DESANT DIPLOMATA U KIJEV I KREMLJ: Evropski predsednici danas kreću da hodočaste u Kijev i Moskvu

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

07. 02. 2022. u 08:30

PREDSTOJEĆE nedelje u Kijevu će biti pravi desant zapadnih političara koji žele da se uvere kakvo je pravo stanje na liniji razgraničenja u Donbasu.

ДЕСАНТ ДИПЛОМАТА У КИЈЕВ И КРЕМЉ: Европски председници данас крећу да ходочасте у Кијев и Москву

Ukrajinska Rada donosi čudne zaključke, Foto AP

Nova ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok po drugi put ove godine dolazi u Ukrajinu. Ona će tamo boraviti 7. i 8. februara.

Nemačka je članica tzv. Normandijske grupe čiji je zadatak realizacija Minskih dogovora kojim je trebalo da se normalizuje situacija na istoku Ukrajine. Za razliku od vodećih zemalja NATO Nemačka je već saopštila rukovodstvu u Kijevu da ne računaju na dobijanje oružja. Umesto oružja Nemci su poslali Ukrajincima šlemove i poljske bolnice.

U iste dane kad i ministarka Berbok u Kijev će stići i ministri spoljnih poslova Slovačke, Austrije i Češke. I oni će posetiti liniju razgraničenja u Donbasu. Ministar Češke Jan Lipavski, zatim Austrije Aleksandar Šalenberg i Slovačke Ivan Korčog dolaze na poziv ukrajinskog kolege Dmitrija Kulebe.

Vladimir Zelenski, Foto AP

U subotu su neki ukrajinski sajtovi objavili informaciju da su se u Kijevu obavezali da razmotre predloge Donjecke i Luganske narodne republike oko normalizacije situacije u Donbasu. Nevolja je što su do sada u Kijevu stalno ponavljali da ne žele da pregovaraju sa predstavnicima Donjecka i Luganska koje nazivaju banditima. I sada predsednik Zelenski kaže da o normalizaciji odnosa u Donbasu hoće da pregovara sa Rusijom.

Ako u Kijevu ne pristanu da razgovaraju sa predstavnicima Donbasa problem Istočne Ukrajine se ne može rešiti diplomatskim putem jer je predsednik Putin mnogo puta govorio da Rusija nije u ratu i da je Donbas unutrašnji problem Ukrajine.

Posle više telefonskih razgovora u ponedeljak će u Moskvi razgovarati u Kremlju predsednici Rusije i Francuske Vladimir Putin i Emanuel Makron. Glavna tema razgovora će biti situacija oko Ukrajine, ali će se govoriti i o ruskom predlogu pismenih garancija za bezbednost Evrope i ne širenju NATO na istok.

Samo dan posle sastanka sa Putinom Makron će se sresti u Berlinu sa novim nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i poljskim predsednikom Andžejom Dudom. Nemački kancelar Šoljc će se sastati sa Putinom u Moskvi 15. februara.

Vladimir Putin, Foto AP

Na drugoj strani visokorangirani američki činovnici kazali su agenciji Rojters da je Rusija već pripremila 70 odsto potrebne bojeve moći za ulazak njenih jedinica u Ukrajinu.

U poslednje dve nedelje broj ruskih bataljona porastao je sa 60 na 83, a još 14 se nalazi na putu.

Prognoza Amerikanaca je da će se zemlja u Ukrajini zamrznuti do 15. februara što će omogućiti ruskim mehanizovanim jedinicama da se lako kreću neasfaltiranim putevima.

Tako bi po američkoj prognozi Ukrajina pala za nekoliko dana. U tom kratkom ratu bi po proceni Amerikanaca poginulo od 5.000 do 25.0000 Ukrajinaca. Gubici ruske armije bi mogli biti od tri do deset hiljada vojnika, dok bi civila poginulo od 25.000 do 50.000. Ukupno bi moglo poginuti u tom ratu 85.000 ljudi. U američkim vojnim krugovima se stalno ponavlja da u slučaju rata ruska vojska može da zauzme Kijev u roku od 72 sata.

Lukašenko: Rat od tri, četiri dana

UKRAJINA ne može da ratuje sa Belorusijom jer bi taj rat trajao tri, četiri dana. U Ukrajini nema ko da ratuje, kazao je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko. Zapad se u taj rat ne bi uključivao jer znaju da je on besperspektivan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)