaju tvrdnji o korišćenju ove municije u predgrađu Kijeva, navodi jesu potekli od ruskog Ministarstva odbrane, ali nisu potkrepljeni nikakvim dokazima, niti su ih potvrdili nezavisni izvori.

Shodno činjenicama, tvrdnju da su ukrajinske snage koristile municiju punjenu fosforom u predgrađu Kijeva, koju je iznelo rusko Ministarstvo odbrane, prenetu bez informacije da se radi o navodima za koje ne postoje dokazi i potvrde iz nezavisnih izvora, ocenjene su kao manipulisanje činjenicama.

U nastavku je ispravljen izvorni tekst shodno pomenutoj analizi portala Raskrinkavanje.ba.

"Upotreba fosfornih granata od strane ukrajinske vojske, koja nije dokazana, ne samo da svedoči o njihovoj potpunoj bespomoćnosti, već može značiti i da će njenoj komandi biti suđeno na međunarodnim tribunalima", rekao je u intervjuu za PolitEkspert Baranec.

- Za to je potrebno izneti proverene dokaze, supstance koje se nalaze u kasetnim bombama, fragmente kasetnih bombi i sa njima otići pred sud - objasnio je on.

On smatra da komandni kadar Oružanih snaga Ukrajine, iz besa i nemoći, koristi "nacističke metode" i pokušava da spreči specijalne operacije Oružanih snaga RF zabranjenim vrstama naoružanja, što takođe nije potkrepljeno nikakvim dokazima.

Ovi pokušaji su osuđeni na potpuni neuspeh, sumirao je Baranec. Ruski ekspert je ranije upozoravao da će ukrajinska vojska i nacionalistički odredi pokušati da svoja zverstva prikažu kao akcije ruske vojske, za šta takođe nema dokaza.

Podsećamo, danas je peti dan od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. U Beloruskoj Gomeljskoj oblasti održana je prva runda pregovora Moskve i Kijeva.

U nedelju je ruski predsednik Vladimir Putin naredio poseban režim za ruske strateške snage. Borbe u Donbasu još traju."

Izvinjavamo se čitaocima na neproverenim informacijama.

BONUS GALERIJA: Specijalna operacija u Ukrajini

BONUS VIDEO: RAKETE LETE IZNAD KIJEVA - Noćno nebo zaparali PVO projektili

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!