"NEMAMO ČIME DA SE BRANIMO": Kako je Ukrajina uništila sopstvenu flotu

Novosti onlajn

17. 01. 2022. u 21:44

UKRAJINSKE vlasti su planski uništavale flotu i to je razlog što Ukrajina danas ne može da se brani od napada s mora, napisao je komentator Sergej Grabovski u članku za list „Denj“.

НЕМАМО ЧИМЕ ДА СЕ БРАНИМО: Како је Украјина уништила сопствену флоту

Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine

Autor je podsetio da su tokom mandata drugog predsednika države Leonida Kučme bile rashodovane tri fregate koje su mogle da se modernizuju. Za vreme Viktora Juščenka su tvrdili da će ukrajinska flota dobiti tri otpisana američka broda iste klase.

Grabovski je naveo da je najveći brod Ratne mornarice Ukrajine fregata „Hetman Sagajdačni“ na remontu, sa raketnog broda „Priluki“ je skinuto naoružanje. U sastavu flote se nalaze četiri američka patrolna broda, jedanaest artiljerijskih i jedan protivdiverzantski. Pored toga, Ratna mornarica Ukrajine ima i jedan minolovac. Na ukrajinskim brodogradilištima se grade dva jurišna broda i korveta „Vladimir Veliki“.

- To je sve što gradi Ukrajina koja ima solidnu brodsku tradiciju - konstatovao je on.

Pritom, flota je poručila i nekoliko brodova, ali se svi grade u inostranstvu. Pored toga, za sada je u naoružanje primljen samo jedan prototip protivbrodskog kompleksa sa raketama „Neptun“. Prema rečima Grabovskog, Ukrajina nema čime da se brani morem i za to je odgovoran sadašnji predsednik Vladimir Zelenski i bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

Autor je Porošenka optužio da je odustao od brodova okeanske klase „Lanj“ koje je poručio Vijetnam. Prema njegovim rečima, od 2014. godine u Ukrajini je moglo da se sagradi deset takvih brodova, ali su porudžbine primljene u brodogradilištu „Kuznjica na Ribalskom“ koje je pripadalo Porošenku, a u periodu Zelenskog su „zaboravili“ na taj projekat.

- U Ukrajini ima onih koji bi branili obalu Crnomorskog i Azovskog mora. Ali, čime da brane, jedino herojstvom i samopožrtvovanošću - zaključio je Grabovski.

Poslednjih godina Ratna mornarica Ukrajine se suočava sa ozbiljnim problemima. Stari brodovi postepeno postaju neupotrebljivi, a nema sredstava za nove. Pritom, Kijev aktivno kupuje strane rashodovane brodove. U septembru prošle godine Obalska straža SAD predala je Kijevu dva otpisana patrolna broda „Drumond“ (WPB-1323) i „Kušing“ (WPB-1321), izgrađena 1988. godine. SAD su saopštile da planiraju da poklone ukrajinskoj Ratnoj mornarici još dva rashodovana broda.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

RUSIJA VIDI IZLAZ IZ SANKCIJA: Ovo je prilika da se druge države probiju na rusko tržište