PORAŽAVAJUĆA IZOLACIJA AVGANISTANA: Talibani traže da SAD odmrznu Avganistanu 9,5 milijardi dolara

D. D. S.

27. 01. 2022. u 12:00

Izolacija Avganistana je samoporažavajuća i protivna zapadnim ciljevima. Realniji pristup bio bi rad sa novom talibanskom vladom radi pružanja osnovnih državnih usluga, politike zasnovane na proračunima današnjih geopolitičkih interesa, a ne na greškama iz prošlosti - komentarisao je Grem Smit iz Međunarodne krizne grupe za uticajni američki "Foreign afers". Komentar je objavljen povodom trodnevnog samita zapadnih vlada, talibana i avganistanskog civilnog društva u Norveškoj.

ПОРАЖАВАЈУЋА ИЗОЛАЦИЈА АВГАНИСТАНА: Талибани траже да САД одмрзну Авганистану 9,5 милијарди долара

Talibani na skupu u Moskvi, Foto AP

Na trodnevnim razgovorima zapadne diplomate su vršile pritisak na talibane u vezi sa ljudskim pravima, dok su talibani pozvali Sjedinjene Države da odmrznu oko 9,5 milijardi dolara inostrane imovine Avganistana. U Oslu, generalni sekretar Norveškog saveta za izbeglice Jan Egeland rekao je da zapadne sankcije efektivno zamrzavaju pomoć Avganistanu, ali to šteti "istim civilima na koje su zemlje NATO potrošile stotine milijardi na odbranu do prošlog avgusta."

Više od polovine svih Avganistanaca trenutno se suočava sa teškom glađu, a skoro devet miliona je blizu gladi, procenjuju humanitarne grupe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024