NI NATO NE ZNA ŠTA ĆE SA UKRAJINOM Stoltenberg priznao: "U Alijansi ima nesuglasica"

Tanjug

28. 01. 2022. u 16:29

GENERALNI sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da Alijansa nema planove za slanje borbenih grupa na teritoriji Ukrajine i priznao da među članicama ima neslaganja oko toga kakvu konkretnu pomoć treba pružiti Kijevu u ovom trenutku.

НИ НАТО НЕ ЗНА ШТА ЋЕ СА УКРАЈИНОМ Столтенберг признао: У Алијанси има несугласица

Jens Stoltenberg, Foto AP

- Što se tiče pitanja kakvu pomoć pružiti Ukrajini, koja nije članica Alijanse ali je veoma važan partner ... Postoje određena neslaganja među članicama Alijanse. Ne pokušavam to da sakrijem - rekao je on tokom učešća na on-lajn konferenciji.

Stoltenberg je dodao da NATO nije upućen u to kakve namere ima Rusija po pitanju Ukrajine i da će donositi odluke, uključujući i one o raspoređivanju dodatnih snaga, u zavisnosti od razvoja situacije.

- Nastavljamo da smatramo da je diplomatija najbolje rešenje - rekao je on.

Ukrajinsko pitanje

Poslednjih meseci odnosi Rusije i Zapada postali su još napetiji. Vašington i Brisel optužuju Moskvu da priprema invaziju na Ukrajinu i, u tom kontekstu, jačaju svoje prisustvo u istočnoj Evropi.

U Rusiji odbacuju sve optužbe i podsećaju da Kijev ne poštuje Minske sporazume: ukrajinske vlasti su koncentrisale polovinu trupa blizu kontakt linije i pucaju na pripadnike ustaničkih snaga iz zabranjenog naoružanja.

Kremlj i Ministarstvo spoljnih poslova su više puta isticali da je cilj dezinformacija o „agresiji“ da se pojačaju vojne snage u blizini ruskih granica. Takođe su dodali da su glavni uzrok eskalacije – dejstva SAD i NATO-a, koji Ukrajinu „pumpaju” oružjem, podstičući je na taj način na vojne avanture.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza.

Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.

Konsultacije o ovim pitanjima održane su 10. januara u Ženevi, 12. januara u Briselu je održan sastanak Saveta Rusija-NATO, a 13. januara u Beču je održan sastanak Stalnog saveta OEBS-a.

Sjedinjene Američke Države i NATO u sredu su predali Rusiji odgovore na predloge o bezbednosnim garancijama.

BONUS VIDEO: 

RUSI NA TVITERU POSTAVILI VIDEO IZ SRBIJE: "Čuvar reda" u Kraljevu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

NADAMO SE DA ĆE PREOVLADATI ZDRAV RAZUM: Ambasador Rusije poručio Americi: Ne šaljite sisteme dugog dometa Kijevu