AUSTRIJA PRELOMILA: Uvodi se obavezna vakcinacija, zakon pun nejasnoća

Tanjug

04. 02. 2022. u 07:30

POKRAJINSKI dom austrijskog parlamenta usvojio je večeras nakon višesatne sednice Zakon o obaveznoj vakcinaciji, za čije stupanje na snagu je sada potreban samo još potpis predsednika Aleksandera van der Belena.

АУСТРИЈА ПРЕЛОМИЛА: Уводи се обавезна вакцинација, закон пун нејасноћа

Foto AP

Glasovima 80 odsto poslanika pokrajinski dom usvojio je zakon, koji će u Austriji uvesti obaveznu vakcinaciju protiv korona virusa.

Zanimljivo je da su dva poslanika Socijaldemokratske partije Austrije (SPO), David Eger iz Salcburga i Horst Šahner iz Štajerske, glasala protiv partijske linije, zajedno sa svih deset poslanika Slobodarske stranke (FPO) protiv zakona.

Sednica je bila puna žustrih optužbi, među kojima i ona koju je iznela FPO da Austrijom vladaju „vakcinalni fašisti“.

Iako je zakon uklonio još jednu važnu prepreku na putu do stupanja na snagu, on sadrži brojne nejasnoće.

Zakon, naime, predviđa da kontrole i kažnjavanje nevakcinisanih krenu od sredine marta, kao i da se kažnjava novčano do 600 evra.

Kontrole će vršiti policija tokom svih svojih uobičajenih kontrola, pa tako i saobraćajnih.

Međutim, ostao je otvoren status građana koji su se vakcinisali u inostranstvu vakcinama koje nije odobrila Evropska agencija za lekove (EMA).

Ne radi se samo o pripadnicima srpske dijaspore, koji su imali priliku da se vakcinišu u domovini kineskom i ruskom vakcinom, već i o više desetina negovatelja iz istočne Evrope koji rade u Austriji.

Prema novom nacrtu uredbe kojom zakon stupa na snagu mogle bi biti priznate vakcine dobijene u inostranstvu, pa i one koje nisu odobrene u EU, poput ruskog Sputnjika.

BONUS VIDEO:

NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...