ZAPAD MIRI I ZARAĐUJE: Lideri koji ovih dana stižu u Kijev pregovaraju sa domaćinom ne samo o miru već i biznisu

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

10. 02. 2022. u 08:00

SVI zapadni lideri koji su minulih dana boravili u Kijevu mnogo su govorili o mirenju i zaustavljanju "ruske agresije", ali su još više radili na zaradi kompanija iz njihove zemlje.

ЗАПАД МИРИ И ЗАРАЂУЈЕ: Лидери који ових дана стижу у Кијев преговарају са домаћином не само о миру већ и бизнису

Ukrajinski vojnik na liniji razdvajanja u Donbasu, Foto AP

Sve je to bilo upakovano u priču o pomoći Ukrajini ali kad se ogoli, vidljivo je da se radi o velikom biznisu.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je obećao Ukrajini kredit od 200 miliona evra za program razvoja a daće i garancije na milijardu evra za kredite koje Kijev može da uzme od francuskih banaka. Ukrajinska železnica će kupiti 130 francuskih lokomotiva za 900 miliona evra kao i 370 vatrogasno-spasilačkih automobila. Bez obzira na to što Zelenski govori o francuskoj pomoći, radi se o kreditima od milijardu i 200 miliona evra.

Pre dolaska Makrona rukovodstvo u Kijevu je potpisalo ugovor sa Velikom Britanijom na dve milijarde dolara za četiri projekta. Iz tog novca će se finansirati gradnja dva broda u Škotskoj. Drugi projekt je kupovina brodskih raketa. Osim toga Britanci će izgraditi dve vojne luke u Ukrajini.

Emanuel Makron i Vladimir Zelenski, Foto AP

Interesantno je da se povećava broj evropskih političara koji tvrde da Rusija ne namerava da napadne Ukrajinu. Izgleda da će na kraju samo SAD i Velika Britanija plašiti Ukrajince da očekuju napad od susedne Rusije.

Tako je i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj izjavio kako EU veruje da cilj Rusije nije da izvrši invaziju i zauzme Ukrajinu, već da samo vrši pritisak na Kijev kako bi revidirala bezbednosnu arhitekturu u Evropi.

- Oni su zabrinuti za bezbednost i žele da razgovaraju o tome - rekao je Borelj tokom posete Vašingtonu.

I zapadni lideri su shvatili da bez realizacije Minskih dogovora ne može biti trajnog mira na istoku Ukrajine. Moskva se zalaže da se Minski dogovori realizuju onako kako je taj dokument potpisan, a to znači da Donjecka i Luganska oblast moraju dobiti određenu autonomiju.

Vlasti u Kijevu žele da se Minski dogovori razdele na dva bloka. U prvoj etapi Minsk želi da se "demontiraju" Donjecka i Luganska narodna republika a kad se uspostavi ukrajinska vlast na celom području, Kijev se obavezuje da obezbedi određenu autonomiju.

Prema Minskim dogovorima potpisanim u februaru 2015. Kijev mora da proglasi opštu amnestiju za sve koji su ratovali i da vrati prava koja su Rusi imali do puča. Osim toga Donjeck i Lugansk bi imali pravo da ostvaruju svoje veze i saradnju sa susednom Rusijom. U vreme dok je Kijev izolovao "okupirani deo Donbasa" oko pola miliona tamošnjih građana je dobilo ruske pasoše.

Sudeći po izjavama ukrajinskih političara, šanse za realizaciju dogovora iz Minska su minimalne. Nekadašnja premijerka a sada lider partije Otadžbina Julija Timošenko smatra da bi to bila izdaja države, dok sekretar Saveta bezbednosti Ukrajine Aleksej Danilov izjavljuje da bi sprovođenje dogovora razrušilo Ukrajinu kao državu.

Kijevski politikolog Anatolij Amelin kaže da ako Kijev dozvoli da se realizuju Minski dogovori po kojima Donjecka i Luganska oblast mogu formirati svoju policiju i sudove, kao i pravo da ostvaraju samostalno veze sa Rusijom, to će dovesti do kraha Ukrajine.

VEŽBOM NA VEŽBU

ORUŽANE snage Ukrajine održaće od 10. do 20. februara vojne vežbe "Mećava 2022". U to vreme u Belorusiji će biti manevri ruske i beloruske armije pod nazivom "Saveznička odlučnost". Zapadni političari se hvale kako su oni nagovorili Putina da posle vežbi povuče vojsku iz Belorusije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je objasnio da u Moskvi nisu ni nameravali da posle manevara ostavljaju vojsku u susednoj Belorusiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a