VAŠINGTONU SE PRIVIĐA RUSKA "LAŽNA" ZASTAVA: Bela kuća optužuje Moskvu da u Ukrajini planira da napadne svoje trupe

Dragan Vujičić

15. 01. 2022. u 23:13

NA traženje pisanih garancija da se NATO neće širiti na istok i u trenutku kada se čeka odgovor saveznika iz Vašingtona je stigla vest da "anonimni zvaničnici administracije" imaju saznanje da Moskva trenutno planira "sabotažne operacije" i "operacije pod lažnom zastavom " koje će se koristiti kao kazus beli za invaziju na Ukrajinu.

ВАШИНГТОНУ СЕ ПРИВИЂА РУСКА ЛАЖНА ЗАСТАВА: Бела кућа оптужује Москву да у Украјини планира да нападне своје трупе

Ruski tenkovi na vežbi / Foto AP

Prema "planu" anonimnih izvora iz Bele kuće, vlada predsednika Vladimira Putina je odredila operativce obučene za gradsko ratovanje i upotrebu eksploziva, da izvrše akte sabotaže protiv ruskih snaga u Ukrajini ili blizu nje.

U međuvremenu, Kremlj je proglasio poslednju bizarnu optužbu "neosnovanom", navodi TASS. Agencija je primetila da je tvrdnjama iz Vašingtona, Rusija stavljena u situaciju: prokleta bila ako to uradi, prokleta bila ako ne uradi!

Dan ranije, u petak, američki mediji su otkrili veliki sajber napad od strane hakera na nekoliko veb-sajtova ukrajinske savezne vlade.

Prema "Vašington postu", Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine i Ministarstvo prosvete i nauke objavili su da su njihovi sajtovi ugašeni, a lokalni mediji su izvestili da su pogođeni i glavni vladin veb-sajt, Ministarstvo za vanredne situacije i Ministarstvo za boračka pitanja.

Navodno posetioci ukrajinskih vladinih sajtova dočekani su porukom - napisanom na ukrajinskom, ruskom i poljskom - u kojoj im se govori da su njihovi lični podaci "otpremljeni na javnu mrežu" i "uništeni".

- Sve informacije o vama su postale javne, plašite se i očekujte najgore - navodi se u poruci, i dodaje "ovo je za vašu prošlost, sadašnjost i budućnost."

Prema navodnom ruskom planu neimenovanih zvaničnika američke administracije, veruje se da bi ruska operacija u Ukrajini "pod lažnom zastavom" mogla biti pokrenuta ako diplomatija ne uspe. I ruski i NATO zvaničnici su priznali da je prošlonedeljna serija razgovora o deeskalaciji situacije sada u "ćorsokaku".

NATO NOSAČI KRENULI NA ARKTIK

SAJT za pomorski monitoring Barents Observer izveštava da su dve grupe NATO nosača aviona trenutno na putu ka vodama severne Norveške, nedaleko od granice Rusije, za "najveću vežbu NATO-a unutar Arktičkog kruga od osamdesetih".

Grupu vodi nosač "Hari Truman". Očekuje se da će vežbe velikih razmera uključiti ogromnih 35.000 vojnika iz kombinovanih 28 zemalja. Planiranje vežbi je dugo bilo u toku, a počeće u martu i trajaće do početka aprila. Učestvuje i britanska grupa brodova koju predvodi nosač "princ od Velsa".

"STRUČNjAK"

DMITRIJ Alperovič, stručnjak za sajber bezbednost i suosnivač CrovdStrike, vodeće firme u ovoj oblasti, rekao je u diskusiji u "Vašington postu" da je Ukrajina već bila podvrgnuta povećanim sajber napadima, ocenivši da bi to mogao biti uvod u invaziju".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

ŠOLC POSLE NAPADA NA IRAN: Pozivam na deeskalaciju sukoba u regionu Bliskog istoka