LAVROV I BLINKEN ZAVRŠILI SASTANAK: Od 15 časova će davati odvojene izjave za medije

Novosti onlajn

21. 01. 2022. u 13:16

SASTANAK ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u Ženevi je završen posle sat i po vremena razgovora.

ЛАВРОВ И БЛИНКЕН ЗАВРШИЛИ САСТАНАК: Од 15 часова ће давати одвојене изјаве за медије

Foto AP

Šef ruske diplomatije rekao je na početku sastanka da se nada da će susret sa američkim državnim sekretarom doprineti da Amerika pripremi odgovor na ruske predloge o bezbednosnim garancijama.

- Od sastanka sa Blinkenom ne očekujemo neki veći prodor, ali očekujemo odgovore - rekao je ruski ministar i zahvalio američkom kolegi na inicijativi da se sastanu u Ženevi.

Lavrov je dodao i da se nada da se američka strana pozabavila suštinom ruskih predloga.

- Sinoć i danas smo prošli ogroman materijal koji je pripremio Stejt department, a koji se tiče onoga što oni zovu 'ruskom dezinformacijom'. Sa interesovanjem sam se upoznao sa tim materijalima, nadam se da neko u Stejt departmentu nije bio zauzet time i da se usredsredio na suštinu predloga koje smo predali - rekao je ruski ministar.

Blinken je sa svoje strane rekao da je Amerika opredeljena da rešava probleme s Rusijom mirnim putem.

- U pravu ste, ne očekujemo da nesuglasice danas ovde budu rešene, ali se nadam i očekujem da ćemo moći da vidimo da li je dijalog i dalje otvoren, kao i diplomatija. Opredeljeni smo da probleme rešavamo na taj način, mirnim putem. Ali, u slučaju eskalacije situacije, snažno ćemo odgovoriti - rekao je američki zvaničnik.

Oko 15 sati po srednjoevropskom vremenu predviđeno je da ministri održe odvojene konferencije za medije.

Ovo je bio treći susret Lavrova i Blinkena, možda i najvažniji, imajući u vidu da se vode pregovori o zahtevu Rusije za garancije bezbednosti da se NATO neće dalje širiti na Istok, kao i u svetlu narastajućih tenzija oko Ukrajine.

Sastanak je održan u hotelu „Prezident“, u sali gde su 2016. održani razgovori Lavrova i tadašnjeg državnog sekretara SAD DŽona Kerija.

Oko hotela su pojačane mere bezbednosti, a novinari su prošli rigoroznu kontrolu na ulazu.

BONUS VIDEO:

PINK PANTERI UHAPŠENI U ATINI: Pala i dva Srbina zbog pljačke prodavnice skupocene odeće

( Sputnjik )


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ŽESTOK PORAZ UKRAJINACA: Izgubili 26 tenkova napadu, 12 BVP i oko 100 vojnika (VIDEO)