SANKCIJE MOSKVI OSTAVILE BI EVROPU U HAOSU: EU iz Rusije uvozi 46 odsto gasa, ekonomija bi doživela razoran udar

Srna

28. 01. 2022. u 11:13

U slučaju da Zapad uvede Rusiji sankcije koje bi uključivale i gas, EU bi se našla u teškoj situaciji jer iz ruskih izvora uvozi čak 46 odsto ovog energenta, navodi "Geopolitika".

САНКЦИЈЕ МОСКВИ ОСТАВИЛЕ БИ ЕВРОПУ У ХАОСУ: ЕУ из Русије увози 46 одсто гаса, економија би доживела разоран удар

Arhiva

Evropa je najprofitabilnije tržište za ruski gas, pa je tako Rusija u 2020. godini Evropi isporučila 175 milijardi metara kubnih ovog energenta, mnogo više nego svom drugom najvećem tržištu Aziji.

Isporuke bi mogle biti zaustavljene zapadnim sankcijama, na primer, ako Rusija bude odsečena od platnog sistema /SVIFT/, što je jedna od mogućih sankcija koje je pominjao Vašington.

SVIFT /SWIFT/ predstavlja glavni globalni pravac plaćanja i bankovnih transfera. Bez SVIFT-a većina zemalja koje koriste platnu mrežu ne mogu platiti ruske isporuke energije, a Rusija nema načina da primi sredstva.

Budući da je reč o transakcijama vrednim više milijardi dolara, a slanje gotovine ne dolazi u obzir, vrlo je teško pronaći alternativni način poslovanja.

Zapadne banke morale bi slati novac ruskim susedima, a onda bi sredstva morala biti prebačena u Rusiju putem ruskog platnog sistema SPFS. To bi zadalo ogroman udarac celoj globalnoj ekonomiji i učinilo gotovo nemogućim velike transakcije sa Rusijom.

Međutim, isključenje Moskve iz SVIFT-a naštetilo bi i Evropi i drugim zemljama, budući da bi to Zapadu uskratilo ruski gas.

Foto Arhiva

Iako je Evropa ključni izvor prihoda Rusiji, Moskva bi mogla preživeti i bez toga. Rusija bi mogla pronaći druge kupce za svoj gas, i to u Aziji. Od novembra 2021. godine isporuke ruskim gasovodom u Kinu "Snaga Sibira" premašile su 13 milijardi metara kubnih, što je tri puta više od obima u 2020.

Japan i Južna Koreja, takođe, kupuju značajne količine ruskog tečnog prirodnog gasa iz Arktika. I Indija bi u budućnosti mogla postati potencijalno veliko tržište za ruski gas.

Više od 46 odsto uvoznog gasa u EU u prvoj polovini 2021. godine dolazilo je iz Rusije. Ako Rusija zatvori protok zbog sankcija ili ako dotok gasa bude poremećen zbog neke infrastrukturne štete koja je posledica eventualnog sukoba u Ukrajini, Evropa bi izgubila najveći deo zaliha gasa, koje je teško, ako ne i nemoguće zameniti u kratkom roku.

To bi podiglo cene gasa, koje su se prošle godine gotovo udvostručile, na nove rekordne vrednosti.

Prema Evrostatu, osim iz Rusije, EU gas dobija i iz Norveške /20,5 odsto/, Alžira /11,6 odsto/, SAD /6,3 odsto/ i Katara /4,3 osto odsto/, kao i nekih drugih država čiji je zajednički udeo nešto veći od 10 odsto.

BONUS VIDEO: 

Najnoviji ruski dron "Orion" razneo metu u paramparčad

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije